Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 47ο)

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Τι είναι δυσκοιλιότητα;
Με τον όρο ‘δυσκοιλιότητα’ εννοούμε τα προβλήματα στην κινητικότητα των εντέρων. Τα περιττώματά σας μπορούν να είναι πολύ σκληρά, καθιστώντας δύσκολη την αφόδευση. Ή μπορεί να αισθάνεστε ότι θέλετε να έχετε άλλη μια κένωση, ενώ είχατε μόλις μία.



Πόσο συχνά θα έπρεπε να έχω αφόδευση;
Όχι ο καθένας μας έχει αφόδευση μία φορά την ημέρα. Μην πιστέψετε αυτό που λέγεται, ότι δηλαδή πρέπει να έχετε μια αφόδευση την ημέρα, για να είστε "κανονικοί". Κανονικός μπορεί να είναι κανείς έχοντας μια σειρά αφοδεύσεων από 3 φορές ημερησίως ως 3 φορές εβδομαδιαίως. Μπορεί απλώς να είστε δυσκοίλιοι, εάν αρχίζετε να έχετε κενώσεις εντέρων πολύ λιγότερο συχνά από ότι συνήθως.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
Όπως τα τρόφιμα που τρώτε περνούν μέσα από την πεπτική οδό, το σώμα σας παίρνει από αυτά τα τρόφιμα θρεπτικές ουσίες και νερό. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μία κένωση, η οποία κινείται μέσω των εντέρων σας με συστολές μυών (μύες που κάνουν συμπιεστικές κινήσεις).
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτήν τη διαδικασία. Αυτοί περιλαμβάνουν το να μην καταναλώνετε αρκετά υγρά, το να μην είστε αρκετά δραστήριοι/ κινητικοί, το να μην τρώτε αρκετές τροφές με ίνες, το να παίρνετε ορισμένα φάρμακα, το να μην πηγαίνετε στην τουαλέτα, όταν νοιώθετε την ανάγκη και το να κάνετε τακτική χρήση καθαρτικών. Οποιαδήποτε από αυτές τις αιτίες μπορεί να αναγκάσει τις κενώσεις να κινηθούν πιο αργά μέσα στα έντερά σας, πράγμα που οδηγεί στη δυσκοιλιότητα.

Συμβουλές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας

  • ·         Μην αντιστέκεστε στην ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα.
  • ·         Αφιερώστε χρόνο στο να έχετε μια κένωση. Ένας καλός χρόνος μπορεί να είναι μετά από το πρόγευμα ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα.
  • ·         Τρώτε περισσότερες τροφές με φυτικές ίνες.
  • ·      Πίνετε άφθονα υγρά - τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως. Τα υγρά μπορούν να είναι νερό, χυμοί, σούπες, τσάι και άλλα ποτά.
  • ·         Μην παίρνετε καθαρτικά πάρα πολύ συχνά.
  • ·         Ασκηθείτε ή κινηθείτε περισσότερο.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;
Το μυστικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι το να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες και να πίνετε αρκετά υγρά. Αυτό βοηθά τις κενώσεις σας να κινηθούν δια μέσου των εντέρων σας -με την αύξηση του όγκου τους- και να τις καταστήσει μαλακότερες. Η αύξηση της άσκησης θα βοηθήσει επίσης.

Μιλήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό εάν παρατηρήσετε κάποιο αίμα στις κενώσεις σας, εάν η δυσκοιλιότητα είναι κάτι νέο και ασυνήθιστο για σας, εάν είστε δυσκοίλιοι για 3 εβδομάδες ή περισσότερο, ή εάν πονάτε.


Τι θα έπρεπε να τρώω;
Τρώτε άφθονες φυτικές ίνες: 2 έως 4 μερίδες φρούτα και 3 έως 5 μερίδες λαχανικά την ημέρα είναι ιδανικά. Προσθέστε τροφές με ίνες στη διατροφή σας καταναλώνοντας δημητριακά που περιέχουν πίτουρο ή προσθέτοντας πίτουρο σαν συμπλήρωμα στο γεύμα των φρούτων ή των δημητριακών σας.
Εάν προσθέσετε την ίνα στη διατροφή σας, αρχίστε αργά και βαθμιαία αυξήστε την ποσότητα. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσετε τα αέρια και το φούσκωμα ή τον τυμπανισμό. Σιγουρευτείτε επίσης ότι πίνετε άφθονο νερό.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
• Μη επεξεργασμένο σταρένιο πίτουρο
• Ανεπεξέργαστα δημητριακά για το πρόγευμα
• Αλεύρι από ολόκληρο τον σπόρο σταριού και σίκαλης
• Ψωμιά με σπόρους, όπως ψωμί με ολόκληρους σπόρους σταριού, σίκαλη ή pumpernickel
• Φρέσκα φρούτα
• Ξηροί καρποί, όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα και σύκα
• Λαχανικά
• Όσπρια, όπως τα ρεβίθια, τα ψημένα φασόλια και τα φασόλια Λίμα.

Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω τα καθαρτικά;
Τα καθαρτικά πρέπει συνήθως να αποφεύγονται. Δεν συνίσταται η μακροχρόνια χρήση τους. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα καθαρτικά που δίνουν όγκο. Τα καθαρτικά που δίνουν όγκο ενεργούν με φυσικό τρόπο προσθέτοντας όγκο και νερό στις κενώσεις σας, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν ευκολότερα μέσω των εντέρων σας. Τα καθαρτικά που δίνουν όγκο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε ημέρα. Στα καθαρτικά περιλαμβάνονται: το πίτουρο βρώμης, το psyllium (ένα εμπορικό σήμα: Lepicol ή Metamucil), polycarbophil (ένα εμπορικό σήμα: FiberCon) και methylcellulose (ένα εμπορικό σήμα: Citrucel).

Πώς χρησιμοποιούνται τα καθαρτικά που δίνουν όγκο;
Πρέπει να χρησιμοποιείτε τα καθαρτικά καθημερινά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται στην ετικέτα. Αρχίστε αργά και πίνετε άφθονα υγρά.

Βαθμιαία αυξήστε τη δόση που παίρνετε κάθε 3 έως 5 ημέρες (δεδομένου ότι σιγά σιγά αρχίζετε να το συνηθίζετε), έως ότου φτάσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορείτε να βοηθήσετε τη γεύση αυτών των καθαρτικών, αναμιγνύοντάς τα με χυμό φρούτων.


Τα καθαρτικά που δίνουν όγκο έχουν παρενέργειες;
Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιο φούσκωμα, αέρια ή κάποια πίεση στην αρχή, ειδικά εάν πάρετε πολύ στην αρχή ή αυξήσετε την ποσότητα που χρησιμοποιείτε πάρα πολύ γρήγορα. Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να φύγουν σε μερικές εβδομάδες ή λιγότερο.



Είναι τα μεταλλικά έλαια και το καστορέλαιο καλά καθαρτικά;
Αυτά τα καθαρτικά γενικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν τα συστήνει ο γιατρός σας, π.χ. σε περίπτωση που μόλις έχετε χειρουργηθεί για να ενεργηθείτε. Παρόλο που το ορυκτέλαιο και το καστορέλαιο έχουν τη θέση τους ως καθαρτικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά. Εάν το ορυκτέλαιο χρησιμοποιείται τακτικά, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σε βιταμίνες A, D, Ε και Κ. Το καστορέλαιο επίσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα εάν χρησιμοποιείται τακτικά.

Θα έπρεπε να δοκιμάσω το κλύσμα;
Τα κλύσματα συνήθως δεν χρειάζονται. Πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν υπέρ το δέον. Θα ήταν καλύτερο να αφήναμε το σώμα μας να εργάζεται με πιο φυσικό τρόπο απ’ το να κάνουμε κλύσμα.

Τι γίνεται αν έχω χρησιμοποιήσει τα κλύσματα ή τα καθαρτικά για πολύ καιρό;
Μπορεί να πρέπει να επανεκπαιδεύσετε το σώμα σας, για να ενεργείστε χωρίς τα καθαρτικά ή τα κλύσματα, εάν τα έχετε χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει να καταναλώνετε άφθονες ίνες να παίρνετε ένα καθαρτικό που δίνει όγκο, να πίνετε άφθονο νερό, να κάνετε άσκηση και να αφιερώνετε χρόνο για να έχετε μια αφόδευση.
Εάν έχετε χρησιμοποιήσει τα καθαρτικά και τα κλύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να προτείνει έναν πολύ αργό «απογαλακτισμό» από αυτά τα προϊόντα, προκειμένου να δώσετε στον οργανισμό σας μια πιθανότητα να επιστρέφει στο κανονικό. Να είστε υπομονετικός - μπορεί να πάρει πολλούς μήνες στα έντερά σας να επιστρέφουν στην ομαλή τους λειτουργία, εάν έχετε χρησιμοποιήσει τακτικά καθαρτικά ή κλύσματα. Συζητήστε με τον οικογενειακό γιατρό σας για οποιεσδήποτε ανησυχίες μπορεί να έχετε.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. ΠΙΝΕΤΕ 6 ΜΕ 8 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.
Τα έντερα χρειάζονται άφθονο νερό για να διατηρούνται υγρά και γλιστερά. Μην πίνετε το νερό κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το φαγητό, γιατί έχει την τάση ν' αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα της χώνεψης. Πίνετε νερό νωρίς το πρωί, πριν τα γεύματα και ανάμεσα στα γεύματα. Μπορείτε να πίνετε το νερό στη θερμοκρασία του δωματίου ή ελαφρά ζεσταμένο, αλλά ΠΟΤΕ από το ψυγείο και με πάγο.

2. ΠΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΜΟΛΙΣ ΞΥΠΝΑΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙ.
Αυτό το φλιτζάνι ζεστό νερό πρέπει να το πίνετε πριν κάνετε τις ασκήσεις που θα σας προτείνουμε πιο κάτω. Μ' αυτό τον τρόπο το υγρό θα προχωρήσει μέσα στον πεπτικό σωλήνα ενεργοποιώντας τα έντερα. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να πιείτε ένα ζεστό τσάι από βότανα με μέλι.
3. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΥΡΙ Η ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
Το τυρί φέρνει δυσκοιλιότητα και θα 'πρεπε να το αποφύγετε τουλάχιστον για ένα μήνα, για να μπορέσουν τα έντερα ν' αρχίσουν να δουλεύουν πάλι φυσιολογικά. Αργότερα, όταν ξαναγίνει κανείς τακτικός, μπορεί ν ’ αρχίσει να τρώει μικρές ποσότητες τυριού, προσέχοντας πάντα πόσο μπορεί να τον επηρεάσει. Το γιαούρτι και το γάλα δεν επηρεάζουν τόσο πολύ και μπορείτε να τα τρώτε μια ή δυο φορές την εβδομάδα στη διάρκεια αυτού του προγράμματος αυτοθεραπείας.
4. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ, ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΑΛΕΥΡΙ, ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΡΥΖΙ, ΤΗΝ ΑΣΠΡΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
Αυτά τα προϊόντα όπως και όλα τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα δημιουργούν μια κολλώδη μορφή κοπράνων, που έχει την τάση να κολλάει στα τοιχώματα των εντέρων. Αποφεύγετέ τα, όσο μπορείτε.
5. ΤΡΏΤΕ ΑΦΘΟΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΙΝΕΣ.
Όλα τα πράσινα λαχανικά με φύλλο, όπως το σπανάκι, το μαρούλι, τα ραδίκια, τα βλίτα και τα χόρτα του βουνού είναι εξαιρετικά φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα. Στην πραγματικότητα, όλα τα λαχανικά και τα φρούτα βοηθάνε να δημιουργηθεί μια υγιής κατάσταση στα έντερα. Τα γλυκά φρούτα, όπως τα σύκα, τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες και οι σταφίδες, είναι ιδιαίτερα βοηθητικά. Προσέχετε μόνο να μην τρώτε τα φρούτα μαζί με λαχανικά ή δημητριακά, γιατί τα φρούτα έχουν άλλη πεπτική διαδικασία. Τα πλήρη δημητριακά και τα όσπρια, όπως το μαύρο αλεύρι, το σκούρο ρύζι, οι φακές, τα φασόλια και το μαύρο ψωμί είναι και αυτά ιδιαίτερα θρεπτικά και ωφέλιμα για τη δυσκοιλιότητα.
6. ΦΟΡΑΤΕ ΑΝΕΤΑ ΡΟΥΧΑ.
Μη φοράτε στενά παντελόνια ή στενές ζώνες που δεν αφήνουν ελεύθερη τη μέση και την κοιλιά. Διαφορετικά θα σταματήσετε τη ροή της ενέργειας στα έντερα.
7. ΧΑΛΑΡΏΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ.
Συχνά η δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα ενός συνεχούς σφιξίματος στους μυς της κοιλιάς, των εντέρων και του πρωκτού. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα άγχους, ανησυχίας ή μιας προσπάθειας να διατηρήσουμε μια «σφιχτή κοιλιά». Να αισθάνεστε αυτούς τους μυς και να τους αφήνετε να χαλαρώνουν, όποτε βλέπετε ότι τους σφίγγετε.


8. ΚΑΝΤΕ ΣΥΧΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
Σύμφωνα με το σύστημα του βελονισμού, οι πνεύμονες και τα έντερα είναι αδελφικά όργανα. Έχουμε βρει ότι μια τακτική πρακτική βαθιάς και ρυθμικής αναπνοής βοηθάει πολύ στο να διεγείρει και να κενώσει τα έντερα. Καθίστε άνετα με την πλάτη ίσια είτε σε μια καρέκλα, είτε στο πάτωμα, είτε ξαπλωμένοι. Αρχίστε ν' αναπνέετε πιο αργά και πιο βαθιά. Αισθανθείτε τους μυς της κοιλιάς. Βάλτε το χέρι σας στην κοιλιά σας και αισθανθείτε τους μυς της κοιλιάς να ανασηκώνονται με την εισπνοή και να ξανακατεβαίνουν με την εκπνοή. Αφήστε την αναπνοή σας να είναι όσο πιο αργή και βαθιά γίνεται, χωρίς να ζορίζεστε καθόλου. Σιγά σιγά η αναπνοή θα σας φέρει ένα βαθύ αίσθημα χαλάρωσης, ηρεμίας και ζωτικότητας. Μετράτε από μέσα σας, καθώς αναπνέετε, κρατάτε την εισπνοή και εκπνέετε. Δηλαδή, μπορείτε να μετρήσετε 3, καθώς εισπνέετε, μετά να κρατήσετε την εισπνοή σας μετρώντας 3 και μετά να εκπνεύσετε μετρώντας πάλι 3· Ο αριθμός 3 δεν είναι κάτι σταθερό, μπορείτε να μετρήσετε όσο θέλετε, λιγότερο η περισσότερο - με προσοχή να μην ζορίζεστε καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου