Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 79ο)


ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ;



Όταν ένα παιδί έχει υψηλό πυρετό πάνω από 40° C, ρίχνετε τον πυρετό με αντιπυρετικό ή με χλιαρό νερό στους 37_37,5 ° C. Εάν η διάθεση του παιδιού δεν επανέλθει, μην περιμένετε_ το παιδί χρειάζεται άμεση ιατρική διάγνωση. Εάν τώρα η διάθεση του παιδιού είναι καλή και ο πυρετός ξανανεβεί περισσότερο από 40° C , τότε ξανά χρειάζονται άμεσα εργαστηριακές εξετάσεις.

Εάν ο πυρετός είναι πάνω από 38.50 C και τον ρίξετε στους 37-37,5° C, αλλά η διάθεση του παιδιού δεν είναι και πάλι καλή, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε για το ότι η διάθεση του παιδιού δεν είναι καλή. Σε περίπτωση που το παιδί χαμογελά και παί­ζει, χαλαρώστε και περιμένετε. Συνήθως είναι κάποια ίωση που θα περάσει και διαρκεί 3-4 ημέρες συνήθως. Εάν ο πυρετός παραταθεί ,καλό θα είναι να γίνει κλινική εκτίμηση και εργαστηριακός έλεγχος.
Άλλα συναφή συμπτώματα με τον πυρετό μπορεί να είναι πονοκέφαλος και ανορεξία, ή κάποιο εξάνθημα -κοινώς «κοκ­κινίλες»- . Εάν ρίξετε τον πυρετό στους 37,5° C, ο πονοκέφαλος συνήθως υποχωρεί, εάν όμως ο πονοκέφαλος επιμένει και το παιδί δεν έχει διάθεση να χαμογελάσει, τότε ανησυχούμε . Όσον αφορά το εξάνθημα, εάν το πιέσετε με το χέρι σας και εξαφανισθεί, τότε καλώς, όμως, εάν δούμε ότι το εξάνθημα δεν εξαφανίζεται, σε αυτήν την περίπτωση το παιδί χρειάζεται άμεσα να εξεταστεί από γιατρό .
Ο υψηλός πυρετός -πονοκέφαλος - εξάνθημα που δεν εξαφα­νίζεται σε συνδυασμό με την πίεση και την κακή διάθεση του παιδιού -εφόσον ρίξετε τον πυρετό- είναι σοβαροί λόγοι για να επισκεφθείτε τον γιατρό, ακόμα και μέσα στην νύκτα χωρίς να περιμένετε.

Εάν το παιδί σας κάνει εμετούς:
Σταματήστε να του δίνετε φαγητό και υγρά τουλάχιστον για 2 ώρες, μετά δοκιμάστε 1-2 κουταλάκια νερό ή διάλυμα ηλεκτρολυτών_ αν το κρατήσει, δώστε ξανά μετά από 10' ,διαφορετικά περιμένετε ακόμα 30' και ξαναδοκιμάστε.
Αν το παιδί επιμένει να κάνει εμετούς και δεν κρατάει υγρά (ειδικά αν δείτε την γλώσσα του να στεγνώνει και την διάθεση του να μην επανέρχεται πάλι), τότε είναι λόγος να ανησυχήσε­τε. Μην δώσετε αμέσως υγρά και αν το παιδί επιμένει να θέλει κάτι να πιει, δώστε του να ξεπλύνει το στόμα και να το φτύσει. Μετά από λίγο η διάθεση του παιδιού θα φτιάξει, ειδικά αν πάρει υγρά με ηλεκτρολύτες.
Μετά από κάποιον εμετό το παιδί χάνει το χρώμα του και το κέφι του. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να χάσετε τη ψυχραιμία σας. Τα παιδιά που κάνουν αρκετούς εμετούς και διάρροιες και τα βλέπετε ότι έχουν ατονήσει και δεν μπορούν να σταθούν και να κινηθούν, παρ' όλο που τους έχετε στερήσει τα υγρά και τα δίνετε κουταλάκι-κουταλάκι, χρειάζονται υγρά από την φλέβα.
Όταν ένα παιδί έχει δύσπνοια, το στηθάκι του ανεβοκατεβαί­νει γρήγορα, το βλέπετε ότι ανασαίνει με δυσκολία και επίσης βλέπετε την μύτη του να ανεβοκατεβαίνει, προσπαθώντας να ανασάνει ή τα χειλάκια του και τα νύχια του να μελανιάζουν, τότε βάλτε του θερμόμετρο και προσπαθήστε να του ρίξετε τον πυρετό, αν δείτε ότι έχει. Αν δεν επανέλθει, επισκεφτείτε τον γιατρό. Επίσης, αερίστε καλά το δωμάτιο και βάλτε το παιδί στον καθαρό αέρα. Όταν το παιδί έχει βήχα με απόχρεμψη (βήχας υγρός) και πυρετό, θα πρέπει να ελεγχθεί και να απο­κλεισθεί το ενδεχόμενο λοίμωξης του αναπνευστικού. Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του και δείτε ότι δεν σας παρακολουθεί η χάσει τις αισθήσεις του και κινεί τα χέρια του και τα ποδιά του χωρίς λόγο (συνήθως ρυθμικά), παραμείνετε ήρεμοι -όσο γίνεται- και βάλτε του θερμόμετρο, για να δείτε αν έχει πυρετό. Εάν έχει πυρετό, βάλτε αντιπυρετικό υπόθετο ή βάλτε το παιδί σε χλιαρό μπανάκι, για να του πέσει ο πυρετός, πριν φύγετε από το σπίτι_ επίσης, φροντίστε να μην δαγκώσει τη γλώσσα του. Μη βάλετε σκληρά αντικείμενα στο στόμα_ πολλά παιδιά έχουν σπάσει δόντια ή έχουν τραυματιστεί έτσι. Οι πυρετικοί σπασμοί συνήθως κρατάνε λίγα λεπτά και είναι χρήσιμο -πριν ξεκινήσετε για τον γιατρό- να είναι το παιδί ελα­φρά σκεπασμένο_ αν έχει πυρετό, φροντίστε να κατεβάσετε τον πυρετό.

Ένα παιδί που έχει βγάλει τα pampers και ξαφνικά αρχίζει να βρέχεται την νύκτα :
Δείτε αν το παιδί έχει συχνοουρία , παρατηρήστε τι χρώμα έχουν τα ούρα του και αν δείτε να είναι σαν την «coca-cola» ή σαν το κονιάκ, τότε θα χρειασθεί να ελεγχθεί το ουροποιογεν­νητικό σύστημα του παιδιού. Επίσης, παρατηρήστε αν η συχνοουρία συνοδεύεται και από αλλά συμπτώματα .
Εάν δείτε ανορεξία και το παιδί να πίνει πολλά υγρά και να έχει μια σχετική απώλεια βάρους με πολλά ουρά τον τελευταίο καιρό, τότε χρειάζεται να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις, για να αποκλειστεί ο διαβήτης .
Μικρά βρέφη κάτω των 3 μηνών που ξαφνικά γίνονται ανήσυ­χα και δεν ηρεμούν ή το χρώμα του δέρματος τους γίνεται τεφρό και γενικά όταν κάτι δεν σας πάει καλά - ειδικά εάν έχουν περάσει 4 ώρες που τα παιδιά δεν έχουν φάει και παρό­λο που τα ξυπνάτε δεν θηλάζουν καλά- τότε υπάρχει λόγος να τα δει άμεσα ένας παιδίατρος. Με τα νεογνά ή μικρά οι γονείς πρέπει εγκαίρως να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, αλλά πάντα χωρίς να ανησυχούν ή να αδιαφορούν υπερβολικά. Ακολουθή­στε τη διαίσθηση σας, που θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή εκτίμηση.
Βασικά αυτά είναι τα πιο συχνά ερωτήματα που θα μπορούσαν να έχουν οι γονείς. Εύχομαι όλα όσα αναφέρθηκαν να είναι ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να είστε πιο ήρεμοι και πιο χαλαροί στην ανατροφή των παιδιών σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου