Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 36ο)

H ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΧΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ

Ποιος είναι ο κανονικός κύκλος αύξησης και απώλειας τρίχας;
Είναι φυσικό να πέφτουν κάποιες τρίχες κάθε ημέρα ως τμήμα αυτού του κύκλου. Εντούτοις, μερικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν μια υπερβολική (περισσότερο από κανονική) απώλεια τρίχας. Η απώλεια τρίχας αυτού του τύπου μπορεί να έχει επιπτώσεις στους άνδρες, στις γυναίκες και στα παιδιά.


Τι είναι αυτό που προκαλεί την υπερβολική απώλεια τρίχας;
Διάφορα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν την τριχόπτωση. Παραδείγματος χάριν, περίπου 3 ή 4 μήνες μετά από μια ασθέ­νεια ή μια σημαντική χειρουργική επέμβαση μπορείτε ξαφνικά να χάσετε ένα μεγάλο ποσό τρίχας. Αυτή η απώλεια τρίχας συσχετίζεται με το στρες της ασθένειας και είναι προσωρινή.
Τα ορμονικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν την απώ­λεια τρίχας. Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας είναι σε υπερ ή υπό λειτουργία, οι τρίχες σας μπορεί να πέφτουν. Τέτοιου είδους τριχόπτωση σταματάει με τη θεραπεία του θυρεοειδή. Η απώ­λεια τρίχας μπορεί να εμφανιστεί εάν αρσενικές ή θηλυκές ορμόνες, γνωστές ως ανδρογόνα και οιστρογόνα αντίστοιχα, είναι ανισόρροπες. Η διόρθωση της δυσαναλογίας ορμονών μπορεί να σταματήσει την απώλεια.
Πολλές γυναίκες παρατηρούν τριχόπτωση περίπου 3 μήνες μετά από μια γέννηση. Αυτή η απώλεια συσχετίζεται επίσης με τις ορμόνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα υψηλά επί­πεδα ορισμένων ορμονών αναγκάζουν το σώμα να κρατήσουν την τρίχα που θα έπεφτε κανονικά. Όταν οι ορμόνες επιστρέ­φουν στα επίπεδα προ-εγκυμοσύνης, εκείνες οι τρίχες πέφτουν και ο κανονικός κύκλος της ανάπτυξης, αύξησης και απώλειας ξεκινά πάλι.
Μερικά φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τριχόπτω­ση. Αυτός ο τύπος απώλειας τρίχας βελτιώνεται, όταν σταμα­τάτε τα φάρμακα. Τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια τρίχας περιλαμβάνουν αντιπηκτικά αίματος, φάρ­μακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της συσ­σώρευσης ουρικού οξέως, χημειοθεραπεία, υπερβολικές δόσεις βιταμίνης Α και χάπια αντικαταθλιπτικά.
Ορισμένες μολύνσεις μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Οι μύκητες του κρανίου μπορούν να προκαλέσουν την τριχό­πτωση στα παιδιά. Η μόλυνση θεραπεύεται εύκολα με τα αντιμυκητιακά φάρμακα.
Τέλος, η απώλεια τρίχας μπορεί να εμφανιστεί ως τμήμα μιας ελλοχεύουσας ασθένειας, όπως ο λύκος ή ο διαβήτης. Επειδή η απώλεια μπορεί να είναι ένα πρόωρο σημάδι μιας ασθένειας, είναι σημαντικό να βρεθεί η αιτία, έτσι ώστε μπορεί να αντιμε­τωπιστεί.

Μπορεί η κακή φροντίδα των μαλλιών μου να προκαλέσει την τριχόπτωση;
Ναι. Εάν φοράτε σφιχτές πλεξίδες ή χρησιμοποιείτε σφιχτά κοκαλάκια, το τράβηγμα στην τρίχα σας μπορεί να προκαλέσει έναν τύπο τριχόπτωσης, τον αποκαλούμενο ‘alopecia’, όπου η τρίχα τραβιέται προς τα έξω. Εάν το τράβηγμα της τρίχας στα­ματάει προτού ‘σημαδεύσει’ το κρανίο, η τρίχα σας θα αναπτυ­χθεί ξανά με κανονικό τρόπο.

Τι είναι η κοινή φαλάκρα;
Η ‘φαλάκρα αρσενικού-τύπου’ ή αλλιώς η ‘φαλάκρα μόνιμου- τύπου’ είναι η πιο κοινή αιτία της απώλειας τρίχας στα άτομα. Τα άτομα που έχουν αυτόν τον τύπο απώλειας τρίχας συνήθως τον έχουν κληρονομήσει. Άνδρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους σε μια νεαρή ηλικία τείνουν να αναπτύξουν την πιο ‘εστεμμένη φαλάκρα’. Στη φαλάκρα αυτή η απώλεια τρίχας οδηγεί χαρακτηριστικά σε μια υποχωρούσα γραμμή και σε μια φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού.
Οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν τη ‘φαλάκρα θηλυκού - τύπου’. Με αυτήν τη μορφή απώλειας τρίχας η τρίχα γίνεται λεπτή γύρω από όλο το κρανίο.

Μπορεί ο γιατρός μου να κάνει κάτι για να σταματήσει την τριχόπτωση;
Ίσως. Ο γιατρός σας θα σας υποβάλει πιθανώς μερικές ερωτή­σεις για τη διατροφή σας, για τα οποιαδήποτε φάρμακα παίρ­νετε, για το αν είχατε μια πρόσφατη ασθένεια και για το πώς φροντίζετε τα μαλλιά σας. Εάν είστε γυναίκα, ο γιατρός σας μπορεί να υποβάλει ερωτήσεις για τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, για εγκυμοσύνες και για εμμηνόπαυση. Τέλος, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος ή μια βιοψία (παίρνει ένα μικρό δείγμα των κυττάρων για να το εξετάσει κάτω από ένα μικρο­σκόπιο) του κρανίου σας.

Υπάρχει θεραπεία για την απώλεια τρίχας;
Ανάλογα με τον τύπο της απώλειάς σας, διαφορετικές θερα­πείες είναι διαθέσιμες. Εάν ένα φάρμακο προκαλεί την απώ­λεια, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να ορίσει ένα άλλο φάρμακο. Η αναγνώριση και η θεραπεία μιας μόλυνσης μπο­ρούν να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν την απώλεια τρίχας. Η διόρθωση μιας δυσαναλογίας ορμονών μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια τρίχας.
Μερικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να αποτρέ­ψουν την ανάπτυξη της φαλάκρας. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι σας προτείνει.

Σημείωση συντάκτη: Μπορείτε, βέβαια, να δεχτείτε τα μαλλιά σας, την εμφάνισή σας και τον ίδιο σας τον εαυτό έτσι όπως είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου