Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ηπατίτιδα: Ένας ύπουλος & επικίνδυνος εχθρός

Έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας Β σε πληθυσμούς οικονομικών μεταναστών

«Ύπουλος» και επικίνδυνος εχθρός της υγείας είναι η ηπατίτιδα, καθώς εκδηλώνεται χωρίς συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Στην Ελλάδα, 400.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος, κάθε χρόνο ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν από ηπατίτιδα. Οι θάνατοι από ηπατίτιδα είναι περισσότεροι από εκείνους που προκαλεί ο ιός του ΑΙDS.
Εκτιμάται ότι -σε παγκόσμια κλίμακα- ένας στους δώδεκα έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας B ή C, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του AIDS. Ο συγκεκριμένος ιός είναι το μεγαλύτερο καρκινογόνο μετά το κάπνισμα.
Πρόσφατες μελέτες επιστημόνων από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ προβλέπουν αύξηση κατά 61% των περιπτώσεων κίρρωσης και 68% των περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Ανάλογη ελληνική μελέτη υπολογίζει ότι θα έχουμε αύξηση κατά 21% των κιρρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος σε έδαφος χρόνιας ηπατίτιδας C.
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς παρά τη σημαντική μείωση του επιπολασμού της χρόνιας ηπατίτιδας Β στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας Β σε πληθυσμούς οικονομικών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από πρόσφατη πανελλήνια έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό των νέων περιστατικών με χρόνια ηπατίτιδα C διαπιστώνεται σε χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
Tι είναι ηπατίτιδα; Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα ζωτικό όργανο που βρίσκεται στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιακής χώρας. ΄Εχει πολλές λειτουργίες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, στη σύνθεση παραγόντων πήξης του αίματος για τον έλεγχο αιμορραγιών.
Συμβάλλει στην παραγωγή ουσιών απαραίτητων στη μάχη κατά των λοιμώξεων, καθώς και στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών και φαρμάκων από τον οργανισμό. Εάν το ήπαρ προσβληθεί από ιούς ή υποστεί βλάβη από άλλα αίτια, όπως τοξίνες, φάρμακα, αλκοόλ, αναπτύσσεται φλεγμονή (ερεθισμός) και νέκρωση, κατάσταση η οποία ονομάζεται ηπατίτιδα.
Στην περίπτωση της οξείας ηπατίτιδας δεν υπάρχει ανάγκη ειδικής θεραπείας, παρά μόνο υποστηρικτική αγωγή και παρακολούθηση για την περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών. Εξαίρεση αποτελεί η οξεία ηπατίτιδα C, όπου η μετάπτωση σε χρονιότητα μειώνεται με τη βοήθεια ειδικής θεραπείας.
Αντίθετα, ανάγκη από ειδική φαρμακευτική θεραπεία έχει σημαντικό ποσοστό ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα. Η θεραπεία έχει ως στόχο την εκρίζωση του ιού της ηπατίτιδας και/ή την πρόληψη της ανάπτυξης κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.