Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 58ο)

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή 
και το τραύμα;

Ο τυφώνας Katrina, η καταστροφή των δίδυμων πύργων, το τσουνάμι, οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις λάσπης, η πλημμύρα, οι δασικές πυρκαγιές, τα ατυχήματα αεροπλάνων, οι πόλεμοι και η αυξανόμενη βία στον κόσμο σήμερα, όλα αυτά είναι μια πρόκληση για να βρούμε μέσα μας ασφάλεια, ηρεμία, ευτυχία και ένα νόημα μέσα σε έναν χαώδη κόσμο.
Όλοι επιθυμούμε την ευτυχία, επειδή αυτή είναι ο προορισμός της ζωής μας. Κι επειδή η αληθινή μας φύση είναι η ευδαιμονία. Η πρόκλησή σήμερα είναι να μάθουμε να δημιουργούμε εσωτερική ευτυχία ανεξάρτητα από τους εξωτερικούς παράγοντες.

Είμαστε γενικά ευτυχείς, όταν έχουμε αυτά που θέλουμε από τη ζωή, προκειμένου να αισθανθούμε ασφαλείς, άξιοι και ικανοί, ελεύθεροι και ικανοποιημένοι. Οι προϋποθέσεις
για να νιώθουμε έτσι είναι ένα ασφαλές κι ελεύθερο από βία περιβάλλον, καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, ένα σπίτι για να μας προστατεύει, μια καλά πληρωμένη εργασία, επαγγελματική αναγνώριση, κοινωνική αποδοχή κ.λπ.
Όταν πιστεύουμε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που χρειαζόμαστε, χάνουμε συνήθως την ειρήνη και την ευτυχία μας.
Κανένας δεν θέλει μια δυσάρεστη εμπειρία. Η απώλεια ενός σπιτιού, μιας επιχείρησης ή -το χειρότερο από όλα- ενός αγαπημένου ανθρώπου είναι μια βαθιά τραυματική εμπειρία, που επιβαρύνει τη συναισθηματική μας υγεία και το νευρικό μας σύστημα. Η αντιμετώπιση του φυσικού κινδύνου ή του θανάτου ή του βιασμού έχει επίσης την ίδια επίδραση.
Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και μιας σημαντικής απώλειας είναι από τις μέγιστες προκλήσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.

Οι κοινές συγκινήσεις σε τέτοιες καταστάσεις θα ήταν:
1. Φόβος του κινδύνου.
2. Πόνος, αδικία και θυμός σχετικά με μια απώλεια.
3. Αδυναμία, ανικανότητα και πελάγωμα με την ιδέα ότι πρέπει να επανοικοδομήσουμε τις ζωές μας.
4. Κατάθλιψη, επειδή δεν μπορούμε να αναδημιουργήσουμε αυτά που θέλουμε - ή επειδή όλα είναι χωρίς νόημα για εμάς τώρα.
5. Ενοχή ή ντροπή, διότι ήμασταν ανίκανοι να σώσουμε κάποιον.
6. Αυτοαπόρριψη λόγω της κατάστασής μας.
7. Συναισθήματα ότι γίνεται διάκριση απέναντι μας ή ότι υπάρχει τιμωρία από τον θεό.
8. "Ενοχή επιζώντων" - επειδή είμαστε ζωντανοί και υγιείς, ενώ οι άλλοι δεν είναι.

Πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχείς, όταν βρισκόμαστε
αντιμέτωποι με τέτοια γεγονότα;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τέτοιες τραυματικές καταστάσεις και το στρες -που αυτές προκαλούν- αμέσως, ούτως ώστε ο φόβος, ο θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα να μην εμφυτεύονται βαθιά στο υποσυνείδητό μας, καθιστώντας τα δυσκολότερα να διαλυθούν.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ειρήνη και ευτυχία με δύο τρόπους:
1. Με τη δημιουργία της εξωτερικής πραγματικότητας που χρειαζόμαστε, προκειμένου να νιώθουμε καλά.
2. Να μάθουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς, άξιοι και ικανοί, ειρηνικοί και ευτυχείς, ακόμα και όταν δεν μπορούμε να έχουμε το εξωτερικό περιβάλλον που προτιμάμε. Μετασχηματίζουμε τις εξαρτήσεις μας σε προτιμήσεις. Έτσι κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, το σπίτι μας, την εργασία μας και το φυσικό περιβάλλον που χρειαζόμαστε, για να νιώθουμε ασφαλείς και ευτυχείς, αλλά έχουμε επίσης και επαφή και με μια εσωτερική δύναμη, που μας επιτρέπει να είμαστε καλά, ακόμα και όταν αυτά που θέλουμε είναι σε κίνδυνο.
Μπορεί να φανεί ασύλληπτο το ότι θα μπορούσαμε να αισθανθούμε καλά, ακόμα και όταν έχουμε χάσει το σπίτι μας, την εργασία μας ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Είναι φυσικό και κατανοητό να αντιδράμε ενάντια σε μια τέτοια ιδέα. Αλλά η πραγματικότητα είναι η ακόλουθη:
1.   Η ζωή είναι προσωρινή και όλα αυτά που έχουμε και χρειαζόμαστε είναι προσωρινά. Ο κίνδυνος και η απώλεια είναι ένα βασικό μέρος της ζωής μας. θα χάσουμε όλα και όλους κάποια στιγμή. Είτε επειδή εξαφανίζονται από τη ζωή είτε επειδή παύουν να υπάρχουν. Κάποτε δεν είχαμε τα περισσότερα από αυτά που έχουμε τώρα και οι ζωές μας δεν ήταν άθλιες.
Και κάποτε δεν θα έχουμε αυτά που έχουμε τώρα. Είναι μια απλή πραγματικότητα που χρειάζεται να δεχτούμε και να βρούμε την ευτυχία μας παρ' όλα όσα συμβαίνουν.
2. Όλοι έχουμε μεγάλη δύναμη, ανθεκτικότητα και εφευρετικότητα. Η ιστορία αποδεικνύει ότι ως άνθρωποι μπορούμε να υπερνικήσουμε οποιοδήποτε πόνο, φρίκη ή καταστροφή. Όλοι είχαμε την εμπειρία και θεωρήσαμε ότι δεν θα ήμαστε ποτέ σε θέση να αντιμετωπίσουμε ή να υπερνικήσουμε ένα επίφοβο γεγονός. Και έπειτα, όταν αυτό που φοβόμασταν συνέβη, τελικά το αντιμετωπίσαμε και προχωρήσαμε στη ζωή μας. Αυτή είναι η εμπειρία των ανθρώπων για πολλές χιλιάδες χρόνια, που έχουν αντιμετωπίσει εκατομμύρια καταστροφές, που έχουν προκληθεί από τη φύση ή από τους ανθρώπους.

Να ενεργούμε αντί να ανησυχούμε
Το πρώτο βήμα στη δημιουργία της ευτυχίας είναι να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες και να κάνουμε ότι μπορούμε για να επανοικοδομηθεί η ζωή μας. Χρειάζεται να είμαστε μεθοδικοί και σταθεροί, προχωρώντας καθημερινά σε απαραίτητα μέτρα για τη δημιουργία της πραγματικότητας που επιθυμούμε. Πολλά εκατομμύρια ανθρώπων έχουν ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο πριν από εμάς και εμείς μπορούμε, επίσης, να ενεργήσουμε έτσι σήμερα. Είναι φυσικό να νιώθουμε πόνο, φόβο, αδικία, ενοχή, αδυναμία και θυμό. Είναι φυσικό να νιώθουμε αδύναμοι και πιεσμένοι. Είναι, επίσης, φυσικό και αναμφίβολο ότι κάποια ημέρα όλα εκείνα τα συναισθήματα θα περάσουν. Εκείνη η στιγμή μπορεί να είναι σε μερικά χρόνια, σε μερικούς μήνες, ημέρες, ώρες ή και τώρα. Αυτή είναι η δική μας επιλογή. Κάποια στιγμή θα αφήσουμε τον πόνο, τον φόβο και την απώλεια και θα προχωρήσουμε από το παρελθόν που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Εάν δεν φαίνεται σωστό αυτή τη στιγμή, να αφήσετε ελεύθερα τα συναισθήματα αυτά, δεχτείτε ότι δεν θέλετε να τα αφήσετε τώρα και περιμένετε έως ότου νιώθετε έτοιμοι. Είναι δικαίωμα σας. Αυτή είναι δική σας προσωπική επιλογή.
Αφήνοντας πίσω δυσάρεστα συναισθήματα, θα μπορέσουμε να κατευθύνουμε την ενέργειά μας αποτελεσματικότερα προς τους στόχους μας και τη βελτίωση της ζωής μας. Στη συνέχεια η πράξη θα μας κάνει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα. Αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί - κάνοντας ότι μπορούμε και αφήνοντας το παρελθόν. Κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε - γιατί όχι τώρα;

Οι ακόλουθες θετικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις θα μας βοηθήσουν να υπερνικήσουμε τα προαναφερθέντα αρνητικά συναισθήματα:
1. Τα πάντα ρέουν. Η ζωή είναι προσωρινή και όλα αλλάζουν συνέχεια. Η γέννηση, η ανάπτυξη, η αποσύνθεση και ο θάνατος είναι όλα φυσικά στάδια για τους ανθρώπους, τα ζώα, τις εγκαταστάσεις, τις σχέσεις, τα κτήρια, τις μηχανές, τα επαγγέλματα, τις εργασίες, τις οργανώσεις, τα έθνη, ακόμη και για τον πλανήτη μας και για ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Όλα είναι σε συνεχή αλλαγή και έχουν μια αρχή και ένα τέλος.
2. Έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω ότι προκύπτει και να αναδημιουργήσω τη ζωή μου. Είμαι ισχυρός, δυνατός, ικανός, προσαρμοστικός και πολυμήχανος και μπορώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου από την αρχή.
3. Έκανα το καλύτερο που μπορούσα κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος. Εάν θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι καλύτερα, θα το είχα κάνει. Δέχομαι και αγαπώ τον εαυτό μου όπως είμαι.
4. Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο το κάθε τι συμβαίνει - παρόλο που πολλές φορές δεν μπορώ να τον καταλάβω. Αλλά πιστεύω ότι παίζει κάποιο ρόλο στην προσωπική και κοινωνική μας εξέλιξη.
5. Μπορώ να κερδίσω κάτι από αυτό που συμβαίνει και να γίνω ένας πιο δυνατός και καλύτερος άνθρωπος. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψω τη δύναμη μέσα μου που ήταν πάντα εκεί και δεν είχα την ευκαιρία μέχρι τώρα να την βρω.
6. Η ζωή δίνει σε όλους μας κάθε στιγμή ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, προκειμένου να συνεχίσουμε την εξέλιξή μας και να φέρουμε στην επιφάνεια τις ομορφότερες, δυνατότερες και αρμονικές πτυχές του εσώτερου εαυτού μας.
7. Είμαστε ψυχές σε μια διαδικασία εξέλιξης. Κάθε στιγμή μας δίνονται τα μαθήματα που χρειαζόμαστε και έχουμε την εσωτερική δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε. Η ζωή δεν μας δίνει ποτέ κάτι περισσότερο απ' ότι μπορούμε να χειριστούμε ή να αντέξουμε.
8. Δεν υπάρχει θάνατος, αλλά η αναχώρηση της ψυχής από το φυσικό σώμα. Όλες οι θρησκείες και φιλοσοφίες υποστηρίζουν ότι οι ψυχές που έχουν φύγει υπάρχουν και συνεχίζουν την εξελικτική τους πορεία τους σε άλλα επίπεδα. Ίσως, αυτοί είναι οι τυχεροί. Είμαστε ακόμα στα σώματά μας και πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να λύσουμε τα όποια προβλήματα της σωματικής μας ύπαρξης.
9. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια τιμωρία - αλλά μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
10. Το πεπρωμένο κάθε ατόμου είναι προσωπικό, μοναδικό και σοφό. Δεν χρειάζεται να νιώθω ενοχή, επειδή είμαι εντάξει, ούτε να αισθάνομαι αδικία, επειδή άλλοι άνθρωποι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου