Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 35ο)

H ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Το πρόβλημα της κακής μνήμης μπορεί να γίνει σοβαρό, όταν γίνεται η αιτία να λειτουργούμε κάτω από το επί­πεδο των δυνατοτήτων μας. Οι συνέπειες αυτού του προ­βλήματος διαφέρουν ως προς το είδος και την έκτασή τους.


ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
1. Ανεπάρκεια των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών.
2. Σκλήρυνση των αρτηριών του εγκεφάλου.
3. Ανεπαρκής διοχέτευση αίματος στον εγκέφαλο.
4. Αναιμία.
5. Κόπωση ή εξάντληση του νευρικού συστήματος.
6. Διασπορά της νοητικής ενέργειας σε πάρα πολλές δραστηριότητες.
7. Συγκινησιακά προβλήματα που απασχολούν τον νου.
8. 'Έλλειψη οργανωτικότητας.
9. Κακές συνήθειες της καθημερινής ζωής γενικά.
10.Λήψη υπερβολικής ποσότητας οινοπνευματωδών, ηρεμιστικών ή ναρκωτικών.
11.'Έλλειψη σωματικής άσκησης ή αποδέσμευσης της έντασης μέσω της κίνησης.
12.Συσσώρευση τοξινών στο σώμα.

1.Καθαρισμός    του σώματος και του νου με αγνή διατροφή και περιοδικές νηστείες με φρούτα, έτσι ώστε να αναζωογονούνται τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.
3.Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό, καλό είναι να παίρνετε συμπληρώματα θρεπτικών ουσιών, όπως είναι τα συμπλέγματα της βιταμίνης Β, η μαγιά της μπίρας, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.
4.Να αποφεύγετε την άσπρη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι κι όλα τα παράγωγά τους. Ν' αποφεύγετε επίσης τα χημικά συντηρητικά καθώς και όλες τις υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές ή τις τροφές που έχουν διατη­ρηθεί μαγειρεμένες πολλές μέρες στο ψυγείο.
6.   Η βαθιά χαλάρωση είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση του στρες και της νευρι­κότητας. Μάθετε να χαλαρώνετε συνειδητά όλους τους μυς και τον νου με τη θέλησή σας τουλάχιστον μια φορά την ήμερα.
7.   H θετική προβολή επίσης είναι πολύ σημαντική. Αφού χαλαρώσετε το σώμα και τον νου σας αρχίστε να βλέπε­τε νοερά τον εαυτό σας στις καθημερινές δραστηριότη­τες, νιώθοντας άνετα και σίγουρα σε οποιαδήποτε κατά­σταση. Φανταστείτε ότι, όπου και αν βρίσκεστε και ό,τι κι αν κάνετε, είστε ικανός να αντεπεξέλθετε σε οτιδήπο­τε συμβεί. Δείτε τον εαυτό σας να έχει αυτοπεποί­θηση και αυτοπαραδοχή σε όλες τις περιπτώσεις και να είστε απελευθερωμένος από φόβους, ανησυχίες, άγχη και αρνητικά συναισθήματα. Κάντε το αυτό σε καθημε­ρινή βάση.
8.   Κάντε ασκήσεις συγκέντρωσης του νου σας σ' ένα σταθερό σημείο, π.χ. σε ένα κερί ή σε ένα λουλούδι, για να αναπτύξετε την ικανότητα της συγκέντρωσης.
9. Όταν θέλετε να θυμηθείτε κάτι συγκεκριμένο, επα­ναλάβετε το τρεις φορές στον νου σας, συνδυάζο­ντας το με κάποια εικόνα που δεν πρόκειται να ξεχάσετε. Οι εικόνες διατηρούνται πιο εύκολα στον νου. Έτσι, αν συνδέετε κάθε σημαντικό πράγμα που θέλετε να θυμηθείτε με κάποια σοβαρή ή διασκεδαστική εικόνα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μην το ξεχάσετε. Οι τεχνικές αυτές διδάσκονται στο Silva Mind Control και σε άλλα συστήματα ελέγχου του νου.
10. Κάντε λίστες με αυτά που θέλετε να θυμηθείτε. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται να φορτώνετε τον νου σας, αν τη δουλειά αυτή μπορεί να την κάνει ένα κομμά­τι χαρτί. Όταν τελειώνετε κάθε ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, σβήνετέ το από τη λίστα. Όσα πράγματα δεν γίνανε σήμερα μπορούν να μεταφερθούν στη λίστα της επόμενης μέρας. Να έχετε πάντα επάνω σας χαρτί και μολύβι για να σημειώνετε κάθε τι το ουσιαστικό που πρέπει να θυμάστε. Έτσι, δεν υπάρχει φόβος να ξεχάσετε τίποτα το σημαντικό.
11. Κρατάτε καθημερινό ημερολόγιο, στο οποίο θα σημειώνετε τα πράγματα εκείνα που τείνετε να θυμάστε καθώς και εκείνα που συνήθως ξεχνάτε. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε τον τύπο των πραγμάτων που ξεχνάτε και τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκεστε όταν συνή­θως ξεχνάτε, ίσως μπορέσετε να διακρίνετε ένα σχήμα ή ορισμένες τάσεις που να μπορούν πιθανόν να διορθω­θούν.
12. Κάντε  καθημερινά ασκήσεις, στις οποίες το κεφάλι να τοποθετείται χαμηλά (όπως είναι η μισή λαμπά­δα), για να διοχετεύονται έτσι επαρκείς ποσότητες αίμα­τος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Οι ασκήσεις αυτές είναι καλό να γίνονται τρεις φορές τη μέρα από τα άτομα που έχουν το πρόβλημα της κακής μνήμης.
13. Κάνετε επίσης ασκήσεις για τα νεύρα της σπονδυ­λικής στήλης και τον λαιμό, για να απελευθερώνετε την ένταση που συγκεντρώνεται εκεί.
14. Ζητήστε βοήθεια για να δείτε σε βάθος τη συναισθη­ματική σας ζωή καθώς και τα προβλήματα που απασχο­λούν τον νου σας, έτσι ώστε να απελευθερωθείτε από τις ανησυχίες σας και να μπορείτε καλύτερα να συγκεντρωθείτε στην παρούσα στιγμή. Ο ανθρώπινος νους είναι φορτωμένος με σκοτούρες και άγχη. Όταν φτάσει σ' ένα επίπεδο όπου κυριαρχεί η εσωτερική ειρήνη και η σιγουριά, τότε ο νους θα μπορεί να ρέει πιο ελεύθερα και να θυμάται με μεγαλύτερη διαύγεια.
15. Ξεπεράστε τον φόβο και την έλλειψη αυτοπεποίθησης - πράγματα που αποτελούν εμπόδια για την αδιά­σπαστη ροή του νου σε όλες τις καταστάσεις.
16. Μέχρι να ξεπεράσετε το πρόβλημα, προσπαθήστε να το δεχτείτε. Όταν απορρίπτετε τον εαυτό σας λόγω κακής μνήμης, μπλοκάρετε ακόμα περισσότερο τις νοητικές σας ενέργειες. Δεχτείτε λοιπόν τον εαυτό σας και το πρόβλημα του, καθώς προσπαθείτε να το διορθώσετε. Όλα τα πράγματα εδώ στη Γη είναι προσωρινά και δεν αξίζει τον κόπο να υποφέρουμε γι’ αυτά. Έτσι, ενώ προ­σπαθείτε να διορθώσετε τη μνήμη σας, καλλιεργείτε συγχρόνως την αυτοπαραδοχή σας δεχόμενοι τον εαυτό σας όπως είναι και βασιστείτε στις λίστες για να λει­τουργείτε πιο αποτελεσματικά.
17. Συμπεριλάβετε στη ζωή σας δραστηριότητες που σας απελευθερώνουν από την ένταση και το άγχος, όπως είναι η σωματική άσκηση, ο χορός, οι περίπατοι στη φύση, το κολύμπι, το τραγούδι, η κηπουρική κι οτιδήπο­τε άλλο σας ευχαριστεί.


Είναι σημαντικό να κάνουμε ασκήσεις για τους εξής σκοπούς:
1. Για να υποβοηθήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέ­φαλο.
2. Για να αποδεσμεύσουν την ένταση από τα νεύρα, τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα.
3. Για να βελτιώσουν την οξυγόνωση των κυττάρων του σώματος.
4. Για να φέρουν ειρήνη και διαύγεια στο νευρικό σύ­στημα και τον νου.

EIΔIKH ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ
Αν συμφωνεί ο γιατρός σας, η άσκηση «μισή λαμπάδα» είναι πολύ αποτελεσματική για τη νευρική ένταση. Βάλτε ένα στρώμα κοντά στον τοίχο και ξαπλώστε ανά­σκελα με τους γλουτούς πολύ κοντά στον τοίχο και τα πόδια να ξεκουράζονται πάνω στον τοίχο. (Η άσκηση γίνεται και στο κρεβάτι σας). Βάλτε κάτω από τους γλου­τούς σας ένα μαξιλάρι για να δημιουργήσετε μεγαλύτε­ρη κλίση. Βεβαιωθείτε ότι η ράχη, οι ώμοι και ο αυχένας είναι σε άνετη θέση. (Αν έχετε υψηλή πίεση, ρωτήστε τον γιατρό σας αν συμφωνεί με το να κάνετε την άσκη­ση).
α. Καθώς βρίσκεστε με τα πόδια ψηλά, εισπνεύστε αργά σηκώνοντας τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Κρατήστε την αναπνοή σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα και κατόπιν χαμηλώστε ξανά τα χέρια προς τα πλευρά με την εκπνοή. Αυτό γίνεται για 5 λεπτά.
β. Μετά από αυτό απλά αναπνεύστε αργά και βαθιά συγκεντρώνοντας την προσοχή στην εισπνοή, το κράτη­μα και την εκπνοή. Ποτέ δεν πρέπει να ζορίζετε την αναπνοή. Αναπνέετε τόσο αργά και βαθιά όσο νιώθετε άνετα και ευχάριστα. Με κάθε εκπνοή μπορείτε να συγκεντρώνεστε και να χαλαρώνετε τον λαιμό, τους ώμους και τα μάτια.
γ. Μετά από αυτό μείνετε για 10 λεπτά ακόμα (αν μπο­ρείτε) και απλώς χαλαρώστε τους μυς και τον νου σας. δ. Όταν σηκωθείτε, κάντε το αργά και προσεχτικά για να μη ζαλίζεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου