ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ KAI ΜΕΤΑΛΛΑ
Αν έχετε προβλήματα υγείας
ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε συμπληρώματα.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
Προσοχή: Πιθανή υπερβιταμίνωση,
αν την παίρνετε σε μεγάλες θεραπευτικές ποσότητες σαν χάπι.
Σημαντικές ιδιότητες: Αντίσταση στις μολύνσεις. Προστατεύει τους
εσωτερικούς βλεννογόνους και τις μεμβράνες. Προλαβαίνει ασθένειες των ματιών.
Τρέφει τα μαλλιά και το δέρμα. Απαραίτητη κατά την εγκυμοσύνη. Προλαβαίνει το
πρόωρο γέρασμα.
Φυσικές
πηγές: Καρότα, πράσινα λαχανικά, λάχανο,
σπανάκι, πεπόνι, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, ντομάτες, γονιμοποιημένα αυγά, παχύ
γάλα και μουρουνόλαδο.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C- ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ
Σημαντικές ιδιότητες: Παίρνει μέρος σε όλες τις ζωτικές λειτουργίες.
Υγιή δόντια, ούλα και οστά καθώς και συνδετικοί ιστοί. Ουσιαστικής σημασίας για
τα επινεφρίδια και τους θυρεοειδείς αδένες. Υποβοηθά την ανάρρωση σε κάθε
μορφή ασθένειας. Κατά της πνευματικής ή σωματικής έντασης. Προστατεύει από
τις τοξίνες του περιβάλλοντος. Φυσικές
πηγές: Όλα τα φρέσκα φρούτα και
λαχανικά, καρποί άγριας τριανταφυλλιάς, κίτρα, μαύρες σταφίδες, φράουλες,
μήλα, κεράσια, πατάτες, λάχανο, μπρόκολο, τομάτες, πράσινες πιπεριές, τα φύλλα
από τα ραπανάκια.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Σημαντικές ιδιότητες: Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, του
φωσφόρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων από το πεπτικό σύστημα. Βοηθά τον
θυρεοειδή και τους παραθυρεοειδείς αδένες. Εμποδίζει τον ραχιτισμό, την
τερηδόνα και την πυόρροια.
Φυσικές
πηγές: Μουρουνόλαδο, κρόκος αυγού, γάλα,
βούτυρο, μανιτάρια, ηλιόσποροι, φυτρωμένοι σπόροι. Παράγεται με την επίδραση
του ήλιου στο λίπος του δέρματος.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
Σημαντικές
ιδιότητες: Οξυγονώνει τους ιστούς, διατηρεί
τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τις γενετικές ορμόνες και τις λιπο-δια-λυτές
βιταμίνες. Βελτιώνει την κυκλοφορία, εμποδίζει τις θρομβώσεις, προστατεύει από
τον μολυσμένο αέρα, επιβραδύνει το γέρασμα. Απαραίτητη για τα αναπαραγωγικά
όργανα. Αποτρέπει παθήσεις της καρδιάς, το άσθμα, τη φλεβίτιδα, την αρθρίτιδα,
το εμφύσημα, την υπογλυκαιμία και τις αναπαραγωγικές ανωμαλίες.
Φυσικές πηγές: Ψυχρής πίεσης φυτικά έλαια, ειδικά στο λάδι
σπέρματος σταριού και στο λάδι σόγιας, στους ξηρούς καρπούς, καρύδια και
δημητριακά (ειδικά στο σιτάρι), στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα αυγά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ρ (π)
Είναι παρόμοια με τη βιταμίνη C και
βρίσκεται γενικά στις ίδιες πηγές. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης προκαλεί
αδυναμία των τριχοειδών αγγείων και τάση για εύκολες αιμορραγίες.
Προστατεύει τη βιταμίνη C από το να
καταστρέφεται μέσα στο σώμα από οξείδωση.
Είναι ευεργετική σε υπέρταση,
μολύνσεις του αναπνευστικού, αιμορροΐδες, κιρσούς, αιμορραγίες των ούλων,
έκζεμα, ψωρίαση, κίρρωση του ήπατος, αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς,
ασθένειες από ακτινοβολίες, θρόμβωση των στεφανιαίων και αρτηριοσκλήρωση.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Είναι ουσιαστικής σημασίας για
την παραγωγή της προθρομβίνης, μιας ουσίας που βοηθάει στην πήξη του αίματος.
Ακόμη, είναι σημαντική για την κανονική λειτουργία του συκωτιού, και δίνει
ζωτικότητα και μακροζωία στον οργανισμό.
Βρίσκεται στα πρασινόφυλλα λαχανικά, στη μηδική, στο λάδι
της σόγιας, στους κρόκους των αυγών, στο γάλα της αγελάδας, στο συκώτι. Ακόμη
παρασκευάζεται από τους κοινούς μικροοργανισμούς που ζουν μέσα στα υγιή έντερα
του οργανισμού.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ F
Είναι μια πολύ σημαντική
βιταμίνη, γιατί μειώνει τη χοληστερίνη στην αρτηριοσκλήρωση, κι έτσι
προλαμβάνονται καρδιακές παθήσεις. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την κανονική
λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, ιδίως των επινεφριδίων. Απαραίτητη για ένα
υγιές δέρμα και για όλους τους βλεννογόνους. Βοηθάει στη λήψη ασβεστίου και
φωσφόρου από τα κύτταρα και μπορεί να προστατέψει από βλάβες που προκαλούν οι
θεραπείες με μεγάλες δόσεις ακτινοβολιών.
Φυσικές πηγές της βιταμίνης F είναι τα
ακατέργαστα και μη ραφιναρισμένα φυτικά λάδια, ιδιαίτερα το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο
και το ηλιέλαιο.
ΜΕΤΑΛΛΑ
CALCIUM — ΑΣΒΕΣΤΙΟ: Είναι το μέταλλο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία μέσα στο ανθρώπινο
σώμα και γενικά συνδυάζεται με άλλα μόρια για να σχηματίσει άλατα, που φτιάχνουν
τη δομή του σκελετού του σώματος. Είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή δομή
των οστών και για τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών. Όταν κανείς μείνει
αδρανής για πολύ καιρό, το ασβέστιο αρχίζει να βγαίνει έξω από τα οστά. Η ανάγκη
του ανθρώπου σε ασβέστιο μπορεί να ποικίλλει από 1 μέχρι 5 φορές. Ένας ενήλικας
μπορεί να χρειάζεται μόνο 8οο mg, ενώ ένας έφηβος
ή μία έγκυος είναι δυνατό να απαιτεί περίπου 1.200 mg. Πολλές
φορές, μετά την εμμηνόπαυση, συμβαίνει σε μερικές γυναίκες να έχουν κακή λειτουργία
των παραθυρεοειδών, κι αυτό έχει σαν συνέπεια ν' αποβάλλεται μεγάλη ποσότητα του ασβεστίου
από τα οστά, προκαλώντας οστεοπόρωση. Το
φαινόμενο αυτό μπορεί ν' ανακουφιστεί σε μερικές περιπτώσεις με τη λήψη
ασβεστίου σε συνδυασμό με βιταμίνη D.
Φυσικές πηγές: Μπορούμε να το πάρουμε από το γάλα, τα
πρασινόφυλλα λαχανικά, τα μπρόκολα, το σουσάμι και σε μικρές ποσότητες από τα
σιτηρά. Προσοχή: Τρώγοντας κανείς μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C ή πίτουρα
ξεχωριστά, μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα του ασβεστίου μέσα στο σώμα,
δεσμεύοντας τα έτσι που να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ
ΤΡΟΦΕΣ (ανά 100 χιλ/μα
|
γραμμάρια τροφής)
|
Αμύγδαλα
|
234
|
Τυρί Ροκφόρ
|
315
|
Τυρί Cheddar
|
750
|
Τυρί Ελβετικό
|
915
|
Φουντούκια
|
209 Kelp (φύκια θαλασ.) 1093
|
Αγελαδινό γάλα
|
118
|
Γάλα σκόνη
|
6ο6
|
Μαϊντανός
|
203
|
Σουσάμι
|
1160
|
Φασόλια σόγιας
|
226
|
Γάλα από σόγια
|
278
|
Μαγιά μπίρας
|
210
|
Φύλλα ρέβας
|
246
|
MAGNESIUM (Μαγνήσιο): Το
μαγνήσιο είναι ένα βασικό συστατικό της χλωροφύλλης. Το μεδούλι των οστών
μπορεί επίσης να είναι πηγή μαγνησίου αλλά μπορεί επίσης να περιέχει τοξικά
ίχνη μολύβδου.
Φυσικές πηγές: Βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά, στα καρύδια,
στη σόγια, στα ωμά και βρασμένα λαχανικά με πράσινα φύλλα (ιδιαίτερα στο
σέλινο, το αντίδι, τα φύλλα των παντζαριών), στη μηδική, στα σύκα, σταφύλια,
λεμόνια, ροδάκινα, αμύγδαλα, στους ηλιόσπορους, στο σουσάμι και στο ρύζι
κάργκο (ακατέργαστο ρύζι).
IRON (Σίδηρο). Είναι
απαραίτητο για την κανονική λειτουργία της αιμογλομπίνης μέσα στο αίμα. Πολλές
γυναίκες έχουν τάση για ανεπάρκεια, ειδικά στην εγκυμοσύνη και κατά την
περίοδο. Συμπτώματα ανεπάρκειας εκδηλώνονται σαν αναιμία, κούραση, κόπωση,
χλομάδα και ζάλη. Πηγές
σιδήρου είναι
τα μαγειρικά σκεύη από σίδηρο, τα φρέσκα λαχανικά, το μέλι, οι φακές κι οι
ξηροί καρποί. Η βιταμίνη C βοηθάει στην καλή
απορρόφηση του σιδήρου μέσα στο σώμα από τα έντερα.
SODIUM και POTASSIUM: (Νάτριο και Κάλιο)
υπάρχουν
σε μια πολύ λεπτή ισορροπία στη φύση, στο ζωντανό κύτταρο και μέσα στο
ανθρώπινο σώμα. Υπερβολικές ποσότητες είτε από το ένα είτε από το άλλο μπορούν
να προκαλέσουν προβλήματα σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Λειτουργούν μαζί
για να περνούν κανονικά τα μηνύματα του νευρικού συστήματος κι οι αντιδράσεις
απ' άκρη σ' άκρη σ' όλο το σώμα. Άτομα που τρέφονται βασικά από επεξεργασμένες
τροφές, όπως άσπρη ζάχαρη, άσπρο αλεύρι, άσπρο ρύζι, κρέατα, κονσέρβες, χημικά
συντηρημένες τροφές και άλλες μη φυσικές πηγές διατροφής, έχουν την τάση να
συγκεντρώνουν υπερβολικές
ποσότητες νάτριου στον οργανισμό τους. Κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συσσώρευση
αλάτων που εκδηλώνονται σαν αρθρίτιδα, πέτρες στη χολή, πέτρες στα νεφρά κλπ. Πηγές καλίου είναι τα αχλάδια, τα μπρόκολα, το γκρέιπ
φρουτ, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα φρούτα και
λαχανικά, ιδιαίτερα οι πατάτες και κυρίως η φλούδα τους.
CHROMIUM (Χρώμιο). Είναι
ουσιαστικής σημασίας για τη σωστή χρήση της ινσουλίνης στη ρύθμιση του επιπέδου
του σακχάρου μέσα στο αίμα. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε θεραπείες
διαβήτη και αρτηριοσκλήρωσης. Πηγές: Βρίσκεται
στην ωμή, ακατέργαστη ζάχαρη (ενώ όταν κανείς τρώει άσπρη ζάχαρη εξασθενούν τα
αποθέματα του χρωμίου στον οργανισμό), στο γάλα, στο κοτόπουλο, στη μαγιά, στα
μπαχαρικά.
MANGANESE (Μαγγάνιο). Είναι απαραίτητο για την υγεία του συνδετικού ιστού που υποβαστάζει και
σφίγγει τα οστά. Μια ανεπάρκεια μαγγανίου μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη
αναπαραγωγική ικανότητα, σχιζοφρένεια ή παρκινσονισμό. Έχει φανεί χρήσιμο ακόμη
και στις θεραπείες αλλεργικών καταστάσεων.
Πηγές: Βρίσκεται σε ποσότητες που ποικίλλουν ανάλογα
με την ποιότητα του εδάφους όπου καλλιεργήθηκαν, στα ακατέργαστα δημητριακά,
στα ξερά φασόλια, στα μπιζέλια, στα πρασινόφυλλα λαχανικά, στο τσάι και ειδικά
στο αφέψημα μηδικής.
ZINC (Ψευδάργυρος). Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος παίζει
σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία του αμυντικού συστήματος.
Υπάρχει πάντα σε μια λεπτή ισορροπία με τον χαλκό. Αν το επίπεδο του ενός
ανέβει πολύ ψηλά, το άλλο μπορεί να εξασθενίσει. Μια έλλειψη ψευδάργυρου μπορεί
να προκαλέσει αρτηριοσκλήρωση, δερματικές ανωμαλίες, προβλήματα στην παραγωγή
σπερμάτων, στον προστάτη, καθώς και ανορεξία και ψυχολογικά προβλήματα, όπως
ξεσπάσματα νεύρων και μανία καταστροφής. Η υπερβολική κατανάλωση πίτουρου
ξεχωριστά από τις τροφές μπορεί να τραβήξει τον ψευδάργυρο έξω απ' το σώμα.
Πηγές:
Βρίσκεται
στα πίτουρα του σταριού και στα θαλασσινά, ειδικά στα στρείδια.