Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 80ο)


ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΒΑΡΟΣ

Δεν έχουν όλα τα υπέρβαρα παιδιά προβλήματα βάρους, όπως οι ενή­λικες. Όμως, μεγαλώνοντας τα παιδιά, ο κίνδυνος να παραμείνουν υπέρβαρα αυξάνεται. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι επίσης υπέρβαροι. Είναι σημαντικό τα προβλήματα βάρους να προλαμβάνονται έγκαιρα.



Μπορεί το πρόβλημα βάρους του παιδιού μου να προκαλείται από ορμόνες;
Τα περισσότερα υπέρβαρα παιδιά δεν έχουν ορμονικό πρόβλημα. Παιδιά με έλλειψη ορμονικής ισορροπίας μεγαλώνουν πιο αργά από τα άλλα παιδιά. Επίσης, συχνά έχουν άλλα συμπτώματα, όπως κού­ραση, δυσκοιλιότητα ή ξηροδερμία. Εάν το παιδί σας έχει αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να χάσει βάρος;
Ο καλύτερος τρόπος για να χάσει βάρος το παιδί σας είναι να τρώει υγιεινότερα και να ασκείται περισσότερο. Ως γονέας μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει και τα δύο. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι, για να χάσει βάρος το παιδί σας. Έχετε υπομονή, μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Μην περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού που μπορεί να φάει το παιδί σας. αντίθετα προσφέρετε του φαγητό που είναι υγιεινότερο. Την ίδια ώρα μη δίνετε μεγάλη σημασία στο βάρος του/της. Μην ξεχνάτε να επαινείτε το παιδί σας για τη δύναμη του/της. Αυτό αναπτύσσει την αυτοεκτίμηση.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να τρώει υγιεινότερα;
• Βάλτε όλη την οικογένεια στη διαδικασία της υγιεινής διατροφής. Θα κάνει καλό σε όλους και το παιδί σας δεν θα αισθανθεί ότι ξεχωρίζει.
• Ζητήστε από τον γιατρό σας ή από ένα διαιτολόγο να σας μάθει να διαβάζετε τις ταμπέλες των τροφίμων. Όταν πηγαίνετε να αγοράσετε τρόφιμα, κοιτάτε τις ταμπέλες και προσπαθήστε να αγοράζετε τρόφι­μα πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχά σε λιπαρά.
• Εάν το παιδί σας είναι πάνω από 2 ετών και πίνει πλήρες γάλα. αλλάξτε το σε αποβουτυρωμένο γάλα. Το αποβουτυρωμένο γάλα δεν έχει καθόλου λιπαρά.
• Βάλτε το παιδί σας να τρώει όλα τα γεύματα και το κολατσιό του στο τραπέζι.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να ασκείται περισσότερο;
• Περιορίστε τον χρόνο της τηλεόρασης.
• Βάλτε το παιδί σας να παίζει παιχνίδια με άλλα παιδιά. Μπορούν να παίζουν κυνηγητό, τρέξιμο, μπάσκετ κ.λπ.
• Εάν έχετε ζώο στο σπίτι, μπορεί να αναλάβει το παιδί σας να το βγάζει έξω για καθημερινή άσκηση.
• Βγείτε όλη η οικογένεια για έναν περίπατο ή για μια ποδηλασία.
• Κοιτάξτε εάν θα άρεσε στο παιδί σας να μπει σε κάποια αθλητική ομάδα του σχολείου ή της κοινότητας.

Μπορούν τα φάρμακα να βοηθήσουν το παιδί μου να χάσει βάρος;
Κανένα φάρμακο διαίτης δεν είναι ασφαλές για παιδιά.


Τι άλλο μπορώ να κάνω για να μη γίνει το παιδί μου υπέρβαρο;
Τα προβλήματα βάρους μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διορθω­θούν. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να προλάβουμε το πρό­βλημα πριν αυτό συμβεί. Στη συνέχεια, ακολουθούν μερικές συμ­βουλές που σας βοηθούν να κρατήσετε το παιδί σας σε ένα υγιεινό βάρος:
• Μη βάζετε το παιδί σας να φάει. όταν δεν πεινά. Μην το πιέζετε εάν δεν τελειώνει κάθε τι που τρώει και πίνει.
• Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν παρηγοριά ή για επιβράβευση.
• Μην προσφέρετε γλυκό σαν επιβράβευση, επειδή τελείωσε το γεύμα. Κάνοντας αυτό. το παιδί σας μαθαίνει να εκτιμά τα γλυκά περισσότερο από τα άλλα φαγητά.
• Προσφέρετε στο παιδί σας μια υγιεινή δίαιτα. Μέχρι 30% των θερ­μίδων που καταναλώνει το παιδί σας πρέπει να είναι από λιπαρά. Ζητήστε από τον γιατρό σας ή από έναν διαιτολόγο να σας μάθει τα σωστά είδη τροφών με τα οποία θα τρέφετε το παιδί σας. Χρειάζεται να παίρνει πολλές φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητρια­κά.
• Μην τρώτε σε φαστ-φουντ περισσότερο από μια φορά την εβδομά­δα.
• Περιορίστε τον χρόνο που το παιδί σας βλέπει τηλεόραση. Προ­σπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με μια δραστηριότη­τα, όπως ποδηλασία ή ποδόσφαιρο.
• Αφιερώστε χρόνο σε δραστηριότητες με το παιδί σας. όποτε μπο­ρείτε (περίπατοι και παιχνίδια στο ύπαιθρο).
• Μάθετε στο παιδί σας τη σωστή διατροφή και συνήθειες που θα τον/την βοηθήσουν να έχει μια ζωή με υγεία.

Πώς μπορώ να δώσω στο παιδί μου καλύτερες διατροφικές συνή­θειες;
Τα περισσότερα από αυτά που τρώει το παιδί σας εξαρτώνται από αυτά που φέρνετε στο σπίτι από τα καταστήματα τροφίμων. Προ­σπαθήστε να αγοράζετε τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα, ζαχαρώδη ή με πλούσια λιπαρά. Αντίθετα, αγοράστε τρόφιμα που είναι φτωχά σε λιπαρά και πλούσια σε ίνες. Όλη η οικογένεια αρχί­στε πρόγραμμα υγιεινότερης διατροφής, έτσι ώστε το παιδί σας να μην αισθάνεται μόνο του.
Αυτό το άρθρο παρέχει μια γενική ανασκόπηση του θέματος και μπο­ρεί να μην έχει εφαρμογή για κάθε περίπτωση. Προκειμένου να βρεί­τε εάν το άρθρο σας αφορά και για να πάρετε περισσότερες πληρο­φορίες πάνω σε αυτό το θέμα, μιλήστε με τον οικογενειακό σας για­τρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου