Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 3ο)


Μολυσμένες ή κακώς παρασκευασμένες τροφές ήταν η αιτία εξαιτίας της οποίας αρρώστησαν 81 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, με αποτέλεσμα σχεδόν 9.000 άνθρωποι να πεθάνουν απ' αυτό. Τα παιδιά είναι ανάμεσα στις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.
Για να προστατεύσετε το παιδί σας από τα μικρόβια που προκαλούν τροφική  δηλητηρίαση, είναι πολύ σημαντικό ν' ακολουθείτε τις ακόλουθες οδηγίες ασφαλείας:

1. Να μην δίνετε στο παιδί πουλερικά, κρέας, ψάρι ή αυγά, που δεν έχουν φυλαχτεί στην κατάλληλη ψύξη ή δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.
2. Να πλένετε τα χέρια σας, τα σκεύη και τις επιφάνειες που χρησιμοποιήσατε για να παρασκευάσετε πουλερικά ή κρέας πριν το μαγείρεμά τους.
3. Να πλένετε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά.
4. Να μη δίνετε στο παιδί γάλα και χυμούς που δεν είναι παστεριωμένα.
5. Να μην προμηθεύεστε ψάρια και οστρακοειδή από μη επαγγελματικές πηγές.
6. Να ψήνετε καλά τα μπιφτέκια από κιμά.
7. Να μην αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου το φαγητό που περισσεύει για πάνω από μια-δυό ώρες. Βάζετέ το στο ψυγείο.
8. Να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα στο ψυγείο.
9. Να διατηρείτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στους 4 βαθμούς Κελσίου και της κατάψυξης στους 0 βαθμούς Κελσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Οποιαδήποτε τροφή μπορεί να μολυνθεί από ιούς, βακτηρίδια και παράσιτα που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Επίσης, οι τροφές μπορούν να σας βλάψουν και όταν έχουν μολυνθεί από εντομοκτόνα και άλλες τοξικές ουσίες.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι:
εμετός, διάρροια, κοιλιακοί πόνοι, ναυτία και πυρετός και ξεκινούν λίγο μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Στους περισσότερους ανθρώπους τα συμπτώματα είναι ελαφράς μορφής και περνούν γρήγορα. Ωστόσο, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και σε θάνατο.
Μερικά από τα τρόφιμα που μπορούν να σας αρρωστήσουν είναι ο ωμός ή λίγο ψημένος μοσχαρίσιος κιμάς, το χοιρινό, το κοτόπουλο (σαλμονέλα), τα θαλασσινά (προπαντός τα οστρακοειδή που μπορούν να είναι μολυσμένα με ηπατίτιδα Α και άλλους ιούς και βακτηρίδια) και τα αυγά (σαλμονέλα). Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν, επίσης, να είναι μολυσμένα με το μικρόβιο της ηπατίτιδας Α και με παράσιτα. Το μη παστεριωμένο γάλα και οι χυμοί φρούτων μπορούν και αυτοί να είναι μολυσμένοι με βακτηρίδια και θα έπρεπε ν’ αποφεύγονται.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΎΓΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
Για να βοηθήσετε την οικογένειά σας να προφυλαχτεί απ’ τα προβλήματα που δημιουργούν οι μολυσμένες τροφές, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες όταν αγοράζετε τροφές και ετοιμάζετε τα γεύματα:
Διατηρείτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στους 4 βαθμούς Κελσίου και κάτω και της κατάψυξης στους 0 βαθμούς Κελσίου.
Όταν ψωνίζετε τρόφιμα, να γυρίζετε γρήγορα στο σπίτι και να τοποθετείτε τα ευαίσθητα είδη στο ψυγείο. Τοποθετείτε τις σακούλες με τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τ’ αυγά χωριστά απ’ τα υπόλοιπα τρόφιμα, για ν’ αποφύγετε την μόλυνση.
Μην αγοράζετε πακεταρισμένα τρόφιμα, όταν η συσκευασία τους δεν είναι τέλεια.
Μην αγοράζετε και μην χρησιμοποιείτε κονσέρβες που είναι χτυπημένες ή έχουν φουσκώσει.
Θα ήταν καλό να χρησιμοποιείτε μια πλαστική σανίδα - αντί για ξύλινη- για να ετοιμάζετε τις τροφές, γιατί τα μικρόβια μπορεί να παγιδευτούν στις χαραγματιές που δημιουργούνται στο ξύλο.
Να πλένετε τα χέρια σας για είκοσι δευτερόλεπτα με σαπούνι και χλιαρό νερό πριν την ετοιμασία του φαγητού, όταν ξεκινάτε ένα καινούργιο φαγητό και πάλι πριν σερβίρετε.
Αποφύγετε τη μόλυνση ενός φαγητού από ένα άλλο με το να πλένετε τα σκεύη, τις σανίδες και όλες τις επιφάνειες που έχουν έρθει σ' επαφή με ωμά κρέατα και πουλερικά, πριν τις χρησιμοποιήσετε για την ετοιμασία καινούργιου φαγητού.
Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιάτο για το μαγειρεμένο φαγητό που χρησιμοποιήσατε όταν ήταν ακόμη ωμό.
Να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα σερβίρετε ή τα φάτε.
Να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο αντί να αφήνετε να ξεπαγώνουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Πλένετε τα σφουγγάρια των πιάτων με καυτό νερό. όταν τα έχετε μεταχειριστεί για να καθαρίσετε το χώρο μετά από ωμά κρέατα και πουλερικά.
Απομακρύνετε τα κατοικίδια ζώα απ' όλους τους χώρους όπου ετοιμάζεται το φαγητό.
Μαγειρεύετε καλά τις τροφές για να σκοτώνονται τα μικρόβια και σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο για το κρέας για να εξασφαλίσετε τις σωστές θερμοκρασίες μαγειρέματος.
Το κόκκινο κρέας πρέπει να μαγειρεύεται με εσωτερική θερμοκρασία 160 βαθμούς Φαρενάιτ. ώστε να είναι σίγουρο πως είναι σωστά μαγειρεμένο. Ειδικά τα μπιφτέκια με κιμά δεν πρέπει να τρώγονται μισοψημένα. Τα πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται με εσωτερική θερμοκρασία 180 βαθμούς Φαρενάιτ ή μέχρι οι χυμοί τους να μην έχουν αίμα.
Βάζετε τις τροφές που περισσεύουν στο ψυγείο και μην τις αφήνετε έξω για πάνω από δύο ώρες.
Να πετάτε μισοφαγωμένα φαγητά και μισοτελειωμένα αναψυκτικά.
Ξαναζεστάνετε καλά τα φαγητά που έχουν περισσέψει πριν τα φάτε.
Μην τρωτέ ωμά αυγά.
Μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα και φρουτοχυμούς(ειδικά μηλόζουμο).
Μην χρησιμοποιείτε τροφές ή αναψυκτικά που φαίνονται ή μυρίζουν περίεργα.
Αν έχετε αμφιβολίες πως κάτι δεν είναι πια καλό. καλύτερα -για να είστε ασφαλείς- να το πετάξετε.