Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 18ο)

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας - Πόνος στο σεξ  - Γυναικείοι Οργασμοί

Τι μπορώ να κάνω για την απώλεια της σεξουαλι­κής μου επιθυμίας;
Εάν έχετε βιώσει την απώλεια επιθυμίας για μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί το πρόβλημα να διορ­θωθεί μόνο του. Το να ξεπεράσετε αγχωτικές ή ανησυ­χητικές καταστάσεις, αυτό επίσης από μόνο του μπορεί να φέρει λύση. Σκεφθείτε ποια μπορεί να είναι η αιτία για σας προσωπικά.
Θα μπορούσε να είναι ο σύντροφος σας, το περιβάλλον σας ή διάφοροι άλλοι παράγοντες που απαριθμούνται παρακάτω. Εάν η απώλεια επιθυ­μίας παραμένει, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν σεξολόγο που μπορεί να βοηθήσει.
Ποιες είναι οι αιτίες για την απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας;
Δεν μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις ως προς το γιατί κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας. Η απώλεια της λίμπιντο μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι ψυχολογικές και μερικές όχι.
Πίεση και κούραση
H κύρια αιτία της έλλειψης σεξουαλικής επιθυμίας είναι μάλλον το στρες και η κούραση. Συχνά το πρόβλημα είναι προσωρινό και διορθώνεται όταν το στρες φύγει ή ο οργανισμός ξεκουραστεί.
Τα προβλήματα σχέσεων αυξάνονται όταν υπάρχει στρες, επειδή ακριβώς ο ένας δεν είναι σε θέση να αφιε­ρώσει την ανάλογη ενέργεια στον άλλον. Τα ζευγάρια πρέπει να βρίσκουν τον χρόνο να είναι μαζί σε ένα κατάλληλο και σχετικά ελεύθερο από πιέσεις περιβάλ­λον. Πηγαίνετε ρομαντικές διακοπές. Ίσως θα ήταν καλό να στείλετε τα παιδιά στο σπίτι των γονέων σας για μια νύχτα. Τα περισσότερα ζευγάρια δεν ξεκουράζονται αρκετά μαζί. Αρχίστε ένα βράδυ χαλαρώνοντας μαζί. Θα μείνετε έκπληκτοι πώς το λίμπιντό σας θα συνέλθει.
Άγχος
Το θέμα του σεξ μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία σε μερικούς ανθρώπους που είναι αβέβαιοι ή φοβούνται την ταπείνωση. Για κάποιον που δεν έχει έρθει ποτέ σε σεξουαλική επαφή ή είχε μια κακή εμπειρία στο σεξ, η ανησυχία μπορεί να είναι συντριπτική. Μπορεί να φοβη­θεί ότι δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τον/την σύντροφο. Ή μπορεί να φοβηθεί τις συνέπειες της σεξουαλικής δραστηριότητας - εγκυμοσύνη ή ασθένεια. Οι φόβοι αυτοί μπορούν να μειώσουν το ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων για τη σεξουαλική δραστηριότη­τα.
Απομάκρυνση από το σύντροφο
H απογοήτευση που νιώθει κάποιος σε μια σχέση μπο­ρεί να εκφραστεί με έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Μπορεί να είναι δύσκολο να συμμετέχει στη σεξουαλική δραστηριότητα, όταν εμμένουν εκκρεμείς συγκρούσεις. Οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα προς τον σύντρο­φό σας μπορούν να είναι ασυμβίβαστα με την προοπτι­κή της σεξουαλικής οικειότητας και να μειώνουν το επί­πεδο διέγερσής σας.
Φυσιολογικές αιτίες
Οι αιτίες της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας δεν είναι μόνο ψυχολογικής φύσης. Η χαμηλή σεξουαλική επιθυ­μία στους ηλικιωμένους άνδρες μπορεί να προκληθεί από ένα χαμηλό επίπεδο ορισμένων ορμονών. Η ορμονι­κή ανεπάρκεια μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστεί με ορμόνες. Συμβουλευθείτε τον γιατρό.
Οτιδήποτε έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό σας μπο­ρεί να προκαλέσει έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Σ' αυτό μπορεί να περιλαμβάνεται ένα ατύχημα, ένα τραύ­μα ή μία ασθένεια που προκαλούν μια μεταβολική δια­ταραχή.
Τα διαφορετικά φάρμακα έχουν και διαφορετικά αποτε­λέσματα στη σεξουαλική επιθυμία. Διαβάστε τις ετικέτες των φαρμάκων σας ή ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμα­κοποιό σας για τα αποτελέσματα των οποιωνδήποτε φαρμακευτικών προϊόντων στο λίμπιντό σας.
Ανικανότητα να επιτευχθεί ο οργασμός
Σημείωση: Είναι μια κατάσταση που αφορά συχνότερα τις γυναίκες.
Γιατί μερικές γυναίκες έχουν δυσκολία στην επίτευξη του οργασμού;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχει τον οργασμό, μερικοί από τους οποίους είναι φυσικοί ενώ άλλοι ψυχο­λογικοί.
Πιθανά φυσικά ζητήματα:
*    Ανεπαρκής ερεθισμός
*    Φάρμακο που χρησιμοποιείται για μια άλλη ασθένεια
*    Ζημιά ή ατύχημα που έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική δεκτικότητα
*    Καταστάσεις που διακόπτουν τη ροή των νευρικών μηνυμάτων στα γεννητικά όργανα
Πιθανά ψυχολογικά ζητήματα:
*    Στρες ή άγχος
*    Προβλήματα στη σχέση
*    Κατάθλιψη
*    Πολιτιστική ή θρησκευτική ενοχή που συνδέεται με το σεξ
Τι μπορώ να κάνω για να έχω οργασμό;
Να γνωρίζεις το σώμα σου.
H άνεση με το σώμα σας είναι το πρώτο βήμα. Εξερευνήστε το όμορφο σώμα σας σεις οι ίδιοι και νιώστε ασφαλείς σε όλες τις όψεις του. Ετοιμάστε ένα χαλαρω­τικό θερμό λουτρό και έπειτα αφήστε οποιαδήποτε έντα­ση να απομακρυνθεί.
Σιγουρευτείτε ότι έχετε διάθεση
Πρέπει να αισθανθείτε χαλαρωμένοι και άνετοι, έτσι ώστε να μπορέσετε να αφεθείτε πλήρως και να νιώσετε σεξουαλική οικειότητα με τον σύντροφό σας. H ιδανική κατάσταση είναι να είσαι χαλαρή και ελεύθερη. Για μερικές γυναίκες ο χειρότερος χρόνος για να συμμετέ­χουν σε σεξουαλική επαφή είναι αργά το βράδυ. Ίσως να είναι καλύτερα να περιμένετε την Κυριακή το μεσημέρι, όταν είστε ξεκούραστοι.
Επιπλέον, εάν είσαι θυμωμένη με τον σύντροφό σου, μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή να βιώσεις σεξουαλική οικειότητα.
Να είσαι θετική
Μόλις μια γυναίκα νιώσει ότι δεν πρόκειται να έχει οργασμό, αυτό είναι ακριβώς που της συμβαίνει. Να είσαι θετική, να αφεθείς στην εμπειρία.
Επίπονη επαφή στις γυναίκες
Γιατί έχω πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής; Το σεξ δεν πρέπει ποτέ να είναι επίπονο. Εάν έχετε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, σταματήστε. O πόνος δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ενέργειες του συντρόφου σας μπορούν να προκαλέσουν τον πόνο. Μην διστάζετε ποτέ να του ζητήσετε να αλλάξει αυτό που κάνει.
Μια άλλη κοινή αιτία του πόνου είναι η έλλειψη φυσικής
λίπανσης στον κόλπο. Τα αντισταμινικά και άλλα φάρ­μακα μπορούν να είναι η αιτία αυτού του προβλήματος. Επίσης, οι φυσικές αλλαγές στον κόλπο κατά τη διάρ­κεια της εμμηνόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν μείω­ση της φυσικής λίπανσης. Σε μερικές περιπτώσεις μπο­ρεί να απαιτηθεί περισσότερη προετοιμασία για να παραγάγει το σώμα ένα ικανοποιητικό ποσό κολπικής λίπανσης.
Οι μύες κοντά στο κολπικό άνοιγμα μπορούν ακόμα να είναι η αιτία κάποιας ταλαιπωρίας κατά τη διάρκεια της επαφής. Διάφορα προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν ανάλογα με την κατάσταση αυτών των μυών. Επιπλέον, οποιαδήποτε φλεγμονή του κόλπου έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεξου­αλικής επαφής. Μολύνσεις της κολπικής περιοχής λόγω μυκήτων ή έρπη, επίσης, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν νομίζετε ότι υπάρχουν τέτοια σωματικά εμπόδια, ρωτήστε τον γιατρό σας.
Μερικοί ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να παίζουν ρόλο στο πρόβλημα. Αν είχατε μια τραυματική σεξουαλι­κή εμπειρία και την ταυτίζετε με το σεξ, η επαφή σας μπορεί να είναι επώδυνη. Αυτά τα ζητήματα επιλύονται καλύτερα με τη συμβουλή ενός εκπαιδευμένου σεξολόγου.