Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 39ο)

ΑΫΠΝΙΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΑ

Τι προκαλεί την αϋπνία;
Η αϋπνία είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα εκφράζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Πολλές αιτίες μπορούν να προ- καλέσουν αϋπνία, όπως η πίεση, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης, η κατάθλιψη, οι αλλαγές στην εργασία και ο πόνος από ιατρικά προβλήματα, όπως π.χ. από την αρθρίτιδα.
Οι άνθρωποι που έχουν αϋπνία είναι δυνατόν να μη μπο­ρούν να κοιμηθούν ή αν ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας να μη μπορούν να κοιμηθούν ξανά ή να ξυπνούν πάρα πολύ νωρίς το πρωί.


Είναι η αϋπνία σοβαρό πρόβλημα;
Δεν είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την υγεία σας, αλλά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, καταθλιπτικοί και οξύθυμοι. Μπορεί επίσης να δυσκο­λεύει τη συγκέντρωσή σας.

Πόσο ύπνο χρειάζομαι;
Οι περισσότεροι ενήλικοι χρειάζονται περίπου 7 έως 8 ώρες ύπνο κάθε νύχτα. Ξέρετε ότι κοιμηθήκατε τη νύχτα όσο χρειαζόταν ο οργανισμός σας, εάν δεν αισθά­νεστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εντούτοις, οι ανάγκες σας για τον ύπνο μπορούν να αλλάξουν με την ηλικία, π.χ. οι ηλικιωμένοι μπορούν να κοιμηθούν λιγότερο τη νύχτα και να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι είναι το ημερολόγιο ύπνου;
Εάν η αιτία της αϋπνίας σας δεν είναι σαφής, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να κρατάτε ένα ημερολόγιο ύπνου που θα σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε πόσο χρόνο χρειάζεστε για να κοιμηθείτε, πόσο συχνά ξυπνά­τε κατά τη διάρκεια της νύχτας, πότε σηκώνεστε το πρωί και πόσο καλά κοιμάστε.


Πώς αντιμετωπίζεται η αϋπνία;
Η λύση της αϋπνίας μπορεί να είναι απλή. Συχνά, μόλις το πρόβλημα που την προκαλεί διορθωθεί, η αϋπνία παύει να υπάρχει. Απλώς κάνοντας μερικές αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, πολλοί άνθρωποι λύνουν το πρόβλημά τους.

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τις συνήθειες του ύπνου μου;
Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλύτερα:
❖ Πηγαίνετε στο κρεβάτι και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατο­κύριακων, ακόμα κι αν δεν κοιμηθήκατε αρκετά. Αυτό θα βοηθήσει να εκπαιδεύσει το σώμα σας στον ύπνο τη νύχτα.
❖ Αναπτύξτε συνήθειες «ΡΟΥΤΙΝΑΣ» πριν τον ύπνο. Κάντε το ίδιο πράγμα κάθε νύχτα πριν πάτε για ύπνο, π.χ. κάντε ένα ζεστό μπάνιο και διαβάστε έπειτα για ίο λεπτά κάθε νύχτα, πριν πάτε στο κρεβάτι. Σύντομα θα συνδέσετε αυτές τις δραστηριότητες με τον ύπνο και θα έχετε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
❖ Χρησιμοποιήστε την κρεβατοκάμαρα μόνο για τον ύπνο ή για να έρθετε σε σεξουαλική επαφή. Μην τρώτε, βλέπετε τηλεόραση ή μιλάτε στο τηλέφωνο, ενώ είστε στο κρεβάτι.
❖ Σιγουρευτείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ήρεμη και σκοτεινή. Εάν ο θόρυβος είναι πρόβλημα, χρησιμο­ποιήστε ανεμιστήρα ή ωτοασπίδες, για να καλύψετε το θόρυβο. Εάν πρέπει να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, κρεμάστε σκοτεινές κουρτίνες στα παράθυρα ή φορέστε μια μάσκα ματιών.
❖ Εάν είστε ακόμα άγρυπνοι μετά από 30 λεπτά, σηκω­θείτε και πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο. Καθίστε ήσυχα εκεί για περίπου 20 λεπτά, πριν επιστρέψετε στο κρεβά­τι. Κάντε αυτό όσες φορές χρειάζεστε, έως ότου μπορέ­σετε να κοιμηθείτε.

Τα χάπια ύπνου θα βοηθήσουν;
Τα χάπια ύπνου μπορούν να βοηθήσουν σε μερικές περι­πτώσεις, αλλά δεν είναι θεραπεία για την αϋπνία. Προ­σφέρουν μόνο μια προσωρινή ανακούφιση. Καλύτερα να χρησιμοποιούνται για μερικές μόνο ημέρες. Η τακτι­κή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, που θα σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, όταν τα σταματήσετε.
Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν τα χάπια ύπνου θα ήταν χρήσιμα για σας. Μην παίρνετε φάρμακα που συστή­νουν συγγενείς και φίλοι!

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ
1.   Αποφύγετε ή περιορίστε τη χρήση καφεΐνης
(καφές, τσάι, σόδες, σοκολάτα), οινοπνεύματος και καπνού.
2.   Ασκηθείτε συχνότερα, αλλά μην πηγαίνετε αμέσως μετά για ύπνο. Καλό είναι μετά τις 9.00 μ.μ. να μην ασκούμαστε.
3.   Προσπαθήστε να επιβληθείτε σε ό,τι σας προκαλεί stress, σε ό,τι σας αγχώνει. Ο βελονισμός, το mind control, ο διαλογισμός, τα ροφήματα με χαλαρω­τικά βότανα (π.χ. βαλεριάνα, πασιφλώρα, χαμομήλι, μέλι, γάλα) μπορούν να σας βοηθήσουν.
4.   Μάθετε να μειώνετε ή να διαχειρίζεστε την πίεση στη ζωή σας.
5.   Μην σκέπτεστε πράγματα που σας ανησυχούν
όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας. Αφήστε τα για κάποια άλλη στιγμή. Μπορείτε να ξοδέψετε 30 λεπτά μετά το γεύμα σας, για να γράψετε σ’ ένα χαρτί ό,τι σας ανησυ­χεί και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.
6.   Τρώτε ένα ελαφρύ πρόχειρο γεύμα, πριν πάτε στο κρεβάτι σας. Μην τρώτε πάρα πολύ αμέσως πριν την ώρα του ύπνου. Ένα ποτήρι χλιαρό γάλα ή ένα κομμα­τάκι τυρί και ένα παξιμάδι μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόμαστε.
7.   Μην κοιμάστε κατά την διάρκεια της ημέρας, εάν ο ύπνος αυτός φαίνεται να εμποδίζει τον βραδινό σας ύπνο.

Ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την αϋπνία είναι να δυναμώσουμε και να χαλαρώσουμε το νευρικό μας σύστημα και να επαναφέρουμε την ισορροπία του ενδοκρινικού μας συστήματος. Αυτό μπορεί να γίνει με τις ακόλουθες τεχνικές:

1.   ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ, όπως βιταμίνη Β1, Β6, Βΐ2, C και Ε καθώς και χάπια που περιέχουν πολλά μέταλλα ως συμπλήρω­μα της τροφής με ασβέστιο και ψευδάργυρο.

2.   ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ μπο­ρούν να ελευθερώσουν πολύ νευρική ένταση και να φέρουν ηρεμία και ισορροπία στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα. Ιδιαίτερα βοηθάει η κοιλιακή αναπνοή που μπορούμε να κάνουμε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι πριν κοι­μηθούμε. Η αργή, ρυθμική κοιλιακή αναπνοή μειώνει τη δραστηριότητα του νου και φέρνει ηρεμία στο σώμα και τον νου.

3.   ΤΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΒΑΘΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ είναι ένα βασικό βήμα για όποιον έχει δυσκολίες να ησυχάσει τον νου του. Η χαλά­ρωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ‘αφήνεται’ κανείς ή παραδίδει τον συνειδητό έλεγχο και επιτρέπει στον εαυτό του να μεταβεί φυσικά σε μια κατάσταση βαθιάς αναπνοής.


5.   Η ΖΕΣΤΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, όπως είναι τα ζεστά μπάνια ή η θερμοφόρα ή ένα ζεστό ρόφημα, μπορεί να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα αφήνοντας έτσι τον ύπνο να έρθει φυσικά.

6.   ΤΟ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ είναι ένα βασικό βήμα στο να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας από την αϋπνία. Όσο μας ελέγχουν οι προσκολλήσεις, οι φόβοι και οι απωθήσεις, οι επιθυμίες και οι διάφορες αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις, ο νους μας δεν θα μπορέσει να αφεθεί και να χαλαρώσει. Μπορούμε να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τον έλεγχο αυτών των ψυχολογικών καταστά­σεων με την ΑΥΤΟΑΝΑΛΥΣΗ, τη ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, και την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ μας και του τρόπου που έχουμε συνηθίσει να σκεπτόμαστε.


7.   ΖΕΙΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΣΑΣ. Όταν ζούμε μια ενεργητική ζωή δουλεύοντας για αυτό που πιστεύουμε, στο τέλος της ημέρας η συνείδησή μας είναι ήσυχη και εμείς ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας. Αυτή η αίσθηση της εσωτερικής ικανοποίησης που αισθανόμαστε, επειδή συμπίπτουν οι πεποιθήσεις μας, οι αξίες μας, οι σκέψεις μας, τα λόγια μας και οι πράξεις μας, είναι μια βασική προϋπόθεση για την υγεία και την αρμονία ενός ατό­μου..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου