Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 10ο)

ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΤΕ

Όταν ήμαστε μωρά είχαμε ελάχιστη επιδεξιότητα και μικρό έλεγχο πάνω στο νευρικό και μυϊκό μας σύστημα. Δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε ούτε τα έντερα, ούτε τα πόδια, ούτε τα χέρια μας. Σταδιακά, με την εμπειρία, την πρακτική και την προσπάθεια μάθαμε να ελέγχουμε τους διάφορους μυς του σώματός μας. Από την άλλη μεριά, όμως, όταν ήμασταν παιδιά δεν είχαμε καμιά δυσκολία να χαλαρώσουμε αμέσως τους μυς μας. Μπορούσαμε να χαλαρώσουμε το σώμα μας οποιαδήπο­τε στιγμή και σ' οποιαδήποτε στάση τόσο πολύ, ώστε να γίνουμε μια ‘αξιαγάπητη μάζα’ από μαλακούς μυς και τρυφερό δέρμα.
Μας σήκωναν και μας μετέφεραν από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς καν να ξυπνήσουμε. Μπορείτε να φανταστείτε να συμβαίνει αυτό σήμερα; Μάθαμε να σφίγγουμε τους μυς μας για να ενεργούμε στη ζωή, αλλά χάσαμε την ικανότητα να τους χαλαρώ­νουμε, όταν θέλουμε.
Οι τεχνικές της βαθιάς χαλάρωσης δεν είναι τίποτα άλλο από διάφορες μεθόδους που σχεδιάστηκαν για να μας βοηθήσουν να βρούμε ξανά αυτή την παλιά ικανότητα να παραδίνουμε νου και σώμα σε μια κατάσταση βαθιάς και ειρηνικής ξε-κούρασης. Μπορούμε να μάθουμε να χαλαρώνουμε συνειδητά το σώμα και τον νου μας, όταν αισθανόμαστε την ανάγκη.
Η βαθιά χαλάρωση είναι η ιδανική λύση για τη νευρική ένταση και τα διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήμα­τα που δημιουργούνται απ' αυτήν, όπως οι πονοκέφαλοι, η υπέρταση, τα προβλήματα στα νεφρά, οι μυϊκές κρά­μπες, οι πόνοι στη μέση και οι διάφοροι τύποι άγχους και νευρολογικών προβλημάτων. Μπορεί να ξεπεράσει κανείς πολλές από τις ψυχοσωματικές ασθένειες με την τακτική πρακτική της βαθιάς χαλάρωσης. Επίσης, η μέθοδος αυτή είναι ένας θαυμάσιος τρόπος ν' αναζωογο­νήσουμε ένα κουρασμένο σώμα. Είκοσι λεπτά βαθιάς χαλάρωσης σε ξεκουράζουν περισσότερο από δυο ώρες ύπνο.
Στη βαθιά χαλάρωση φέρνουμε το σώμα σε κατάσταση πλήρους χαλάρωσης, ενώ χαλαρώνουμε το νου ακριβώς μέχρι το σημείο που βρίσκεται μεταξύ ύπνου και ξύπνι­ου. Δεν υπάρχουν ενοχλητικές σκέψεις ή νοητική δρα­στηριότητα, αλλά υπάρχει συναίσθηση του τι γίνεται γύρω μας και μέσα στο σώμα μας. Όλες οι νοητικές δρα­στηριότητες αφήνονται να περνούν μέσα από τον νου χωρίς να δημιουργούν νοητικές εμπειρίες ή τη διαδικα­σία της σκέψης. Αυτό επιτρέπει στον νου να ξεκουρα­στεί βαθιά και στις ενέργειες του σώματος να ξαναισορροπήσουν.
Όταν κάνει κανείς τακτικά βαθιά χαλάρωση, γίνεται πιο χαλαρός και αντιμετωπίζει με ηρεμία το περιβάλλον του. Η ένταση μαζεύει ένταση και η ηρεμία αυξάνει την ηρε­μία.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
1.  H ΘΕΣΗ - Στην αρχή μαθαίνει κανείς να χαλαρώνει ξαπλωμένος, αλλά με τον καιρό μπορεί να μάθει να χαλαρώνει σ' οποιαδήποτε στάση, φτάνει να μπορεί να συγκεντρωθεί. Η πιο εύκολη στάση είναι όταν βρίσκεται κανείς ξαπλωμένος ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια ανοιγμένα συμμετρικά (οι παλάμες στραμμένες προς τα πάνω). Αν φέρει κανείς το πηγούνι προς τον λαιμό, θα έρθει κι ο λαιμός σε ίσια γραμμή με την υπόλοιπη σπον­δυλική στήλη. Είναι καλύτερα να σκεπαστεί κανείς με μια κουβέρτα ή ένα σεντόνι, για να μη κρυώνει στη διάρ­κεια της χαλάρωσης. Καλό είναι να ειδοποιήσει αυτούς που βρίσκονται στο σπίτι ότι θα κάνει χαλάρωση και θα ήθελε να μην τον ενοχλήσουν. Αν πάλι είναι μόνος στο σπίτι, ας χαμηλώσει το τηλέφωνο για να μην το ακούει.
2.  ΑΝΑΠΝΟΕΣ - Αρχίζετε αναπνέοντας πιο αργά και πιο βαθιά, ώστε να χαλαρώνει το σώμα όλο και πιο πολύ με κάθε αναπνοή. Αφού αναπνεύσετε για ένα διάστημα αργά, βαθιά και ρυθμικά, μπορείτε ν' αφήσετε την ανα­πνοή να γίνεται ελεύθερα και ασυναίσθητα.
3.  H ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ - Σ' αυτό το σημείο αρχίστε να συγκεντρώνεστε στα διάφορα σημεία του σώματος, χαλαρώνοντάς τα συνειδητά. Χαλαρώνουμε έναν μυ σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την ένταση που βρίσκεται εκεί, ώστε ο μυς να ξαναβρεί τη φυσιολογική του κατάσταση, που είναι η ‘χαλαρή’.
Χαλαρώστε τα δάκτυλα των ποδιών, τα πέλμα-τα, τους αστραγάλους, τις γάμπες, τα γόνατα, τους μηρούς, τους γλουτούς και την περιοχή της λε-κάνης. Κάντε το αυτό αργά και με συγκέντρωση, μένοντας στο κάθε σημείο για αρκετό διάστημα, ώστε να χαλαρώσει όσο γίνεται περισσότερο. Κάντε το αυτό σ’ όλο το σώμα ανεβαίνο­ντας στην κοιλιά, στο ηλιακό πλέγμα, στους μυς της πλά­της από τον κόκκυγα ως τον λαιμό, μετά στο στήθος, στους ώμους, στα μπράτσα, στους βραχίονες, στις παλά­μες, στα δάκτυλα. Αφήστε μετά την προσοχή σας ν' ανέ­βει στον αυχένα, να χαλαρώσει όλους τους μυς. Χαλαρώστε όλο το πίσω μέρος του κεφαλιού και μετά το πρόσωπο, το σαγόνι, τη γλώσσα, τα μάγουλα, τους κρο­τάφους, τους μυς γύρω από τα μάτια, το μέτωπο και γενικά το πάνω μέρος του κεφαλιού. Η προσοχή σας μπορεί να κινηθεί μέσα στο σώμα σας αρκετές φορές χαλαρώνοντας τους μυς κάθε φορά και πιο βαθιά. Προ­σέξτε ειδικά τους μυς του ηλιακού πλέγματος, του αυχέ­να και του μετώπου. Καθώς θα χαλαρώνετε αυτά τα κέντρα έντασης, θα αισθανθείτε να χαλαρώνει και η όλη η περιοχή γύρω τους.
4.  TO ΜΕΤΡΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ — Τώρα το σώμα και ο νους σας έχουν χαλαρώσει αρκετά! Για να χαλα­ρώσετε πιο βαθιά, αρχίστε να μετράτε από το 10 ως το 1 αργά και με συγκέντρωση. Με κάθε νούμερο νιώστε να κατεβαίνετε σε βαθύτερα επίπεδα χαλάρωσης. Όταν θα φθάσετε στο νούμερο 1, θα είστε σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.
5.  H ΦΥΣΗ - Μπορείτε τότε να μεταφερθείτε νοερά σε ένα όμορφο μέρος στη φύση και να νιώσετε γαλήνη, ασφάλεια και αρμονία. Εκεί, σ' αυτόν τον νοερό τόπο, μπορείτε ν’ αρχίσετε να προβάλλετε στον νου σας τις θετικές εικόνες που εκφράζουν αυτό που θέλετε να γίνει στη ζωή σας.
6. ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ - Σε αυτήν την κατάσταση μπορούμε να οραματιστούμε θετικές πραγματικότητες όπως:
α. Τον εαυτό μας με υγεία και ζωντάνια, 
β. Τους αγαπημένους μας με υγεία και ζωντάνια,
γ. Τον εαυτό μας ή τους άλλους με αυτοπεποίθηση και αυτοπαραδοχή,
δ. Τον πλανήτη μας με ειρήνη και αρμονία μεταξύ ανθρώπων,
ε. Τον εαυτό σας πετυχαίνοντας τους στόχους σας.


H δημιουργία θετικών σκέψεων διαμορφώνει θετικές πραγματικότητες.
7.  Γυρίζουμε στην κατάσταση της εγρήγορσης και στα­διακά, όπως όταν ξυπνάμε από τον ύπνο, μπαίνουμε στη δράση σιγά σιγά.
ΠΡΟΣΟΧΗ
1.  Αν έχετε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων ή παίρ­νετε ψυχοφάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορεί­τε να κάνετε χαλάρωση.
2.  Η χαλάρωση δεν επιτυγχάνεται με την προσπάθεια αλλά με το να ‘αφηνόμαστε’.
3.  Καμιά φορά στην αρχή η χαλάρωση προκαλεί την απελευθέρωση των εσωτερικών εντάσεων.
4.  Στη χαλάρωση μπορούμε να στείλουμε θεραπευτική ενέργεια στο σώμα και στον νου.