Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 5ο)

H ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

Τι μπορείτε να κάνετε για να μείνετε υγιείς και να αποτρέψετε την ασθένεια;
Μπορείτε να :
1. Κάνετε ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις,
2. Να ακολουθήσετε ορισμένες προληπτικές ιατρικές ενέργειες, εάν τις χρειάζεστε,
3. Να ζείτε και να συμπεριφέρεστε με τρόπο που ευνοεί την υγεία σας.


Διαγνωστικές εξετάσεις: Τι χρειάζεστε και πότε
Διαγνωστικές εξετάσεις, όπως οι μαστογραφίες και το PAPTEST για τις γυναίκες και ο έλεγχος για καρκίνο του εντέρου και προστάτη για τους άνδρες, μπορεί να εντο­πίζουν τις ασθένειες ακόμη και σε αρχικά στάδια, όταν είναι ευκολότερο να θεραπευτούν. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις νωρίτερα ή συχνότερα από άλλους. Συζητήστε με τον γιατρό σας ποιες εξετάσεις χρειάζεται να κάνετε και με ποια συχνό­τητα.
Μια επιτροπή γιατρών με βάση διάφορα επιστημονικά στοιχεία έχει υποβάλει τις ακόλουθες συστάσεις:
Και για τους άνδρες και για τις γυναίκες:
*   Έλεγχοι χοληστερόλης: Ελέγχετε τη χοληστερόλη σας τακτικά από την ηλικία των 45. Εάν καπνίζετε, έχετε διαβήτη ή ιστορικό καρδιακών παθήσεων στην οικογέ- νειά σας, αρχίστε τον έλεγχο της χοληστερόλης στην ηλι­κία των 20.
*   Πίεση αίματος: Ελέγχετε την πίεση του αίματός σας τουλάχιστον κάθε 2 έτη.(ή πιό συχνά αν υπάρχει ανά­γκη)
*   Έλεγχος για καρκίνο του έντερου και του πρω­κτού: Αρχίζει στην ηλικία των 50. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια εξέταση είναι κατάλληλη για σας.
*   Έλεγχος για διαβήτη: Εάν έχετε υψηλή πίεση αίμα­τος ή υψηλή χοληστερόλη.

*  Κατάθλιψη: Εάν αισθάνεστε "χάλια," δηλαδή εάν η διάθεσή σας είναι πεσμένη, εάν νιώθετε λύπη ή ένα αίσθημα ματαιότητας και τίποτα δεν έχει ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για σας πάνω από 2 εβδομάδες, συζητήστε με τον γιατρό σας.
*  Σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες: Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν πρέπει να
κάνετε έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως ο HIV.
*  Μαστογραφίες: Κάντε μια μαστογραφία κάθε 1 ή 2 χρόνια αρχίζοντας στην ηλικία των 40.
*  ΤΕΣΤ ΠΑΠ: Κάθε 1 έως 3 χρόνια εάν είστε σεξουαλι­κά ενεργοί ή είστε μεγαλύτεροι από την ηλικία των 21.
*  Έλεγχος για οστεοπόρωση: Από την ηλικία των 65 ή μεταξύ των ηλικιών 6ο και 64, αν ζυγίζετε λιγότερο από 69 κιλά. (Επίσης κάθε χρόνο μετά από την έναρξη του κλιμακτηρίου.)
*  Έλεγχος για την κατάσταση του προστάτη: Συζη­τήστε με τον γιατρό σας για τα πιθανά οφέλη και τις επι­πτώσεις των εξετάσεων PSA ή DRE.
Πρέπει να παίρνετε φάρμακα για να αποτρέψετε την ασθένεια;
*  Ορμόνες: Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, οι κίν­δυνοι από την λήψη των ορμονών του οιστρογόνο και της προγεστερόνης μετά από την εμμηνόπαυση ειναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη. Συζήτηση με τον γιατρό σας για το αν η έναρξη ή η συνέχιση λήψης των ορμονών ενδείκνυται για σας.

*   Φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού: Εάν η
μητέρα σας, η αδελφή σας ή η κόρη σας είχε καρκίνο του μαστού, συζητήστε με τον γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη αυτών των φαρμάκων για σας.
*   Ασπιρίνη: Συζητήστε με τον γιατρό σας για τη λήψη της ασπιρίνης όσον αφορά την αποτροπή καρδιακών παθήσεων, εάν είστε μεγαλύτεροι των 45 χρόνων και εάν έχετε υψηλή πίεση αίματος, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη ή εάν καπνίζετε.
*   Ανοσοποιητικά εμβόλια : Ρωτήστε τον γιατρό σας.
*   Εμβόλια γρίπης κάθε χρόνο αρχίζοντας στην ηλικία των 50.
*   Εμβόλια για τέτανο-διφθερίτιδα κάθε 10 χρόνια.
*   Εμβόλια για πνευμονία μία φορά στην ηλικία των 65.
*   Μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν χρειάζεστε εμβό­λια ηπατίτιδας B.
Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, συζητήστε με τον για­τρό σας για το πώς μπορείτε να το σταματήσετε. Κάντε ένα σχέδιο, ορίστε μια μέρα για να το σταματήσετε. Πέστε το στην οικογένειά σας, στους φίλους και στους συναδέλφους σας. Ζητήστε την υποστήριξή τους. Εάν είστε έγκυοι και καπνίζετε, εγκαταλείψτε την συνήθεια τώρα αμέσως για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας.
Να τρώτε υγιεινά. Τρώτε ποικιλία τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, ζωική ή φυτική πρωτεΐνη (π.χ. κρέας, ψάρια, κοτόπουλο, αυγά, φασόλια, φακές, tofu) και σιτηρά και δημητριακά (π.χ. ρύζι). Περιορίστε την ποσότητα του κορεσμένου λίπους.
Να είστε δραστήριοι. Περπατήστε, χορέψτε, κάντε ποδήλατο, εργαστείτε στον κήπο, ή κάντε οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα σας ευχαριστεί. Αυξήστε σιγά σιγά τον χρόνο άσκησής σας μέχρι να φτάσει συνο­λικά τα 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομά­δας.

Να έχετε ένα υγιές βάρος. Ισορροπήστε τον αριθμό θερμίδων που τρώτε με τον αριθμό των θερμίδων που ‘καίγονται’ με τις δραστηριότητές σας. Θυμηθείτε να δώσετε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας σας. Συζητή­στε με τον γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις για αυτά ή για το πόσο πρέπει να τρώτε.

Οινοπνευματώδη ποτά. Εάν πίνετε οινοπνευματώδη, τότε περιορίστε τα σε λιγότερο από 2 ποτά ημερησίως. Ένα ποτό ημερησίως είναι καλύτερα για τις γυναίκες. Εάν είστε έγκυοι, πρέπει να αποφύγετε το οινόπνευμα εντελώς.
*   Φορέστε μια ζώνη ασφαλείας κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου
*   Έχετε από πριν ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
*   Ανανεώνετε τις εγκαταστάσεις των ανιχνευτών και αλλάζετε τις μπαταρίες τακτικά.
*   Εξασφαλίστε την αποθήκευση ή ακόμη και την αφαί­ρεση των όπλων.

*   Φορέστε ένα κράνος, όταν ανεβαίνετε σε ποδήλατο ή μοτοσικλέτα.