Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 29ο)

Διαβήτης και Άσκηση

Πώς μπορεί η άσκηση να με βοηθήσει στον διαβήτη;
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και να ελαττώσει τα

επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, που είναι συνη­θισμένες σε διαβητικούς. Η άσκηση μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας και να βελ­τιώσει τη γενική σας υγεία.


Συζητήστε με τον γιατρό σας για το είδος της άσκησης που είναι κατάλληλη για σας. Ο τύπος άσκησης, που μπορείτε να κάνετε, εξαρτάται από το αν έχετε άλλα προβλήματα υγείας. Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν αεροβική γυμναστική, που κάνει την αναπνοή πιο βαθιά και αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς. Παραδείγματα αεροβικής γυμναστικής είναι το βάδισμα, το τρέξιμο, ο χορός ή το ποδήλατο. Αν έχετε προβλήματα με τα νεύρα στους μηρούς ή τα πόδια, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνε­τε κάποιον τύπο γυμναστικής που δεν επιβαρύνει τα πόδια. Αυτή η γυμναστική περιλαμβάνει κολύμπι, γιόγκα, ποδήλα­το, κουπί ή καθιστές ασκήσεις.
Όποια άσκηση κι αν κάνετε, θα πρέπει να κάνετε κάποια προθέρμανση πριν ξεκινήσετε. Για 5 με 10 λεπτά κάντε ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως βάδισμα. Μετά τεντωθεί­τε ελαφρά για άλλα 5 με 10 λεπτά. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα μετά από την άσκηση.
Όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, προχωρήστε αργά. Καθώς προσαρμόζεστε, αυξήστε σταδιακά την έντα­ση και τη διάρκεια των ασκήσεων. Ζητήστε από τον γιατρό σας συγκεκριμένες συμβουλές.

Ναι, αν και τα οφέλη υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύ­νους. Η άσκηση μεταβάλλει τον τρόπο που αντιδρά το σώμα στην ινσουλίνη. Οι τακτικές ασκήσεις κάνουν το σώμα πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη και μπορεί, μετά την άσκηση, να πέσουν κατά πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα(υπογλυκαιμία). Ίσως χρειαστεί να ελέγχετε τα επίπεδα του σακχάρου σας πριν και μετά την άσκηση. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει πόσο πρέπει να είναι το σάκχαρό σας πριν και μετά την άσκηση. Αν το σάκχαρό σας είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό ακριβώς πριν από τις ασκήσεις σας, είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να βελ­τιωθεί. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε το σάκχαρό σας, αν ασκείστε σε συνθήκες μεγάλης ζέστης ή κρύου, επειδή η θερμοκρασία μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά την ινσουλίνη.

Πώς θα γνωρίζω αν το σάκχαρό μου είναι πολύ χαμηλό κατά τη διάρκεια της άσκησης;
Η υπογλυκαιμία εκδηλώνεται συνήθως βαθμιαία, επομένως χρειάζεται να προσέχετε πώς νιώθετε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια αλλαγή στον χτύπο της καρδιάς σας, να ιδρώσετε ξαφνικά περισσότερο, να αισθανθείτε τρέμουλο ή ανησυχία ή να νιώσετε πείνα. Όταν αισθανθείτε κάτι από αυτά, πρέπει να σταματήσετε την άσκηση και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του για­τρού σας για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας. Ο για­τρός σας μπορεί να προτείνει να έχετε πρόχειρα μια καρα­μέλα ή ένα χυμό για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας.

Πολλοί διαβητικοί έχουν προβλήματα με τα νεύρα των πελ­μάτων και των μηρών, χωρίς καν να το γνωρίζουν μερικές φορές. Είναι σημαντικό, όταν ασκείστε, να φοράτε κατάλ­ληλα παπούτσια και να έχετε αρκετό χώρο. Αλλιώς, μπορεί να αποκτήσετε φουσκάλες ή άλλες πληγές στα πόδια σας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση και άλλα προβλήμα­τα. Θα πρέπει να ελέγχετε τα πόδια σας πριν και μετά την άσκηση, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φουσκάλες ή άλλες πληγές.

Θα πρέπει να πίνω περισσότερα υγρά κατά τη διάρ­κεια της άσκησης; Ναι. Όταν ασκείστε, το σώμα χρειάζε­ται περισσότερα υγρά για να διατηρείται δροσερό. Με το που θα νιώσετε δίψα, μπορεί να έχετε ήδη αρχίσει να αφυ­δατώνεστε. Η αφυδάτωση (έλλειψη υγρών στο σώμα) μπο­ρεί να επηρεάσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

·         Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις ασκήσεις που είναι κατάλληλες για σας.
·         Ελέγξτε το σάκχαρό σας πριν και μετά την άσκηση.
·         Ελέγξτε τα πόδια σας για φουσκάλες ή πληγές πριν και μετά την άσκηση.
·         Φοράτε κατάλληλα παπούτσια και κάλτσες.
·         Πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Κάνετε ασκήσεις προθέρμανσης πριν και μετά την άσκηση.
·         Έχετε πρόχειρο ένα σνακ σε περίπτωση που το σάκχαρό σας πέσει πολύ χαμηλά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

1.   Τρώτε αλκαλικές τροφές με χαμηλές θερμίδες, βασισμέ­νες σε πλήρη δημητριακά, όπως κεχρί, βρώμη, σιτάρι και ρύζι, καθώς και λαχανικά, τυρί, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και μερικά φρούτα.(Η ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα είναι κατά το πλείστον φρουκτόζη, η οποία δεν απαιτεί ινσουλίνη για τον μεταβολισμό της).
2.   Τα πλήρη δημητριακά προσφέρουν μια μορφή ενέργειας που απελευθερώνει ζάχαρη στο αίμα σε αργή και σταθερή βάση, έτσι ώστε το επίπεδο του σακχάρου να παραμένει σταθερό.
3.   Ορισμένα λαχανικά περιέχουν μια ποσότητα φυσικής ινσουλίνης και θα πρέπει να καταναλώνονται τακτικά(τουλάχιστον ένα από αυτά κάθε μέρα). Αυτά είναι οι αγκινά­ρες, τα πράσινα φασολάκια, τα αγγούρια και το σκόρδο.
4.   Τα φρούτα που ενδείκνυνται σ’ αυτό το πρόβλημα είναι γκρέιπφρουτ, μπανάνες και αβοκάντο.(Φυσικά θα πρέπει να παρατηρείτε πώς νιώθετε μετά από τη λήψη κάθε τρο­φής, για να δείτε ποιες τροφές σάς είναι ανεκτές και ποιες όχι).
5.   Αποφύγετε αυστηρά κάθε μορφή άσπρης ζάχαρης, άσπρο αλεύρι και αλάτι ή προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά.
6.   Προτιμάτε να τρώτε 4 ή 5 μικρότερα γεύματα αντί για 2 ή 3 μεγάλα.
7.   Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι κατά 8ο% ωμή τροφή. Οι ωμές τροφές διεγείρουν το πάγκρεας, ώστε να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης, και συγχρόνως περιέχουν τα περισσότερα από τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη τους, ώστε να μην επιβαρύνουν τα αποθέμα­τα ενζύμων του σώματος τόσο όσο οι μαγειρεμένες τροφές.
8.   Κάντε τσάι βράζοντας φλούδια από πράσινα φασολάκια και πίνετε ένα φλιτζάνι με κάθε γεύμα. Το τσάι μπορεί να γίνει από φρέσκα ή από ξερά φλούδια.
9. Κάνοντας όλα τα παραπάνω, η ανάγκη σας για ινσουλί­νη σε χάπια μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ελέγχετε συχνά τα επίπεδα ινσουλίνης(καθημερινά κατά την πρώτη εφαρμογή αυτού του νέου τρόπου ζωής, μέχρι να σταθεροποιηθεί το σώμα σας και πάλι). Διαφορε­τικά το σάκχαρο μπορεί να πέσει κάτω από το επιθυμητό επίπεδο. Πιθανόν να χρειαστεί να μειώσετε σταδιακά τον αριθμό των χαπιών ινσουλίνης. Αυτό, βέβαια, θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από αιματολογική εξέταση και συμβουλή του γιατρού σας.
10.  Αν έχετε δυσκοιλιότητα, φροντίστε να τη θεραπεύσετε με ειδικές τεχνικές.
11.  Ένα μασάζ με σκληρή βούρτσα πάνω στο δέρμα σας θα διεγείρει τον μεταβολισμό σας.
12.  Πίνετε μεταλλικό νερό που περιέχει χρώμιο και μαγγά­νιο. Βοηθά στον μεταβολισμό της ζάχαρης.
13.  Ο Dr. Airola προτείνει τις ακόλουθες βιταμίνες: σύμπλεγμα Β (ιδιαίτερα Β12), μαγιά μπίρας, χρώμιο, C (αν έχουν επηρεαστεί τα μάτια) και Ε.
14.  Η γυμναστική είναι απαραίτητη για τους διαβητικούς. Κάντε καθημερινά κάποιο είδος άσκησης, όπως βάδισμα, τρέξιμο, χορό, κολύμπι, ελαφριά κηπουρική κ.λπ.
15.  Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διέγερση του παγκρέατος, του ήπατος, των επινεφριδίων καθώς και των νεφρών. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η μεταβολική αρμονία του σώματος.
16.  Το μασάζ Σιάτσου και η πνευματική θεραπεία μπορεί να βοηθήσουν, όταν υπάρχουν συναισθηματικές εντάσεις και ενεργειακά εμπόδια.
17.  Η βαθιά χαλάρωση είναι απόλυτα απαραίτητη. Είναι καθοριστικό για έναν διαβητικό να διατηρεί γαλήνιο νου και χαλαρό νευρικό σύστημα.
18.  Αν δημιουργούνται εντάσεις από συναισθηματικά προ­βλήματα, προσπαθήστε να τα ξεπεράσετε με τη βοήθεια βιβλίων, σεμιναρίων, ομάδων αυτογνωσίας και φιλοσοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου