Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 77ο)


ΤΙ ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥ ΕΊΣΤΕ;


ΠΡΟΣΦΟΡΆ ΑΓΑΠΗΣ Ή ΣΚΛΑΒΙΑ
Η εργασία είναι το μέσον έκφρασης και εκδήλωσης του εσωτερικού μας δυναμικού.
Ας εξετάσουμε μερικές παγίδες, στις οποίες πέφτουμε και μας εμποδίζουν ν' απολαμβάνουμε την εργασία όσο το δυνατόν περισσότερο.
Μερικοί από μας μπορεί να ανήκουν σε μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ άλλοι μπο­ρεί να ανήκουν σε πολλές.
Η ποιότητα της συνειδητότητάς μας και της εργασίας μας εξαρτώνται από ποικίλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως το είδος της εργασίας, οι συνεργάτες μας, η διάθεση μας και το επίπεδο ενέργειας μας. Ας εξετάσουμε μερικούς τύπους εργαζομένων και τρόπους εργασίας.

Ο ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΣ
Ο ονειροπόλος δεν συγκεντρώνεται σ' αυτό που κάνει. Ο νους του πετάει εδώ κι εκεί και κατά διαστήματα συγκε­ντρώνεται και στη δουλειά του. Δεν τον απασχολεί η ποι­ότητα της εργασίας, γι΄αυτό και συνήθως δεν παράγει ποιοτικά. Η προσοχή του αποσπάται εύκολα απ' αυτό που κάνει ή για να φλυαρήσει με κάποιον ή για να κοι­τάξει έξω από το παράθυρο ή για να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Του λείπει η αντοχή και δεν μπορεί να συγκεντρω­θεί για πολλή ώρα. Συνήθως δεν απολαμβάνει την εργα­σία, ούτε ενδιαφέρεται να την κάνει καλά.

Ο ΟΚΝΗΡΟΣ
Ο οκνηρός είναι κουρασμένος, πλήττει και αδιαφορεί για το αν θα γίνει η δουλειά ή όχι. Ίσως να θέλει να γίνει η δουλειά, αλλά όχι από τον ίδιο. Δεν έχει ανακαλύψει ακόμη τη χαρά της εργασίας, της δημιουργίας, της προ­σφοράς και της υπηρεσίας. Ίσως να έχει έλλειψη ενέρ­γειας. Ίσως να χρειάζεται βιταμίνες, διαφορετικό διαιτο­λόγιο, κάποιες ασκήσεις ή αναπνευστικές τεχνικές, για να ανεβάσει το επίπεδο της ενέργειας του. Ίσως να μην έχει ανακαλύψει τον τύπο της εργασίας ή τον σκοπό/τον στόχο, που να τον ενθουσιάζει τόσο, ώστε να επιδοθεί σ' αυτόν. Ίσως να βίωσε απόρριψη, ως παιδί, σε διάφορες δραστηριότητες και τώρα συνδέει την εργασία με την απόρριψη, την κριτική και άλλες αρνητικές εμπειρίες. Μπορεί να βίωσε αυστηρή πειθαρχία και καταπίεση, ως παιδί, στο σπίτι ή στο σχολείο και τώρα συνδέει την εργασία με τη στέρηση της ελευθερίας ή των δικαιωμάτων του. Ίσως να έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης ή να φοβάται μήπως κάνει λάθος κι έτσι να προτιμά να μην προσπαθεί καθόλου.

Ο ΑΠΩΝ
Αυτός ο τύπος εργαζόμενου είναι παρόμοιος με τον «ονειροπόλο». Η διαφορά είναι ότι ο νους του ονειροπόλου περιπλανάται σε διάφορα θέματα, όχι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ ο νους του απόντα είναι απασχολημένος με κάποια συγκεκριμένα προβλήματα, ανάγκες, επιθυ­μίες ή φόβους, που τον ελέγχουν αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Μπορεί να σκέφτεται ένα ή περισσότερα θέμα­τα, όπως την υγεία του, την υγεία κάποιου αγαπημένου του, οικονομικά προβλήματα, το περιβάλλον της εργα­σίας, προβλήματα με συνεργάτες, ερωτικά προβλήματα, τον θάνατο κάποιου αγαπημένου, τις διακοπές του, τις σεξουαλικές του ανάγκες, την επιθυμία για γάμο, διάφο­ρες κοινωνικές δραστηριότητες ή τους φόβους του.

Ο ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ
Αυτός ο τύπος εργαζόμενου έχει προσκόλληση στο τέλειο αποτέλεσμα. Πριν προχωρήσουμε, ας κάνουμε μια διευκρίνιση μεταξύ τριών εντελώς διαφορετικών στοιχείων:
  • Καταρχάς, υπάρχει η προσπάθεια που καταβάλλουμε για κάποια συγκεκριμένη εργασία που κάνουμε.
  • Μετά, το αποτέλεσμα της προσπάθειας.
  • Τέλος, υπάρχει η γνώμη των άλλων για το αποτέλε­σμα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας είναι προσκολλημένοι στον τρίτο παράγοντα, δηλαδή στη γνώμη των άλλων, που βασίζεται στα αποτελέσματα της εργασίας τους.
Το να είμαστε προσκολλημένοι στο τέλειο αποτέλεσμα ή στη θετική κρίση ενός αποτελέσματος εκ μέρους των άλλων δεν έχει τίποτα να κάνει με το να είμαστε προσκολλημένοι στο να καταβάλλουμε όσο το δυνατόν πιο τέλεια προσπάθεια.
Είναι καλό και χρήσιμο ναι κάνουμε την καλύτερη μας προσπάθεια, αλλά όχι να έχουμε άγχος για το αποτέλεσμα.

Ο ΣΒΕΛΤΟΣ
Κάποιοι από μας καμαρώνουμε για την ικανότητα μας να εργαζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Συχνά αυτή η ταχύτητα συνοδεύεται από άγχος (για μας ή για τους γύρω μας) και φτωχά αποτελέσματα. Ένας τέτοιος εργαζόμενος δημιουργεί συχνά άγχος στους γύρω του, είτε λόγω της νευρικότητας που εκπέμπει, είτε επειδή οι άλλοι νιώθουν ένοχοι ή κατώτεροι, εφόσον δεν παράγουν την ίδια "ποσότητα" εργασίας με αυτόν. Παρόλο που αυτή η έμφαση στην ταχύτητα και την ποσότητα είναι συνήθως σε βάρος της ποιότητας του αποτελέσματος και της αρμονίας στο περιβάλλον εργασίας, αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Υπάρχουν κάποιοι που είναι ικανοί να εργάζονται εντατικά, χωρίς αυτές τις αρνητικές συνέπει­ες.

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ
Εδώ δεν χρησιμοποιείται ο όρος "κοινωνικός" με τη συνηθισμένη του έννοια, αλλά με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στον «δημοσιοσχεσίτη», δηλαδή στο άτομο που, ενώ εργάζεται, είναι απασχολημένο περισσότερο με κοινωνικές επαφές, παρά με την εργασία που έχει να εκτελέσει. Χάνει τη συγκέντρωση του, επειδή έχει μεγά­λη ανάγκη από την επιβεβαίωση των άλλων, γεγονός που τον ωθεί να μιλά τις περισσότερες από τις εργάσιμες ώρες.

Ο ΑΝΙΚΑΝΟΣ
Ο Ανίκανος δεν είναι στη πραγματικότητα ανίκανος, αλλά νομίζει πως είναι. Και επειδή το νομίζει δημιουργεί την ανάλογη πραγματικότητα. Έχει προγραμματιστεί από διάφορες δυνάμεις του παιδικού του περιβάλλοντος - συνήθως από τους γονείς και τους δασκάλους, που καλοπροαίρετα ήθελαν να βελτιώσουν την απόδοση του, υποδεικνύοντας του συνέχεια τα λάθη του - να πιστεύει ότι είναι ανίκανος και ανάξιος της αγάπης και του σεβα­σμού των άλλων. Είναι προγραμματισμένος να πιστεύει ότι θα κάνει λάθη και συνεπώς θα τον απορρίψουν και δεν θα τον εκτιμούν.
Δεν έχει διάθεση να προσπαθήσει για καινούργια έργα. Είναι πρόθυμος να κάνει μόνο ό,τι ήδη ξέρει καλά και είναι σίγουρος ότι δεν θα κάνει λάθος.

20  Οδηγίες για να είμαστε ήρεμοι αλλά συγχρόνως αποτελεσματικοί και παραγωγικοί στην εργασία μας.
1. Να έχουμε αυτοπεποίθηση σε σχέση με την ικανό­τητά μας να μάθουμε και να εκτελούμε όποια εργασία χρειάζεται.
2. Να ζητήσουμε βοήθεια από αυτούς που ξέρουν, όταν δεν ξέρουμε. Να μην έχουμε εγωισμό ή φόβο να
ρωτήσουμε.
3. Να μάθουμε να αγαπάμε αυτό που κάνουμε και να το κάνουμε με αξιοπρέπεια, αγάπη και μεράκι.
4. Να δώσουμε στην εργασία μας την ποιότητα που θα θέλαμε από τους άλλους, αν τους πληρώναμε εμείς.
5. Να διατηρούμε την ενέργεια και την υγεία μας, για να μπορούμε να αποδίδουμε.
6. Να νιώθουμε ενότητα με τους άλλους και να συνεργαζόμαστε μαζί τους για καλύτερα αποτελέσμα­τα.
7.Να συμπεριφερόμαστε στους άλλους, όπως θα θέλαμε οι άλλοι να συμπεριφέρονται σε μας.
8. Να συνειδητοποιούμε ότι η εργασία είναι μια ιερή προσφορά των ικανοτήτων μας προς το σύνολο.
9. Να βρούμε την εργασία που πραγματικά αγαπάμε να κάνουμε.
10. Να κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια που μπο­ρούμε σε ό,τι κάνουμε - και μετά να δεχτούμε το αποτέλεσμα. Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλε­σμα, να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
11. Να μάθουμε να δίνουμε στους άλλους ευθύνες και πρωτοβουλίες.
12. Να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια.
13. Να μην πέφτουμε στην παγίδα του κουτσομπολι­ού.
14. Να είμαστε θετικοί προς του άλλους.
15. Να βρούμε τρόπους να χαιρόμαστε αυτό που κάνουμε.
16. Να μην κάνουμε το λάθος να ταυτίζουμε την αξία μας με το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας ή με τη γνώμη των άλλων.
17. Στην αναζήτηση της επαγγελματικού ανόδου, να μην κάνουμε σε κάποιον κάτι που δεν θα θέλαμε να μας
κάνουν. Να βασιζόμαστε στις ικανότητες μας.
18. Να επιβραβεύω τους άλλους - όπως θα ήθελα να με επιβραβεύουν.
19. Να φροντίζουμε και να διακοσμούμε το μέρος που εργαζόμαστε, ώστε να είναι ευχάριστο για εμάς και για τους άλλους.
20. Να βάλουμε γύρω-γύρω θετικά μηνύματα για τον εαυτό μας και για τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου