Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 37ο)

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ TOY ΑΥΧΕΝΑ

Ο πόνος του αυχένα είναι ένα πολύ κοινό περιστατικό και μάλι­στα για μερικούς ανθρώπους μια καθημερινή εμπειρία. Πολλά από τα συμπτώματα μπορούν να προληφθούν, να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν με κατάλληλα τεντώματα, ενδυνά­μωση και ευθυγράμμιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλι­κής στήλης.

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει μια διαμορφω­μένη καμπύλη "C", που τα άκρα της ανοίγουν προς τα πίσω.

Μερικοί αιτίες ή τύποι πόνου του αυχένα είναι:
1.    Μυϊκός: σφίξιμο ή σπασμός στους μυς μέσα και γύρω από τον αυχένα σας .
2.    Αρθρικές επιφάνειες: κάθε ζευγάρι σπονδύλων έχει 2 αρθρι­κές επιφάνειες (αποφύσεις) δεξιά και αριστερά, που τους επι­τρέπουν να κινούνται μεταξύ τους. Ανάμεσα σ’ αυτές υπάρ­χουν οι εκφύσεις των νεύρων. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί όταν αυτές οι αρθρικές επιφάνειες τρίβονται μεταξύ τους. Οστεόφυτα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν γύρω τους και να πιέσουν τα νεύρα δημιουργώντας πόνο.
3.    Μεσοσπονδύλιος δίσκος: μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν δίσκοι φτιαγμένοι από χόνδρο. Απορροφούν τις δονήσεις από το περπάτημα, το τρέξιμο, τα άλματα και τις στροφές. Μερικές φορές αυτοί οι δίσκοι προεξέχουν από την κανονική τους θέση και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο με την άσκηση πίεσης στα νεύρα ή στον νωτιαίο μυελό.
4.    Σύνδεσμοι: μια άλλη δομή που κρατά τους σπονδύλους στη θέση τους είναι οι σύνδεσμοι. Οι γρήγορες κινήσεις του λαιμού μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό αυτών των συνδέσμων με αποτέλεσμα τον πόνο. Μία άλλη επίπτωση των γρήγορων κινήσεων μπορεί να είναι η ένταση ή η θλάση των μυών που περιβάλλουν και υποστηρίζουν την αυχενική μοίρα της σπον­δυλικής στήλης, γεγονός που οδηγεί επίσης στον πόνο.
5.    Στάση: Το κράτημα του κεφαλιού πολύ μπροστά μπορεί να προκαλέσει μείωση της διαμορφωμένης καμπύλης "C" στον λαιμό σας, ενώ το κράτημα του κεφαλιού πάρα πολύ πίσω μπο­ρεί να την αυξήσει. Οι θέσεις του κεφαλιού μπορούν να αυξή­σουν την πίεση που ασκείται στους μυς, συνδέσμους, οστά και δίσκους του αυχένα. Αυτή η αδικαιολόγητη πίεση μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα.

Αυτοθεραπεία, Τεντώματα και Ενδυνάμωση

Αρχική Θεραπεία:

1.    Θερμότητα: Κάντε ένα ζεστό ντους και αφήστε το νερό να τρέξει στον αυχένα σας. Αλλιώς, τοποθετήστε μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό στον αυχένα σας. Αφήστε το εκεί μέχρι η επιδερμίδα να αρχίσει να κοκκινίζει και όλη η περιοχή να ζεσταθεί καλά.
2.    Χαλάρωση: προσπαθήστε να αποφύγετε τις κινήσεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.
3.    Μαξιλάρια: αν κοιμάστε συνήθως με πολλά μαξιλάρια, δοκιμάστε ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι. Ο ύπνος με πάρα πολλά μαξιλάρια μπορεί να προκαλέσει μια αυξημένη πίεση στους μυς, τους συνδέσμους και τα οστά, με αποτέλεσμα πόνο στον αυχένα. Το ορθοπεδικό μαξιλάρι θα κρατήσει την καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης στην κατάλληλη θέση ενώ κοιμάστε και ενδεχομένως να απαλύνει τον πόνο σας.
4.  Φάρμακα: Ρωτήστε τον γιατρό αν θα μπορούσαν να βοη­θήσουν τα αντιφλεγμονώδη.

**** ΠΡΟΣΟΧΗ ****

Αν νιώθετε πόνο στον αυχένα σε συνδυασμό με μούδιασμα στο στήθος σας, τους ώμους ή τους βραχίονες, παρακαλούμε να μην προσπαθήσετε να κάνετε οποιεσδήποτε από τις ασκήσεις ή τις τεχνικές που απαριθμούνται πιο κάτω. Ελάτε σε επαφή με τον παθολόγο σας για μια κατάλληλη διάγνωση. Είναι καλύτε­ρο να είστε ασφαλείς παρά να μετανιώσετε μετά!

Τέντωμα:
*   Αφήστε το κεφάλι σας να κάνει κάμψη στο πλάι και με το χέρι εφαρμόστε απαλή πίεση στο κεφάλι σας, για να βοηθήσετε την κίνηση στην κατεύθυνση αυτή. Κάντε την κάμψη μέχρις ότου αισθανθείτε ένα απαλό τέντωμα και κρατήστε για 6 δευτερό­λεπτα. Κάντε το τρεις φορές και επαναλάβετε με την αντίθετη πλευρά.
*   Αφήστε το κεφάλι σας να κρεμάσει προς τα εμπρός, σαν να ακουμπάτε το σαγόνι σας στο στήθος σας. Δέστε τα δάχτυλά σας πίσω από το κεφάλι σας, για να εφαρμόσετε απαλή πίεση και να φέρετε το σαγόνι σας πιο κάτω. Σταματήστε όταν αισθανθείτε ένα καλό τέντωμα και μείνετε για 6 δευτερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές.
*   Με τους ώμους σας χαλαρούς, γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι σαν να κοιτάζετε πέρα από τον ώμο σας. Στραφείτε μέχρις ότου αισθανθείτε ένα τέντωμα και κρατήστε το εκεί για 6 δευ­τερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές και επαναλάβετε με την αντί­θετη πλευρά.

Ενδυνάμωση:
*   Βάλτε ένα χέρι στη μια πλευρά του κεφαλιού σας και κρατή­στε το εκεί. Πιέστε το κεφάλι σας στο χέρι σας, προσπαθώντας να το κάμψετε πλάι, αλλά μην αφήσετε το κεφάλι να κινηθεί. Μείνετε εκεί για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές και επαναλάβετε με την αντίθετη πλευρά.
*   Τοποθετήστε και τα δύο σας χέρια στο μέτωπό σας. Ωθήστε το κεφάλι σας στα χέρια σας και χωρίς να το αφήσετε και πάλι να κινηθεί κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές.
*   Τοποθετήστε το ένα χέρι πάνω στη μια πλευρά του κεφαλιού σας και κρατήστε το εκεί. Γυρίστε το κεφάλι σας προς το χέρι σας σαν να πρόκειται να κοιτάξετε πέρα από τον ώμο σας, μόνο μην αφήσετε το κεφάλι να κινηθεί. Κρατήστε για 10 δευ­τερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές και επαναλάβετε με την αντί­θετη πλευρά.
*   Σταθείτε με την πλάτη σας ίσια στον τοίχο. Κατεβάστε το σαγόνι σας πιέζοντας το κεφάλι σας στον τοίχο και κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τρεις φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου