Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 48ο)

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Τι είναι η κατάθλιψη;
Κάποιος με βαθιά κατάθλιψη έχει συμπτώματα σαν αυτά που αναφέρονται πιο κάτω σχεδόν κάθε μέρα, όλη μέρα, για δύο εβδομάδες ή και πιο πολύ.
Αν νιώθεις κατάθλιψη, μπορεί να έχεις και πονοκεφάλους, άλλους πόνους και ενοχλήσεις, προβλήματα χώνεψης (digestive) και προβλήματα στο σεξ.
Ένας μεσήλικας με κατάθλιψη μπορεί να νιώθει συγχυσμένος ή να έχει προβλήματα κατανόησης απλών αιτημάτων.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
·         Κανένα ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση σε πράγματα για τα οποία παλιά βίωνες χαρά.
·         Αίσθημα λύπης ή κενού.
·         Ξέσπασμα σε κλάμα ή κλάμα χωρίς λόγο.
·         Αίσθημα κατάπτωσης ή αντίθετα το να νιώθεις ακούραστος και αεικίνητος.
·         Αίσθημα ότι είναι ανάξιος ή ένοχος.
·         Απώλεια ή αύξηση βάρους.
   Σκέψεις γύρω από τον θάνατο ή την αυτοκτονία, δυσκολία να σκεφτείς, να  θυμηθείς ή να συγκεντρωθείς σ' αυτό που κάνεις.
·         Δυσκολία να αποφασίσεις για πράγματα καθημερινότητας.
·         Προβλήματα ύπνου -ειδικά τις πρωινές ώρες- ή υπνηλίας.
·         Κούραση όλες τις ώρες.

Τι προκαλεί κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη φαίνεται ότι σχετίζεται με μια χημική ανισορροπία
στον εγκέφαλο, η οποία προκαλεί μια δυστοκία στα κύτταρα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να είναι και γενετική (από γενιά σε γενιά). Η κατάθλιψη μπορεί να σχετίζεται και με γεγονότα της ζωής σας, όπως την απώλεια κάποιου που αγαπούσατε, ένα διαζύγιο ή το χάσιμο της δουλειάς
σας.
Παίρνοντας κάποια φάρμακα, κάνοντας κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, ή πάσχοντας από κάποια αρρώστια μπορεί επίσης να είναι λόγοι για να οδηγηθεί κάποιος σε κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη δεν οφείλεται σε προσωπική αδυναμία, τεμπελιά ή την έλλειψη δύναμης.

Πώς γίνεται διάγνωση της κατάθλιψης ;
Αν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης απευθυνθείτε στον γιατρό σας για βοήθεια. Μην περιμένετε ο γιατρός σας να μαντέψει ότι είστε σε κατάθλιψη απλώς βλέποντάς σας. Όσο πιο σύντομα ζητήσετε βοήθεια, τόσο γρηγορότερα θα απαλλαγείτε από την κατάθλιψη.
Ενημερώνοντας τον γιατρό για το πώς νιώθετε, αυτός ή αυτή θα σας ρωτήσουν για τα συμπτώματα που έχετε, για την υγεία σας και για το ιστορικό της οικογένειάς σας σε θέματα υγείας.
Ο γιατρός σας πιθανόν να σας εξετάσει και να σας ζητήσει να κάνετε και κάποιες εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή ειδικού τύπου συμβουλευτική, που αποκαλείται ψυχοθεραπεία, ή με συνδυασμό και των δύο.

Τι είναι ψυχοθεραπεία;
Στην ψυχοθεραπεία μιλάς με τον οικογενειακό σου γιατρό, με έναν ψυχίατρο ή έναν θεραπευτή για τα θέματα που σε απασχολούν στη ζωή σου. Μπορεί να εστιάσεις στις σκέψεις σου, στα πιστεύω σου ή στις σχέσεις σου. Ή μπορεί να αναφερθείς στη συμπεριφορά σου, στο πώς αυτή επηρεάζει εσένα και στο πώς μπορείς να ενεργήσεις διαφορετικά. Η ψυχοθεραπεία συνήθως διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, για παράδειγμα, 8 με 20 επισκέψεις.

Με τα φάρμακα τι γίνεται;
Πολλά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη. Αυτά ονομάζονται αντικαταθλιπτικά και είναι πολύ αποτελεσματικά. Αποκαθιστούν τη χημική ισορροπία στον εγκέφαλο, η διατάραξη της οποίας προκαλεί κατάθλιψη.
Τα αντικαταθλιπτικά επενεργούν διαφορετικά σε κάθε άτομο. Έχουν επίσης διαφορετικές παρενέργειες. Συνεπώς, αν ένα φάρμακο σε ενοχλεί ή δεν είναι αποτελεσματικό για σένα, ένα άλλο μπορεί να σε βοηθήσει. Θα δεις κάποια βελτίωση μια εβδομάδα μετά τη λήψη του φαρμάκου. Αλλά πιθανόν να μην δεις την πλήρη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου προτού περάσουν 6-8
εβδομάδες. Πιθανόν να έχεις παρενέργειες στη αρχή, οι οποίες σταδιακά μειώνονται μετά από μερικές εβδομάδες.

Για πόσο καιρό θα χρειαστεί να παίρνω φάρμακα;
Το πόσο χρόνο θα χρειαστεί μια φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται από τον βαθμό της κατάθλιψης. Ο γιατρός σου μπορεί να θελήσει να παίρνεις φάρμακα για 4 μέχρι 6 μήνες ή και περισσότερο. Θα πρέπει να παίρνεις φάρμακα για όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε να μειώσεις την πιθανότητα να επανέλθει η κατάθλιψη. Συζήτησέ το με τον γιατρό σου, όπως και οποιαδήποτε άλλη απορία έχεις σχετικά με τα φάρμακα.

Θα χρειαστεί να πάω στο νοσοκομείο;
Η κατάθλιψη μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με επισκέψεις στον γιατρό σου. Θεραπευτική αγωγή σε νοσοκομείο μπορεί να χρειαστεί εφ' όσον έχεις άλλα προβλήματα υγείας ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα, που μπορεί να επηρεάζουν τη θεραπεία σου.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η κατάθλιψη;
Αυτό εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα θα ζητήσεις βοήθεια. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη, μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια. Η θεραπεία της μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί μέσα σε 6 με 8 εβδομάδες ή και λιγότερο.

Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη.
·         Συμβιβάσου με τον εαυτό σου. Μην περιμένεις να
κάνεις όλα αυτά που συνήθως έκανες. Βάλε έναν ρεαλιστικό προγραμματισμό.
·         Μην πιστέψεις σε όλες τις αρνητικές σου σκέψεις, όπως ότι εσύ φταις ή ότι περιμένεις να αποτύχεις. Αυτή η μορφή σκέψης είναι κομμάτι της κατάθλιψής σου. Αυτές οι σκέψεις θα φύγουν, όταν αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα.
·         Να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις καλά ή σε κάνουν να νιώθεις ότι κάτι κατάφερες.
·         Απόφυγε τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής όταν είσαι σε κατάθλιψη. Αν πρέπει να πάρεις μια μεγάλη απόφαση ζήτα από κάποιον που εμπιστεύεσαι να σε βοηθήσει.
·         Απόφυγε οινοπνευματώδη ποτά και ναρκωτικές ουσίες (drugs). Και τα δύο επιδεινώνουν την κατάθλιψη. Και τα δύο προκαλούν επικίνδυνες παρενέργειες σε συνδυασμό με τα αντικαταθλιπτικά φάρματα.
·         Οι φυσικές δραστηριότητες φαίνεται ότι προκαλούν μια χημική αντίδραση στο σώμα που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Η φυσική άσκηση 4 με 6 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε φορά είναι ένας καλός στόχος. Αλλά και λιγότερη άσκηση μπορεί να είναι βοηθητική.
·         Προσπάθησε να μην αποθαρρύνεσαι. Θα χρειαστεί χρόνος να ξεφύγεις τελείως από την κατάθλιψη.

Περί αυτοκτονίας;
Άτομα με κατάθλιψη πολλές φορές σκέφτονται την αυτοκτονία. Αυτή η σκέψη είναι κομμάτι της κατάθλιψης. Αν έχεις τέτοιες σκέψεις στο μυαλό σου πες το στον γιατρό σου, στους φίλους σου, στην οικογένειά σου ή κάλεσε την ανοικτή γραμμή. Ζήτα βοήθεια αμέσως. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν και η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Για ποιους λόγους χρειάζεται βοήθεια η κατάθλιψη;
·         Μια έγκαιρη αντιμετώπιση βοηθά την κατάθλιψη να μην επιδεινωθεί ή να μην κρατήσει πολύ χρόνο.
·         Οι τάσεις αυτοκτονίας είναι κοινές σε άτομα με κατάθλιψη. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν δεν αρχίσεις θεραπεία της κατάθλιψης.
·         Η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να επανέλθεις στη φυσιολογική σου ζωή και στη χαρά της ζωής.
·         Η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να μην επανέλθει η κατάθλιψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου