Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 44ο)

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΝΙΚΗΣΕΤΕ

ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ



Εισαγωγή: Καιρός για αλλαγή
Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της καταγεγραμμένης ιστορίας, οι άνθρωποι αγωνίζονταν για την τροφή τους.
Σήμερα, πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένουν υποσιτισμένοι. Εντούτοις, η πλειονότητα των Αμερικανών αντιμετωπίζουν το αντίθετο: είναι υπέρβαροι και δυσκολεύονται να χάσουν τα παραπανίσια κιλά.

Αυτό είναι σημαντικό για τη δημόσια υγεία, επειδή το να είναι κανείς υπέρβαρος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Κάθε χρόνο περίπου 300.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική κατασκευή μας, αλλά το καλό είναι ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε έναν-δύο παράγοντες που συμβάλλουν στον πρόωρο θάνατο: το κάπνισμα και τις συνήθειες διατροφής. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη βελτιώσει την υγεία τους κόβοντας το κάπνισμα.

Ποιες είναι οι αιτίες του υπερβολικού βάρους;
Όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων μας, οι παραπανίσιες θερμίδες αποθηκεύονται στον οργανισμό μας σαν λίπος. Αν καταναλώνετε ή «κάνετε καύσεις» σε όλες τις θερμίδες που τρώτε, το βάρος σας παραμένει το ίδιο.

Γιατί να χάσετε βάρος;
Το να είστε υπέρβαροι αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε διάφορες σοβαρές ασθένειες, όπως στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση αίματος, διαταραχές αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, μερικούς τύπους καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα, χολολιθίαση, ορισμένες μορφές ακράτειας ούρων και ανωμαλίες της εμμήνου
ρύσης. Επιπλέον, για τους ανθρώπους που έχουν ήδη στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή πίεση αίματος, τα περιττά κιλά αυξάνουν τους κίνδυνους της προϋπάρχουσας κατάστασης. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να
βελτιώσετε την υγεία σας.

• Πρώτον: ανακαλύψτε αν έχετε κανονικό βάρος, υπερβολικό, κάτω από το κανονικό ή παχυσαρκία.
•    Δεύτερον: καταγράψτε τις συνήθειες του φαγητού σας και το επίπεδο της σωματικής σας δραστηριότητας.
•    Τρίτον: αναπτύξτε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να βελτιώσετε τις συνήθειες φαγητού σας και να αυξήσετε το επίπεδο της δράστηριότητάς σας.
•    Τέταρτον: Εφαρμόστε το σχέδιο δράσης... και μείνετε πιστοί σ' αυτό.
Όποτε αποφασίσετε να ξεκινήσετε, ο γιατρός σας θα είναι εκεί
για να σας βοηθήσει. Είναι, επίσης, μια καλή ιδέα να στρατολογηθεί η υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας. Αλλά, θυμηθείτε ότι, τελικά, η ευθύνη για την υγεία σας, το βάρος σας και τη δραστηριότητά σας βαραίνει τους δικούς σας ώμους.

Χάστε βάρος αντί να πάρετε
Ο μέσος όρος των Αμερικανών παίρνει 20 κιλά στην ηλικία ανάμεσα στα 20 και τα 40. Γι' αυτό, είναι σημαντικό για όλους τους ενήλικες, και όχι μόνο για τους υπέρβαρους ή τους παχύσαρκους, να είναι ενήμεροι για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Οι ακόλουθες πρακτικές υποδείξεις
ισχύουν για τον καθένα που ενδιαφέρεται να κάνει διατροφικές επιλογές και να παραμένει δραστήριος, ώστε να συμβάλλει στη γενική του υγεία.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τον έλεγχο του βάρους.
Συζητήστε με τον γιατρό σας για την υγιεινή διατροφή και τις σωματικές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, βελτιώστε τη σωματική σας κατάσταση και μειώστε τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση αίματος ή διαβήτη. Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους. Οι μικρές αλλαγές
μπορούν να δημιουργήσουν μια εκπληκτική διαφορά στην υγεία σας. Ο γιατρός σας μπορεί να δώσει πρακτικές συμβουλές που δεν απαιτούν μια πλήρη αλλαγή του τρόπου ζωής σας.
Σε μερικές περιπτώσεις ο παθολόγος σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό διατροφολόγο ή σε έναν διαιτολόγο για συμβουλές διατροφής. Μπορεί να θελήσετε να αρχίσετε τη συνομιλία θέτοντας μερικές δικές σας ερωτήσεις.

Τα βήματα που μπορείτε να κάνετε
Δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά από βιβλία για απώλεια βάρους, προγράμματα, δίαιτες και προϊόντα για τον σκοπό αυτό. Η πραγματική πρόκληση είναι να βρείτε εσείς μια προσέγγιση που είναι σωστή για σας προσωπικά και να συνεχίσετε τον υγιεινό τρόπο ζωής στο μέλλον. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια μέτρα είναι πρακτικά και επιτεύξιμα, βασισμένα στις ανάγκες σας, τα ενδιαφέροντά σας και τη θέλησή σας να προχωρήσετε στην αλλαγή. Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για να λάβετε υπόψη σας:

Γενικές συμβουλές
•    Μην προσπαθείτε να κάνετε σημαντικές, δραματικές αλλαγές γρήγορα. Αν περιμένετε να πετύχετε πάρα πολλά, πάρα πολύ γρήγορα, μπορεί να απογοητευτείτε.
•    Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές στις επιλογές τροφών ή στο επίπεδο δράστηριότητάς σας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα συναίσθημα επιτυχίας, που, με τον καιρό, θα σας βοηθήσει να κινητοποιηθείτε. Για παράδειγμα, βάλτε σαν στόχο το να τρώτε περισσότερα λαχανικά την προσεχή εβδομάδα παρά το να χάσετε 25 κιλά το προσεχές έτος. Η απώλεια βάρους δεν είναι το μόνο μέτρο επιτυχίας. Με την αύξηση της δραστηριότητάς σας και την κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας, ακόμα κι αν το βάρος σας παραμένει το ίδιο. Ζυγίζεστε τακτικά.

Τρώτε καλύτερα
Οι συνήθειες της διατροφής μπορούν να εξηγήσουν γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι σήμερα. Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν σήμερα 23% περισσότερη ζάχαρη από ότι το 1970. Επίσης, τα αναψυκτικά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης στη δίαιτά μας. Κατά μέσον όρο, οι τροφές που τρώγαμε το 2000 είχαν 24% περισσότερα λιπαρά από αυτές του 1970. Και τα γεύματά μας έξω από το σπίτι είναι διπλάσια από πριν. Για να αλλάξουμε αυτές τις συνήθειες, η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Γιατρών προσέφερε μια λίστα συγκεκριμένων πρακτικών συμβουλών για τον τρόπο που τρώμε. Προτείνει να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές μία-μία και όχι όλες μαζί:

•    Τρώτε μόνο στο τραπέζι της κουζίνας.
•    Μην τρώτε οδηγώντας, βλέποντας τηλεόραση ή μιλώντας στο τηλέφωνο.
•    Σπρώξτε μακριά το πιάτο, όταν δεν είστε πια πεινασμένοι. Μην περιμένετε να αισθάνεστε εντελώς γεμάτοι για να σταματήσετε.
•    Τρώτε μόνο επειδή είστε πεινασμένοι, όχι επειδή είστε βαριεστημένοι, αγχωμένοι ή κουρασμένοι.
•    Ψωνίζετε όταν έχετε γεμάτο στομάχι.
•    Αποφύγετε ροφήματα με ζάχαρη και πολλές θερμίδες.

Αντικαταστήστε:
•    Το άσπρο ψωμί με πλήρες
•    Το άσπρο ρύζι με μαύρο
•    Το τηγανισμένο κοτόπουλο με φουρνιστό ή ψημένο στη σχάρα. Τον χυμό φρούτων με φρέσκα φρούτα
•    Τη μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες με μια μικρή.
Διαβάστε τις ετικέτες στα τρόφιμα και επιλέξτε αυτά με το λιγότερο λίπος και τις λιγότερες θερμίδες.

Γίνετε πιο δραστήριοι
Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και οστεοπόρωση, όπως και άλλες χρόνιες καταστάσεις. Η άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας σε όλους, ενήλικες και παιδιά, ανεξάρτητα από το αν το βάρος τους είναι πρόβλημα ή όχι. 'Όπως ξεκαθαρίζουν οι ακόλουθες προτάσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν χρειάζεται να είναι δραστικές. Απλά μέτρα που εφαρμόζονται κάθε μέρα μπορούν να κάνουν μια σημαντική διαφορά με τον καιρό.
•    Αυξήστε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα κάνετε μ μια προσθήκη 10 λεπτών ημερησίως ή αυξήστε την έντασή της από χαμηλή σε μέση. Μην χρησιμοποιείτε το τηλεχειριστήριο, όταν βλέπετε τηλεόραση. Και μόνο που θα σηκωθείτε για να αλλάξετε κανάλι μπορεί να κάνει μια διαφορά στο επίπεδο δραστηριότητάς σας.
•    Περιορίστε τον χρόνο στο διαδίκτυο και την τηλεόραση σε λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.
•    Ανεβείτε από τις σκάλες αντί να πάρετε τον ανελκυστήρα ή πάρτε τον ανελκυστήρα μέχρι τον προηγούμενο όροφο και χρησιμοποιήστε τις σκάλες ως το τελευταίο πάτωμα.
•    Παρκάρετε λίγο μακριά από εκεί που πηγαίνετε και περπατήστε, αντί να παρκάρετε κοντά στον προορισμό σας. Κατεβείτε από το λεωφορείο στην προηγούμενη στάση και περπατήστε τον υπόλοιπο δρόμο. Κάντε περισσότερες οικιακές μικροδουλειές (π.χ. ξεσκόνισμα, σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, ξεβοτάνισμα).
•    Περπατήστε ή τρέξτε με τον σκύλο ή τα παιδιά.
•    Χρησιμοποιήστε ένα όργανο γυμναστικής (π.χ. διάδρομο, ποδήλατο), ενώ βλέπετε τηλεόραση.
•    Κάντε «δραστήριες» διακοπές - με τα πόδια ή με ποδήλατο. Περπατήστε για τις καθημερινές ανάγκες και τα ψώνια. Μην ντρέπεστε για την άσκηση!

Μπορείτε να χάσετε κιλά και να το διατηρήσετε;
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλές δημοφιλείς δίαιτες αποδίδουν πραγματικά. Αν κάνετε μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες ή σε λιπαρά ή με υποκατάστατα γευμάτων, μπορείτε να χάσετε βάρος. Εντούτοις, θα είναι δύσκολο να το διατηρήσετε χωρίς βοήθεια. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνετε επιλογές υγιεινής διατροφής, που σας αρέσουν, καθώς και φυσική άσκηση που σας ευχαριστεί αληθινά. Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν το Εθνικό Αρχείο Ελέγχου Βάρους (National Weight Control Registry NWCR) και, για να βρουν τι περιλαμβάνουν οι προσπάθειες για μια επιτυχημένη απώλεια βάρους, πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 4.000 παχύσαρκους ανθρώπους, που κατάφεραν να χάσουν πολλά κιλά και να το κρατήσουν για πολλά χρόνια. Η μέση απώλεια βάρους ανά άτομο ήταν 32 κιλά. Δεν ήταν έκπληξη ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχασαν βάρος αλλάζοντας τη διατροφή τους και αυξάνοντας τη σωματική τους δραστηριότητα. Μόνο το 9% έχασαν βάρος κάνοντας δίαιτα μόνοι τους. Οι ερευνητές του NWCR αναφέρουν ότι υπήρχαν κάποια κοινά σημεία στις απαντήσεις αυτών των ατόμων.

Αυτά ήταν τα εξής:

•  Έτρωγαν τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής σε σύνθετους υδατάνθρακες
•    Ζυγίζονταν συχνά (μια φορά την εβδομάδα)
•    Έτρωγαν κάθε μέρα πρωινό
•    Αφιέρωναν τουλάχιστον 60 ως 90 λεπτά τη μέρα σε σωματική άσκηση.

Προγράμματα απώλειας βάρους
Μερικά εμπορικά προγράμματα απώλειας βάρους συνδυάζουν καλές συμβουλές με υποστήριξη για τη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Αυτός ο τύπος υποστήριξης από μια οργανωμένη ομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε και να διατηρήσετε την απώλεια βάρους.


Αυτό το άρθρο παρέχει μια γενική επισκόπηση σ’ αυτό το θέμα και μπορεί να μην ισχύει για τον καθένα.  Για να ανακαλύψετε αν αυτό το άρθρο σάς αφορά και για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό το θέμα, συζητήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου