Κυριακή 2 Απριλίου 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 52ο)



ΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Τα συναισθήματά μας είναι μια πηγή θετικής και αρνητικής ενέργειας στη ζωή μας.
Μας ενώνουν με τον εαυτό μας και τους άλλους αλλά και μας χωρίζουν από τον εαυτό μας και τους άλλους.
Κάνουν τη ζωή μας παράδεισο ή και κόλαση.
Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή ενέργειας, για να κάνουμε αλλαγές στην ζωή μας.
Τα συναισθήματα μας είναι, επίσης, μηνύματα ότι χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι.

Όταν έχουμε αρνητικά συναισθήματα, είναι επειδή κάτι έξω ή μέσα μας δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι_ αυτή την ενέργεια μπορούμε να την αξιοποιήσουμε:
1.   Για να αλλάξουμε τις εξωτερικές συνθήκες της ζωής μας που δεν μας αρέσουν.
2.   Για να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ζωή μας και για να είμαστε ακόμα ευτυχισμένοι με τα πράγματα όπως είναι.
Παραδείγματος χάριν, αν δεν μας αρέσει η οικονομική η επαγγελματική μας κατάσταση, μπορούμε να την αλλάξουμε ή να μάθουμε να είμαστε καλά, αποδεχόμενοι την κατάσταση όπως είναι.
Αν δεν μας αρέσει ο τρόπος που κάποιος συμπεριφέρεται, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το άτομο αυτό και να διαπραγματευτούμε μια καλύτερη συμπεριφορά. Ίσως χρειάζεται να αλλάξουμε κι εμείς συμπεριφορά για να γίνει αυτό. Ή μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, την αξία μας, την ασφάλεια μας, τον άλλον και τη ζωή, ώστε να νιώθουμε καλά ανεξάρτητα από την συμπεριφορά του άλλου.
Έτσι, κάθε φορά που δεν νιώθουμε καλά, μπορούμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: «Τι έχω να μάθω εδώ; Τι χρειάζεται να αλλάξω για νιώθω καλά; Χρειάζεται να επικοινωνήσω, να αλλάξω συμπεριφορά, τρόπο ζωής ή τρόπο σκέψης ή κάποιο συνδυασμό από αυτά;».
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι εμείς δημιουργούμε κατά 100% τα συναισθήματα μας και ότι νιώθουμε. Οι άλλοι και τα γεγονότα είναι τα ερεθίσματα που έρχονται στην αντίληψή μας. Εμείς εισπράττουμε αυτό που συμβαίνει και δημιουργούμε την εσωτερική μας πραγματικότητα σύμφωνα με αυτό που πιστεύουμε για ότι γίνεται.
Έτσι, μόνο εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε την ευτυχία μας με ένα συνδυασμό από εξωτερική και εσωτερική αλλαγή.

Θα προσφέρουμε εδώ περιληπτικές προτάσεις σε σχέση με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας με τα δυσάρεστα συναισθήματα που έχει.

Οι γενικές κατηγορίες λύσεων για τα αρνητικά συναισθήματα είναι:
1.   Να δεχτούμε τα συναισθήματα και τον εαυτό μας, όταν τα νιώθουμε.
2.   Να μάθουμε να τα εκφράζουμε με σωστό και δυναμικό τρόπο, χωρίς να πληγώνουμε τους άλλους - κάνοντάς τους να καταλάβουν τι νιώθουμε και τι χρειαζόμαστε από αυτούς. Αυτή η προσπάθεια είναι σημαντικό να γίνει με σεβασμό προς τον εαυτό μας και σεβασμό προς τον άλλον.
3. Να αλλάξουμε μια συμπεριφορά ή τρόπο ζωής που μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε αυτά που θέλουμε.
4. Να απελευθερωθούμε από φόβους που μας δημιουργούν τα συναισθήματα αυτά.
5. Να απελευθερωθούμε από τις πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις και τα βιώματα του παρελθόντος που μας δημιουργούν τα συναισθήματα αυτά σήμερα και να μπορούμε να νιώθουμε καλά όπως και αν είναι τα πράγματα.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Μαζί με τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα σας δώσουμε για την ανάλυση συγκεκριμένων συναισθημάτων υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που είναι ωφέλιμες σε πολλές περιπτώσεις και μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολύ περιληπτικά αυτές οι τεχνικές είναι:
1. Να δεχτούμε τα συναισθήματα που νιώθουμε και τον εαυτό μας έτσι όπως είναι, με τα συναισθήματα αυτά. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Να δεχτούμε το γεγονός ότι νιώθουμε έτσι. Τότε μπορούμε να αλλάξουμε.
2. Η αποστασιοποίηση από το συναίσθημα. Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε τα συναισθήματά μας. Εμείς παρακολουθούμε τα συναισθήματά μας να έρχονται και να φεύγουν. Δεν μπορούμε να είμαστε κάτι που το παρατηρούμε να έρχεται και να φεύγει. Είμαστε κάτι πολύ πιο μεγάλο από τα συναισθήματα, που περνούν προσωρινά από τον νου μας. Μπορούμε να γράφουμε στο συναίσθημά μας ένα γράμμα ή να κάνουμε έναν διάλογο μαζί του. Μπορούμε να το ζωγραφίσουμε. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε και να βιώσουμε ότι είμαστε κάτι ξεχωριστό από τα συναισθήματά μας.
3. Να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο ενέργειας με σωστή διατροφή, άσκηση, αναπνοή, χαλάρωση, διαλογισμό κ.λπ. Όταν έχουμε άφθονη ενέργεια, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστα ερεθίσματα πολύ πιο θετικά. Όταν είμαστε κουρασμένοι, όλα μάς φταίνε. Καλό θα ήταν να βάλετε στη ζωή σας τακτικές ασκήσεις, αναπνοές και χαλάρωση. Δεν θα ωφεληθείτε μόνο εσείς αλλά
και οι άλλοι από την πιο θετική σας κατάσταση.
4. Η συζήτηση με άλλους στους οποίους έχουμε εμπιστοσύνη, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις σκέψεις και συναισθήματά μας και ακούμε τις δικές τους σκέψεις, συχνά βοηθάει και να εκτονωθούμε αλλά και να αποκτήσουμε μια πιο αντικειμενική αντίληψη της κατάστασης. Να επικοινωνούμε, επίσης, με τα άτομα προς τα οποία έχουμε τα συγκεκριμένα συναισθήματα με δύναμη και αγάπη, αλλά χωρίς επίθεση ή κριτική.
5. Να μάθουμε να κάνουμε θετική προβολή για τα θέματα που μας ανησυχούν και να οραματισθούμε τον εαυτό μας με αυτοπαραδοχή και αυτοπεποίθηση, νιώθοντας ασφάλεια σε κάθε περίπτωση που έχει σχέση με το θέμα που μας απασχολεί.
6. Να μάθουμε και να εφαρμόζουμε τις τεχνικές της Ενεργειακής Ψυχολογίας. Τέτοιες τεχνικές αλλάζουν την ενεργειακή και συναισθηματική κατάσταση με πολύ εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.
7. Να μάθουμε να δεχόμαστε τον εαυτό μας, τους άλλους και τις συνθήκες της ζωής όπως είναι, και παράλληλα να προσπαθούμε να τα βελτιώνουμε, για να τα κάνουμε όπως τα θέλουμε. Όταν δεχόμαστε τον εαυτό μας και νιώθουμε ασφάλεια μέσα μας, τα γεγονότα και οι συμπεριφορές των άλλων ούτε μας επηρεάζουν ούτε μας στεναχωρούν τόσο πολύ.
8. Να οργανώνουμε ένα πρόγραμμα δράσης, για να αλλάξουμε τα πράγματα, ώστε να γίνουν περισσότερο όπως τα θέλουμε. Όταν ξεκινάμε να κάνουμε αλλαγές, νιώθουμε καλύτερα ακόμα και πριν τα αποτελέσματα που μπορεί να επέλθουν από αυτές τις αλλαγές, επειδή - τουλάχιστον - κάνουμε ότι μπορούμε. Νιώθουμε πιο
δυνατοί.
9. Μπορούμε να προσευχηθούμε και να ‘καλλιεργήσουμε’ πίστη στον θεό, στον εαυτό μας, στους άλλους και στην αιώνια ύπαρξή μας. Επίσης, να έχουμε πίστη σε ένα σοφό και δίκαιο σύμπαν, όπου όλα γίνονται για κάποιο λόγο, για το ανώτερο καλό όλων.
10. Να καλλιεργήσουμε ανιδιοτελή πνευματική αγάπη, δίχως ανάγκες ή όρους. Όταν αγαπάμε αληθινά, όλα τα αρνητικά συναισθήματα διαλύονται.

Στα επόμενα άρθρα θα εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα τι μπορούμε να κάνουμε με τα συναισθήματα του φόβου, του άγχους, της αδικίας, της πίκρας, της απογοήτευσης, του θυμού, της ζήλιας και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου