Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Συμβουλές από το Ινστιτούτο Παστέρ για τον κορωναϊό MERS

Ένα κείμενο με ερωτήσεις και απαντήσεις, με σκοπό να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με το νέο ιό του «Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής» (MERS) έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Το Ινστιτούτο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθαντητα περαιτρω εξπλωσης διεθνώς του δυνητικά θανατηφόρου κοροναϊο, για τον οποίο, προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή άλλη φαρμακευτική θεραπεία.
Στις 18 Απριλίου το Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νoτίου Ελλάδος, που εδρεύει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού MERS σε Έλληνα ασθενή που επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία. Το Ινστιτούτο διενεργεί σχετικές εξετάσεις καθημερινά.

Αναλυτικά οι διευκρινιστικές ερωταπαντήσεις έχουν ως εξής:


• Τι εναι ο (MERS-CoV);
Ο MERS-CoV εναι νας κοροναϊς που εντοπστηκε για πρτη φορ στη Σαουδικ Αραβα. Οι κοροναϊο εναι μα μεγλη οικογνεια ιν που περιλαμβνει τσο τους ιος που προκαλον το κοιν κρυολγημα, σο και αυτν που προκαλε το SARS.

• Ποια εναι τα συμπτματα του MERS;
Οι ασθενες που χουν μολυνθε απ το MERS-CoV, εμφανζουν οξεα, σοβαρ λομωξη του αναπνευστικο και, σε πολλς περιπτσεις, πνευμονα με πυρετ, βχα και δσπνοια. Αρκετο ασθενες παρουσιζουν επσης γαστρεντερολογικ συμπτματα, συμπεριλαμβανομνης της διρροιας, καθώς και νεφρικ ανεπρκεια. Ορισμνοι πντως ασθενες χουν απλς εκδηλσει μια πιας μορφς αναπνευστικ λομωξη.

• Ο MERS-CoV μεταδδεται απ νθρωπο σε νθρωπο;
Ο MERS-CoV χει διαπιστωθε τι μπορε να εξαπλωθε μεταξ των ανθρπων, εφσον χει προηγηθε στεν επαφ. Ως ττοια, ορζεται: α) η επαφ που υπρχει μεταξ του ασθεν και των ατμων που τον φροντζουν β) η παραμον στον διο χρο με τον ασθεν κατ την φση της λομωξης. Έχουν αναφερθε περιστατικ μετδοσης του ιο απ ασθενείς σε νοσηλευτικ προσωπικ, εν τα κροσματα μετδοσης απ νθρωπο σε νθρωπο βρσκονται ακμη υπ διερενηση σε αρκετς ενδημικς χρες.

• Απ πο πηγζει ο MERS-CoV;
Οι επιστμονες δεν χουν καταφρει προς το παρν να εντοπσουν την αρχικ πηγ του ιο. Ωστσο, εικζουν τι μπορε να προρχεται απ κποιο ζο. Επσης εκτς απ τους ανθρπους, ο MERS-CoV χει εντοπιστε σε καμλες στο Κατρ καθς και σε μια νυχτερδα στη Σαουδικ Αραβα. Θετικ δεγματα σε καμλες χουν εντοπιστε και σε λλες χρες, γεγονς που σημανει τι ενδεχομνως να εναι φορες του κοροναϊο κποιου λλου παρμοιου. Πντως, οι επιστμονες δεν μπορον να πουν με βεβαιτητα τι οι καμλες εναι η πηγ του ιο. Για το λγο αυτ, συνεχζουν να συλλγουν στοιχεα, στε να μπορσουν να καθορσουν τον ρλο των νυχτερδων, των καμηλών και λλων ζων στην μετδοση του MERS-CoV.

• Υπρχει λγος ανησυχας;
Τσο σε ευρωπαϊκ σο και σε παγκσμιο εππεδο, επικρατε ανησυχα
δεδομ
νου τι σοι ασθενες χει επιβεβαιωθε εργαστηριακ τι χουν MERS-CoV, χουν εκδηλσει οξεα αναπνευστικ λομωξη. Μλιστα, οι επιστμονες δηλνουν ανσυχοι απ το γεγονς τι οι μισο ασθενες χουν αποβισει. Πρσθετη πηγ ανησυχας εναι και τι η νσος χει μεταδοθε απ νθρωπο σε νθρωπο, ξεπερνντας τα ρια της Σαουδικς Αραβας, που εντοπστηκε αρχικ. Τλος, οι ειδικο δεν μπορον να αποκλεσουν την πιθαντητα περαιτρω εξπλωσης του κοροναϊο.

• Επιτρπονται τα ταξδια της Αραβικ Χερσνησο και στις μορες χρες;
Τσο οι ευρωπαϊκς σο και οι αμερικανικς υγειονομικς αρχς δεν χουν εκδσει ειδικς ταξιδιωτικς οδηγες εξαιτας του MERS. Αυτ πρακτικ σημανει τι οι ταξιδιτες θα πρπει να ακολουθον τις βασικς προφυλξεις, πως καλ πλσιμο των χεριν και την αποφυγ επαφς με τομα που νοσον.

• Τι να κνετε εν εστε ρρωστοι και προσφτως ταξιδψατε στην Αραβικ Χερσνησο;
Εν χετε εκδηλσει πυρετ και λλα συμπτματα του καττερου αναπνευστικο, πως βχα δσπνοια, εντς 14 ημερν απ ταξδι στην Αραβικ Χερσνησο κποια μορη χρα, θα πρπει να αναζητσετε ιατρικ βοθεια αναφροντας λεπτομερς σες πληροφορες σας ζητηθον.

• Πως μπορετε να προστατευθετε;
Σμφωνα με τις διεθνες κατευθυντριες οδηγες για την πρληψη των αναπνευστικν λοιμξεων:
α) Πλνετε τα χρια σας με σαπονι και νερ για τουλχιστον 20 δευτερλεπτα. Βοηθστε επσης τα μικρ παιδι να κνουν το διο. Αν δεν εναι διαθσιμα νερ και σαπονι, ττε χρησιμοποιστε απολυμαντικ χεριν με βση το αλκολ.
β) Καλψτε την μτη και το στμα σας με χαρτομντηλο, ταν βχετε φτερνζεστε και στη συνχεια πετξτε το στο καλθι απορριμμτων.
γ) Αποφγετε να αγγξετε τα μτια, την μτη και το στμα σας με ακθαρτα χρια.
δ) Αποφ
γετε την στεν επαφ, πως ανταλλαγ φιλιο, κοιν χρση μαχαιροπήρουνων λλων οικιακν σκευν με τομα που εναι ρρωστα.
ε) Καθαρζετε και απολυμανετε τακτικ επιφνειες πως ο πγκος της κουζνας, τα πμολα, οι πρτες και τα παιχνδια των παιδιν.

Υπρχει εμβλιο;
Προς το παρν δυστυχς δεν υπρχει διαθσιμο εμβλιο κατ του MERS-CoV, αν και χουν δη αρχζει να γνονται προσπθειες για την παρασκευ του.

• Υπρχουν λλες διαθσιμες θεραπεες;
Δεν υπρχει κποιο συγκεκριμνο θεραπευτικ πρωτκολλο για την
αντιμετ
πιση των επιπλοκν που προκαλε ο MERS-CoV. Η αγωγ, προς το παρν, εστιζει στην ανακοφιση της συμπτωματολογας που εμφανζει κάθε ασθενς.

• Υπρχει διαγνωστικ εξταση;
Το Εργαστριο Αναφορς Γρπης Ν.Ελλδος που εδρεει στο Ελληνικ Ινστιτοτο Παστρ, χει αναπτξει μοριακς εξετσεις για την ανχνευση και επιβεβαωση των κρουσμτων MERS-CoV. Διενεργε αλληλοχιση τμματος του γονιδιματος και ορολογικς εξετσεις για την παρουσα αντισωμτων του ιο.

• Τι μπορ να κνω για να προστατεσω τον εαυτ μου;
Όπως προαναφρθηκε, ο ακριβς τρπος μετδοσης δεν εναι ακμα γνωστς. Συνιστνται τα μτρα προφλαξης που ισχουν και για τις λλες ιογενες λοιμξεις του αναπνευστικο, δηλαδ η αποφυγ στενς επαφς με τομα που παρουσιζουν τα συμπτματα της νσου (βχας, φτρνισμα) και χουν πρσφατα ταξιδψει σε περιοχς υψηλο κινδνου. Επσης η τρηση των καννων υγιεινς των χεριν και των καννων αναπνευστικςυγιεινς και συγκεκριμνα:
Υγιειν χεριν
•Πλνετε τα χρια σας συχν, ιδιατερα ταν εναι λερωμνα και ταν φροντζετε στο σπτι κποιον που εναι ασθενς. Η υγιειν των χεριν προλαμβνει επσης τη μετδοση λοιμξεων σε σας (μσω αγγγματος μολυσμνων επιφανειν) και, προκειμνου για τα νοσοκομεα, τη μετδοση λοιμξεων σε ασθενες, επαγγελματες υγεας και λλους.
•Πλνετε τα χρια σας με σαπονι και φθονο νερ, ταν εναι εμφανς λερωμνα. Εν δεν εναι εμφανς λερωμνα, μπορετε να τα πλνετε με σαπονι και νερ να χρησιμοποιστε καθαριστικ χειρν βασισμνα στο οινπνευμα.

Υγιειν
του Αναπνευστικο:
•Καλψτε το στμα και τη μτη σας με ιατρικ μσκα, μαντλι, το μανκι σας τον λυγισμνο αγκνα σας, ταν βχετε φταρνζεστε. Πετξτε το χρησιμοποιημνο μαντλι σε κλειστ κδο αμσως μετ τη χρση. Εφαρμστε τα μτρα υγιεινς των χεριν μετ απ κθε επαφ με εκκρματα του αναπνευστικο.
• Κατ τη διρκεια του ταξιδιο:
1. Να παρακολουθετε την υγεα σας στον προορισμ σας.
2. Να τηρετε σχολαστικ τα μτρα υγιεινς πως:
- προσεκτικ και συχν πλσιμο χεριν με νερ και σαπονι καθαρισμ με αλκοολοχο διλυμα.
- κλυψη στματος και μτης με χαρτομντηλο κατ το βχα το φτρνισμα. Το χαρτομντηλο χρειζεται να πετιται αμσως στα σκουπδια.
- αποφυγ επαφς των χεριν με το στμα, τη μτη και τα μτια για πρληψη διασπορς μικροβων.
3. Να αποφεγετε την επαφ με ασθενες με συμπτματα λομωξης αναπνευστικο.

4. Να αποφε
γετε κλειστος χρους με συνωστισμ.
• Πο μπορ να εξεταστ;
Εάν κποιος εμφανσει πυρετ και συμπτματα λομωξης του καττερου αναπνευστικοχα δσπνοια) σε διστημα 14 ημερν απ το ταξδι του σε χρα της Αραβικς Χερσονσου σε κποια γειτονικ, πρπει να ειδοποισει τον θερποντα του ιατρ και να αναφρει το ταξιδιωτικ ιστορικ του.

Σε περπτωση πο ο γενικς ιατρς που σας παρακολουθε, συστσει λεγχο για MERS, μπορετε να απευθυνθετε στο τμμα Αναλσεων του Ελληνικο Ινστιτοτου Παστρ (τηλ.210 6478804-806).