Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 54ο)



ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Τα αρνητικά συναισθήματα μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για θετική αλλαγή στη ζωή μας. Η δυσάρεστη ενέργεια αυτών των
συναισθημάτων μάς ωθεί να βρούμε τρόπους να νιώσουμε καλύτερα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την εσωτερική πίεση, για να κάνουμε αλλαγές στον εαυτό μας και στη ζωή μας που την ομορφαίνουν. Σ' αυτή την περίπτωση τα δυσάρεστα γεγονότα, καταστάσεις και συναισθήματα γίνονται ευκαιρίες να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας.

Έχουμε, όμως, ελεύθερη βούληση να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες ή να συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε μέσα στην αρνητικότητα. Είναι δική μας η επιλογή.
Πιο κάτω σας προσφέρουμε μερικές γενικές ιδέες σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να απελευθερωθούμε από αρνητικά συναισθήματα και επίσης πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δυσάρεστη ενέργεια των συναισθημάτων αυτών για σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Μερικές προτάσεις είναι
εφαρμόσιμες σε μερικά άτομα και για συγκεκριμένα συναισθήματα και μερικές άλλες για άλλα πρόσωπα και άλλα συναισθήματα.

Μερικές εναλλακτικές λύσεις για τα αρνητικά μας συναισθήματα θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
1. Το πρώτο βήμα είναι να δεχτούμε τον εαυτό μας και το γεγονός ότι νιώθουμε έτσι. Αν ντρεπόμαστε ή δεν δεχόμαστε ότι νιώθουμε έτσι, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
2. Μια πιθανή λύση είναι να είμαστε πιο δυναμικοί ως προς το να αλλάξουμε την κατάσταση γύρω μας. Αν το πρόβλημα μας είναι ότι δεν έχουμε αρκετά χρήματα ή ότι δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε μπορεί το μάθημά μας να είναι το να γίνουμε πιο πειθαρχημένοι. αποφασισμένοι, μεθοδικοί. δημιουργικοί και παραγωγικοί στο να δημιουργήσουμε αυτά που θέλουμε. Με τον τρόπο αυτό εξελισσόμαστε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
3. Μπορεί να χρειαστεί να είμαστε πιο σταθεροί, ξεκάθαροι και δυναμικοί στις επικοινωνίες και τις διαπραγματεύσεις μας για τις ανάγκες μας ή για το δίκιο το δικό μας ή των
άλλων. Αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς βία, επιθετικότητα, κριτική ή κατηγορία, θέλουμε να μάθουμε να εκφράζουμε τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις μας με αυτοπεποίθηση και αγάπη, χωρίς αρνητικότητα.
4. Μια μεγάλη βοήθεια είναι να καλλιεργήσουμε πίστη στη σοφία και τη δικαιοσύνη του σύμπαντος - ότι κάθε τι που γίνεται έχει μια αιτία και έναν λόγο. Είναι δύσκολο πολλές φορές να το πιστέψουμε αυτό. Αλλά υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι υπάρχει μια τάξη στο σύμπαν και ότι το κάθε τι γίνεται για κάποιο λόγο, ότι υπάρχει πάντα αιτία και αποτέλεσμα και ότι όλα προχωράνε προς κάποιο σκοπό. Πολλοί πιστεύουν ότι το κάθε τι συμβαίνει επειδή μας βοηθάει να ανακαλύψουμε δυνάμεις και ταλέντα μέσα μας, που αλλιώς θα μένανε κρυμμένα.
5. Μια άλλη αντίληψη για αυτούς που πιστεύουν στον θεό θα ήταν ότι όλα όσα μας συμβαίνουν «επιτρέπονται από τον Θεό» επειδή εξυπηρετούν την εξελικτική πορεία μας.
6. Επίσης, ότι όλα αυτά που έχουν συμβεί ή συμβαίνουν είναι το αποτέλεσμα των φυσικών και δίκαιων νόμων του κόσμου.
7.Μια σημαντική εναλλακτική αντίληψη είναι ότι εμείς είμαστε οι μόνοι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας – και κανένας άλλος. Τα γεγονότα και οι συμπεριφορές των άλλων είναι τα ερεθίσματα, αλλά εμείς δημιουργούμε μέσα μας τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις προς αυτά. Μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι σε ορισμένα συναισθήματα μας ή μπορούμε να τα αφήσουμε. Εμείς δημιουργούμε τον εσωτερικό μας κόσμο - όχι οι άλλοι.
8. Μπορεί το μάθημα μας να είναι να συγχωρέσουμε και να ξεχάσουμε το παρελθόν.
9. Ίσως χρειάζεται να μελετήσουμε καλύτερα αυτό που θέλουμε, για να το πετύχουμε. Ή να κατανοήσουμε τους παράγοντες που εμποδίζουν την επιτυχία μας σε κάτι.
10. Ένα σημαντικό μάθημα είναι να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι σε με διαδικασία εξέλιξης και ότι ούτε εμείς και ούτε οι άλλοι μπορούμε να είμαστε τέλειοι. Φυσικά θα κάνουμε λάθη. Ο καθένας από μας κάνει το καλύτερο που μπορεί σε κάθε δεδομένη στιγμή με τα "πιστεύω", τα προβλήματα, τους φόβους και τις προσκολλήσεις που έχει. Έτσι καλό θα είναι να έχουμε κατανόηση προς τους άλλους και τον εαυτό μας για τα λάθη και τις αρνητικές στιγμές μας.
11.  Κάποιες φορές το μάθημα είναι να έχουμε πιο πολύ υπομονή και επίμονη, για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Ίσως χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη αίσθηση του χρόνου.
12.  Δεν αποκλείεται να χρειάζεται να απελευθερωθούμε από έναν φόβο ή μιαν αποστροφή και να αντιμετωπίσου με τόλμη και αγάπη κάτι που μέχρι τώρα μας φόβιζε.
13. Μια άλλη πιθανότητα είναι να βρούμε ηρεμία και ευτυχία με το να δεχτούμε την ζωή μας και τους ανθρώπους γύρω μας ακριβώς όπως είναι, νιώθοντας την ασφάλεια και την αξία μας μέσα μας.
14. Σε άλλες περιπτώσεις το μάθημα μας είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ή στους άλλους ότι μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.
15. Ένα μάθημα είναι να ανακαλύψουμε τον σκοπό της ζωής μας ή τον λόγο ύπαρξής μας και να αντλούμε νόημα και ευτυχία προχωρώντας προς αυτόν, αντλώντας ευτυχία από αυτά που είναι σημαντικά για μας.
16. Μερικές φορές τα αρνητικά μας συναισθήματα μπορούν να μειωθούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν, όταν ξεχνάμε τον εαυτό μας και βοηθάμε ή υπηρετούμε άλλους που έχουνε ανάγκη.
17. Υπάρχουν φορές που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας έχει ακριβώς από που χρειάζεται κάθε στιγμή για την εξέλιξή του. Δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύουμε αυτά που έχουν οι άλλοι. Αν θέλουμε κάτι που έχουν, ας εργαστούμε να το δημιουργήσουμε χωρίς να ζηλεύουμε ή να φθονούμε.
18. Πολλές φορές το μάθημα είναι να ανοίγουμε την καρδιά μας στους άλλους χωρίς φόβους και να βιώνουμε εμπιστοσύνη και ενότητα μαζί τους. Να βάλουμε την αγάπη πάνω από όλα και να συγχωρέσουμε.
19. Ίσως χρειάζεται να μάθουμε να είμαστε πιο αληθινοί και να εκφράζουμε πιο ξεκάθαρα τα συναισθήματά μας, χωρίς να καταπιέζουμε τον εαυτό μας, αλλά και χωρίς να πληγώνουμε τον άλλον.
20.  Μια σπουδαία λύση είναι η καλλιέργεια μιας στενής σχέσης με τον θεό - ότι σημαίνει αυτό για τον καθέναν.
21. Υπάρχουν περιπτώσεις που το μάθημα μας είναι να αλλάξουμε εμείς τη συμπεριφορά μας, ώστε όχι μόνο να έχουμε από τους άλλους τη συμπεριφορά που θέλουμε, αλλά επίσης να είμαστε εμείς εντάξει με τη συνείδησή μας και να μην νιώθουμε ενοχή ή ντροπή.
22.  Σε άλλες περιπτώσεως, όμως, η ευτυχία βρίσκεται μέσα από την απελευθέρωσή μας από τη σημασία που δίνουμε στη γνώμη των τρίτων και από την ανάγκη να έχουμε την αποδοχή των άλλων.
23. Σε άλλες περιπτώσεις η ηρεμία μας θα έρθει, αφού ζητήσουμε εμείς συγχώρεση από κάποιον που πιστεύουμε ότι έχουμε στεναχωρήσει ή αδικήσει. Μπορεί να χρειάζεται, επίσης, να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας για το παρελθόν μας.
24. Μια άλλη λύση μπορεί να είναι να απελευθερωθούμε από τον φόβο να εκφράζουμε τον εαυτό μας και να γίνουμε πιο αληθινοί στις σχέσεις μας.
25. Αν είμαστε ενεργοί στην προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο, ίσως να μην στενοχωριόμαστε τόσο για το πώς είναι ο κόσμος σήμερα.
26. Συνειδητοποιώντας ότι οι άλλοι είναι αδελφές ψυχές στην ίδια κατάσταση με μας , οι οποίοι αναζητούν να νιώθουν ασφάλεια, αξία και ελευθερία μέσα σε έναν δύσκολο κόσμο, θα έχουμε περισσότερη κατανόηση και ανοχή για τα λάθη και τον εγωισμό των άλλων. Οι άλλοι έχουν τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ανασφάλειες και εξαρτήσεις μ' εμάς. Ας κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και ας μην παίρνουμε προσωπικά τις αρνητικές τους συμπεριφορές.
27. Συνειδητοποιώντας πόσους καλούς λόγους έχουμε για να νιώθουμε ευγνωμοσύνη, θα βοηθηθούμε να έχουμε θετικά συναισθήματα και αισιόδοξη στάση στη ζωή. Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Μπορούμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για τους αγαπημένους μας, την εργασία μας, την υγεία μας, την όραση και την ακοή μας, την ομορφιά της φύσης, για το ότι έχουμε νερό να πίνουμε και θέρμανση στο σπίτι μας. Μπορούμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη ακόμα και για τα δυσάρεστα γεγονότα, επειδή κι αυτά μας δυναμώνουν και μας βοηθάνε να ωριμάσουμε συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά.
28. Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την απελευθέρωσή μας από τα αρνητικά συναισθήματα είναι η επιλογή να δεχτούμε να απελευθερωθούμε από αυτά. Πολλές φορές προσκολλόμαστε στα συναισθήματά μας και υποσυνείδητα δεν θέλουμε πραγματικά να είμαστε ελεύθεροι. Χρειάζεται να δεχτούμε να αφήσουμε τον πόνο, τον θυμό ή την ενοχή μας. Ας απελευθερωθούμε από το μέρος του εαυτού μας, που κερδίζει κάτι με το να νιώθει θύμα, οργισμένος ή ένοχος.

Αξίζουμε όλοι να είμαστε ευτυχισμένοι - η ευτυχία είναι στα
χέρια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου