Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 43ο)


Καρπιαίο σύνδρομο




Τι είναι το καρπιαίο σύνδρομο; Το καρπιαίο σύνδρομο είναι μια επίπονη δυσλει­τουργία του καρπού και του χεριού. Η καρπική σήραγγα είναι μια στενή σήραγγα, που διαμορφώνεται από τα κόκαλα και από άλλους ιστούς του καρπού. Αυτή η σήραγγα προστατεύει το μεσαίο νεύρο. Το μεσαίο νεύρο μας επιτρέπει να αισθανό­μαστε τα δάχτυλα μας. Αλλά, όταν άλλοι ιστοί στην καρπική σήραγγα, όπως οι σύνδεσμοι και οι τένο­ντες, πάσχουν από φλεγμονή, τότε πιέζουν το μεσαίο νεύρο. Αυτή η πίεση μπορεί να κάνει μέρος του χεριού μας να πονάει ή να το νιώθουμε ναρκω­μένο.



Αυτό που οδηγεί στο καρπιαίο σύνδρομο
Όταν κάνετε τις ίδιες κινήσεις με το χέρι, αυτό μπο­ρεί να οδηγήσει σε καρπιαίο σύνδρομο. Είναι συνηθισμένο στους ανθρώπους με εργασίες, στις οποίες κρατάνε αντικείμενα με το χέρι γυρισμένο. Ανάμεσα σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστές, οι ξυλουργοί, όσοι εργάζονται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, οι συσκευαστές, οι βιολιστές και οι μηχανικοί. Χόμπι, όπως η κηπουρική, η ραπτική, και η κωπηλασία, μπορούν επίσης να επιφέρουν τέτοια συμπτώματα.
Καρπιαίο σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από κάποιον τραυματισμό στον καρπό, όπως ένα σπά­σιμο, ή μπορεί να προκληθεί από μια ασθένεια, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα ή ο θυρεοειδής. Το καρπιαίο σύνδρομο είναι κοινό σύμπτωμα των γυναικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης.
Συμπτώματα του καρπιαίου συνδρόμου
*      Μούδιασμα ή τσούξιμο στο χέρι και τα δάχτυλα (ειδικά ο αντίχειρας, ο δείκτης και το μεσαίο δάχτυ­λο).
*      Πόνος στον καρπό, στην παλάμη ή στους αντιβραχίονες.
*      Μεγαλύτερο μούδιασμα ή πόνος τη νύχτα από ότι την ημέρα. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος, που να σας ξυπνά. Μπορείτε να τινάξετε ή να τρί­ψετε το χέρι σας για ανακούφιση.
*      Μεγαλύτερος πόνος όταν χρησιμοποιείτε το χέρι ή τον καρπό σας περισσότερο.
*      Δυσκολία όταν πιάνετε αντικείμενα.
*      Αδυναμία στον αντίχειρά σας.


Πόσο σοβαρό είναι το καρπιαίο σύνδρομο


Το καρπιαίο σύνδρομο δεν είναι συνήθως σοβαρό. Με τη θεραπεία ο πόνος συνήθως περνάει και δεν έχετε καμία μόνιμη ζημιά στο χέρι ή τον καρπό σας.
Πώς αντιμετωπίζεται το καρπιαίο σύνδρομο;
Εάν το καρπιαίο σύνδρομο προκαλείται από ιατρι­κό πρόβλημα, αρχικά ο γιατρός σας -πιθανώς- θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε το χέρι σας. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να σας ζητήσει να φορέσετε νάρθηκα στον καρπό σας. Ο νάρθηκας κρατά σταθερό τον καρπό σας, αλλά αφήνει το χέρι σας να κάνει τις κινήσεις κανονικά. Ένας νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει τον πόνο του καρπιαίου συνδρόμου ιδιαίτερα τη νύχτα.
Για ανακούφιση μπορείτε να βάλετε πάγο στον καρπό σας, να τρίψετε την περιοχή και να κάνετε ασκήσεις με τεντώματα του χεριού, που μπορούν να βοηθήσουν.
Συμβουλές για την ανακούφιση του καρπιαίου συνδρόμου


*                 Στηρίξτε το χέρι σας επάνω σε μαξιλάρια, όταν ξαπλώνετε.
*                 Αποφεύγετε να κουράζετε το χέρι σας.
*      Βρείτε έναν νέο τρόπο να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας, ίσως με τη χρήση ενός διαφορετικού εργαλείου.
*          Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το άλλο χέρι σας συχνότερα.
*          Αποφεύγετε να λυγίζετε τους καρπούς σας για πολύ ώρα.
Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθή­σουν;
Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να χρησιμο­ποιήσετε φάρμακα ή ασπιρίνη, για να βοηθήσετε τον πόνο.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει κάποια ένεση για την καρπική σήραγγα με φάρμακο, όπως η κορ­τιζόνη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει, ώστε να σταμα­τήσει η διόγκωση και η φλόγωση και συνεπώς να ανακουφίσει τον πόνο. Αλλά, η ανακούφιση μπορεί να μην διαρκέσει.
Τι γίνεται εάν αυτές οι θεραπείες δεν βοη­θούν;
Σε μερικές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση απαιτείται για να πάψουν τα συμπτώματα. Η χει­ρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την κοπή του συνδέσμου, που μπορεί να πιέζει το μεσαίο νεύρο σας. Συνήθως ανακτάτε την κανονική χρήση του καρπού και του χεριού σας μέσα σε μερικές εβδο­μάδες ή μήνες μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό να κάνετε τις ασκήσεις καρπών και δάχτυλων, που ο γιατρός σας θα σας υποδείξει να κάνετε μετά τη χειρουργική επέμβαση. Χωρίς άσκηση ο καρπός σας μπορεί να μείνει δύσκαμπτος και μπορεί να χάσετε βαθμιαία κάποια ικανότητα του χεριού σας.
Πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν να αποτραπεί το καρπιαίο σύνδρομο
*     Χάστε βάρος, εάν είστε υπέρβαροι.
*     Θεραπεύστε οποιαδήποτε ασθένεια έχετε, που μπορεί να προκαλέσει το καρπιαίο σύνδρομο.
*     Εάν κάνετε τις ίδιες κινήσεις συχνά, προσπαθή­στε στο εξής να μην κάμπτετε, εκτείνετε ή στρίβετε τα χέρια σας.
*     Μην εργάζεστε με τα χέρια σας να βρίσκονται πάρα πολύ κοντά ή πάρα πολύ μακριά από το σώμα σας.
*     Μην στηρίζεστε με τους καρπούς σας σε σκληρές επιφάνειες για πολύ ώρα.
*     Αλλάζετε τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της εργα­σίας (καταμερισμός).
*     Σιγουρευτείτε ότι τα εργαλεία σας δεν είναι πάρα πολύ μεγάλα ή βαριά για τα χέρια σας.
*     Να κάνετε διαλείμματα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών, για να δώσετε τον χρόνο στα χέρια και τους καρπούς σας να ξεκουραστούν.
*     Μην κάθεστε ή μην στέκεστε στην ίδια θέση όλη την ημέρα.
*     Εάν χρησιμοποιείτε πολύ συχνά το πληκτρολόγιο, ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας σας, έτσι ώστε οι αντιβραχίονες σας να είναι στο ίδιο επίπεδο με το πληκτρολόγιό σας, για να μην είναι απαραίτητο να λυγίζετε τους καρπούς σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου