Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 23ο)


ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ KAI ΜΕΤΑΛΛΑ

Αν έχετε προβλήματα υγείας ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμα­κοποιό σας πριν πάρετε συμπληρώματα.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
Προσοχή: Πιθανή υπερβιταμίνωση, αν την παίρνετε σε μεγά­λες θεραπευτικές ποσότητες σαν χάπι.


Σημαντικές ιδιότητες: Αντίσταση στις μολύνσεις. Προστα­τεύει τους εσωτερικούς βλεννογόνους και τις μεμβράνες. Προ­λαβαίνει ασθένειες των ματιών. Τρέφει τα μαλλιά και το δέρμα. Απαραίτητη κατά την εγκυμοσύνη. Προλαβαίνει το πρόωρο γέρασμα.
Φυσικές πηγές: Καρότα, πράσινα λαχανικά, λάχανο, σπανά­κι, πεπόνι, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, ντομάτες, γονιμοποιημέ­να αυγά, παχύ γάλα και μουρουνόλαδο.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C- ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ
Σημαντικές ιδιότητες: Παίρνει μέρος σε όλες τις ζωτικές λει­τουργίες. Υγιή δόντια, ούλα και οστά καθώς και συνδετικοί ιστοί. Ουσιαστικής σημασίας για τα επινεφρίδια και τους θυρε­οειδείς αδένες. Υποβοηθά την ανάρρωση σε κάθε μορφή ασθέ­νειας. Κατά της πνευματικής ή σωματικής έντασης. Προστα­τεύει από τις τοξίνες του περιβάλλοντος. Φυσικές πηγές: Όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καρ­ποί άγριας τριανταφυλλιάς, κίτρα, μαύρες σταφίδες, φράου­λες, μήλα, κεράσια, πατάτες, λάχανο, μπρόκολο, τομάτες, πρά­σινες πιπεριές, τα φύλλα από τα ραπανάκια.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Σημαντικές ιδιότητες: Βοηθά στην απορρόφηση του ασβε­στίου, του φωσφόρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων από το πεπτικό σύστημα. Βοηθά τον θυρεοειδή και τους παραθυρεοει­δείς αδένες. Εμποδίζει τον ραχιτισμό, την τερηδόνα και την πυόρροια.
Φυσικές πηγές: Μουρουνόλαδο, κρόκος αυγού, γάλα, βούτυ­ρο, μανιτάρια, ηλιόσποροι, φυτρωμένοι σπόροι. Παράγεται με την επίδραση του ήλιου στο λίπος του δέρματος.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
Σημαντικές ιδιότητες: Οξυγονώνει τους ιστούς, διατηρεί τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τις γενετικές ορμόνες και τις λιπο-δια-λυτές βιταμίνες. Βελτιώνει την κυκλοφορία, εμποδίζει τις θρομβώσεις, προστατεύει από τον μολυσμένο αέρα, επιβραδύ­νει το γέρασμα. Απαραίτητη για τα αναπαραγωγικά όργανα. Αποτρέπει παθήσεις της καρδιάς, το άσθμα, τη φλεβίτιδα, την αρθρίτιδα, το εμφύσημα, την υπογλυκαιμία και τις αναπαρα­γωγικές ανωμαλίες.
Φυσικές πηγές: Ψυχρής πίεσης φυτικά έλαια, ειδικά στο λάδι σπέρματος σταριού και στο λάδι σόγιας, στους ξηρούς καρπούς, καρύδια και δημητριακά (ειδικά στο σιτάρι), στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα αυγά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ρ (π)
Είναι παρόμοια με τη βιταμίνη C και βρίσκεται γενικά στις ίδιες πηγές. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης προκαλεί αδυ­ναμία των τριχοειδών αγγείων και τάση για εύκολες αιμορρα­γίες.
Προστατεύει τη βιταμίνη C από το να καταστρέφεται μέσα στο σώμα από οξείδωση.
Είναι ευεργετική σε υπέρταση, μολύνσεις του αναπνευστικού, αιμορροΐδες, κιρσούς, αιμορραγίες των ούλων, έκζεμα, ψωρία­ση, κίρρωση του ήπατος, αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς, ασθένειες από ακτινοβολίες, θρόμβωση των στεφανιαίων και αρτηριοσκλήρωση.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Είναι ουσιαστικής σημασίας για την παραγωγή της προθρομ­βίνης, μιας ουσίας που βοηθάει στην πήξη του αίματος. Ακόμη, είναι σημαντική για την κανονική λειτουργία του συκωτιού, και δίνει ζωτικότητα και μακροζωία στον οργανισμό. Βρίσκεται στα πρασινόφυλλα λαχανικά, στη μηδική, στο λάδι της σόγιας, στους κρόκους των αυγών, στο γάλα της αγε­λάδας, στο συκώτι. Ακόμη παρασκευάζεται από τους κοινούς μικροοργανισμούς που ζουν μέσα στα υγιή έντερα του οργανι­σμού.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ F
Είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη, γιατί μειώνει τη χοληστε­ρίνη στην αρτηριοσκλήρωση, κι έτσι προλαμβάνονται καρδια­κές παθήσεις. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την κανονική λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, ιδίως των επινεφριδίων. Απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα και για όλους τους βλεννογό­νους. Βοηθάει στη λήψη ασβεστίου και φωσφόρου από τα κύτ­ταρα και μπορεί να προστατέψει από βλάβες που προκαλούν οι θεραπείες με μεγάλες δόσεις ακτινοβολιών.
Φυσικές πηγές της βιταμίνης F είναι τα ακατέργαστα και μη ραφιναρισμένα φυτικά λάδια, ιδιαίτερα το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο.

ΜΕΤΑΛΛΑ

CALCIUM — ΑΣΒΕΣΤΙΟ: Είναι το μέταλλο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία μέσα στο ανθρώπινο σώμα και γενικά συνδυάζεται με άλλα μόρια για να σχηματίσει άλατα, που φτιά­χνουν τη δομή του σκελετού του σώματος. Είναι επίσης απα­ραίτητο για τη σωστή δομή των οστών και για τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών. Όταν κανείς μείνει αδρανής για πολύ καιρό, το ασβέστιο αρχίζει να βγαίνει έξω από τα οστά. Η ανά­γκη του ανθρώπου σε ασβέστιο μπορεί να ποικίλλει από 1 μέχρι 5 φορές. Ένας ενήλικας μπορεί να χρειάζεται μόνο 8οο mg, ενώ ένας έφηβος ή μία έγκυος είναι δυνατό να απαιτεί περίπου 1.200 mg. Πολλές φορές, μετά την εμμηνόπαυση, συμβαίνει σε μερικές γυναίκες να έχουν κακή λειτουργία των παραθυ­ρεοειδών, κι αυτό έχει σαν συνέπεια ν' αποβάλλεται μεγάλη ποσότητα του ασβεστίου από τα οστά, προκαλώντας οστεοπόρωση. Το φαινόμενο αυτό μπορεί ν' ανακουφιστεί σε μερικές περιπτώσεις με τη λήψη ασβεστίου σε συνδυασμό με βιταμίνη D.
Φυσικές πηγές: Μπορούμε να το πάρουμε από το γάλα, τα πρασινόφυλλα λαχανικά, τα μπρόκολα, το σουσάμι και σε μικρές ποσότητες από τα σιτηρά. Προσοχή: Τρώγοντας κανείς μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C ή πίτουρα ξεχωριστά, μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα του ασβεστίου μέσα στο σώμα, δεσμεύοντας τα έτσι που να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

ΠΟΣΟΣΤΟ   ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ   ΣΤΙΣ   ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ


ΤΡΟΦΕΣ (ανά 100 χιλ/μα
γραμμάρια τροφής)


Αμύγδαλα
234
Τυρί Ροκφόρ
315
Τυρί Cheddar
750
Τυρί Ελβετικό
915
Φουντούκια
209 Kelp (φύκια θαλασ.) 1093
Αγελαδινό γάλα
118
Γάλα σκόνη
6ο6
Μαϊντανός
203
Σουσάμι
1160
Φασόλια σόγιας
226
Γάλα από σόγια
278
Μαγιά μπίρας
210
Φύλλα ρέβας
246
MAGNESIUM (Μαγνήσιο): Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό συστατικό της χλωροφύλλης. Το μεδούλι των οστών μπορεί επίσης να είναι πηγή μαγνησίου αλλά μπορεί επίσης να περιέ­χει τοξικά ίχνη μολύβδου.
Φυσικές πηγές: Βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά, στα καρύδια, στη σόγια, στα ωμά και βρασμένα λαχανικά με πρά­σινα φύλλα (ιδιαίτερα στο σέλινο, το αντίδι, τα φύλλα των παντζαριών), στη μηδική, στα σύκα, σταφύλια, λεμόνια, ροδά­κινα, αμύγδαλα, στους ηλιόσπορους, στο σουσάμι και στο ρύζι κάργκο (ακατέργαστο ρύζι).
IRON (Σίδηρο). Είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουρ­γία της αιμογλομπίνης μέσα στο αίμα. Πολλές γυναίκες έχουν τάση για ανεπάρκεια, ειδικά στην εγκυμοσύνη και κατά την περίοδο. Συμπτώματα ανεπάρκειας εκδηλώνονται σαν αναι­μία, κούραση, κόπωση, χλομάδα και ζάλη. Πηγές σιδήρου είναι τα μαγειρικά σκεύη από σίδηρο, τα φρέσκα λαχανικά, το μέλι, οι φακές κι οι ξηροί καρποί. Η βιτα­μίνη C βοηθάει στην καλή απορρόφηση του σιδήρου μέσα στο σώμα από τα έντερα.
SODIUM και POTASSIUM: (Νάτριο και Κάλιο) υπάρ­χουν σε μια πολύ λεπτή ισορροπία στη φύση, στο ζωντανό κύτ­ταρο και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Υπερβολικές ποσότητες είτε από το ένα είτε από το άλλο μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Λειτουρ­γούν μαζί για να περνούν κανονικά τα μηνύματα του νευρικού συστήματος κι οι αντιδράσεις απ' άκρη σ' άκρη σ' όλο το σώμα. Άτομα που τρέφονται βασικά από επεξεργασμένες τροφές, όπως άσπρη ζάχαρη, άσπρο αλεύρι, άσπρο ρύζι, κρέατα, κον­σέρβες, χημικά συντηρημένες τροφές και άλλες μη φυσικές πηγές διατροφής, έχουν την τάση να συγκεντρώνουν υπερβο­λικές ποσότητες νάτριου στον οργανισμό τους. Κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συσσώρευση αλάτων που εκδηλώνονται σαν αρθρίτιδα, πέτρες στη χολή, πέτρες στα νεφρά κλπ. Πηγές καλίου είναι τα αχλάδια, τα μπρόκολα, το γκρέιπ φρουτ, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα οι πατάτες και κυρίως η φλούδα τους.
CHROMIUM (Χρώμιο). Είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σωστή χρήση της ινσουλίνης στη ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου μέσα στο αίμα. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε θεραπείες διαβήτη και αρτηριοσκλήρωσης. Πηγές: Βρίσκεται στην ωμή, ακατέργαστη ζάχαρη (ενώ όταν κανείς τρώει άσπρη ζάχαρη εξασθενούν τα αποθέματα του χρωμίου στον οργανισμό), στο γάλα, στο κοτόπουλο, στη μαγιά, στα μπαχαρικά.
MANGANESE (Μαγγάνιο). Είναι απαραίτητο για την υγεία του συνδετικού ιστού που υποβαστάζει και σφίγγει τα οστά. Μια ανεπάρκεια μαγγανίου μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα, σχιζοφρένεια ή παρκινσονισμό. Έχει φανεί χρήσιμο ακόμη και στις θεραπείες αλλεργικών καταστάσεων.
Πηγές: Βρίσκεται σε ποσότητες που ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους όπου καλλιεργήθηκαν, στα ακατέρ­γαστα δημητριακά, στα ξερά φασόλια, στα μπιζέλια, στα πρασινόφυλλα λαχανικά, στο τσάι και ειδικά στο αφέψημα μηδι­κής.
ZINC (Ψευδάργυρος). Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες δεί­χνουν ότι ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτε­λεσματική λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Υπάρχει πάντα σε μια λεπτή ισορροπία με τον χαλκό. Αν το επίπεδο του ενός ανέβει πολύ ψηλά, το άλλο μπορεί να εξασθενίσει. Μια έλλειψη ψευδάργυρου μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρω­ση, δερματικές ανωμαλίες, προβλήματα στην παραγωγή σπερ­μάτων, στον προστάτη, καθώς και ανορεξία και ψυχολογικά προβλήματα, όπως ξεσπάσματα νεύρων και μανία καταστρο­φής. Η υπερβολική κατανάλωση πίτουρου ξεχωριστά από τις τροφές μπορεί να τραβήξει τον ψευδάργυρο έξω απ' το σώμα.
Πηγές: Βρίσκεται στα πίτουρα του σταριού και στα θαλασσι­νά, ειδικά στα στρείδια.