Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 46ο)

ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΘΟΥΣ

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, εάν δεν προληφθεί έγκαιρα και δεν υπάρξει κατάλληλη θεραπεία. Προς το παρόν υπάρχουν τρεις τρόποι, οι οποίοι συνδυαζόμενοι μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού, η θεραπεία του οποίου είναι εύκολη.

Οι τρόποι αυτοί είναι οι εξής :
ι. Αυτοεξέταση στήθους
2. Ετήσια εξέταση του στήθους από τον γιατρό σας
3· Ετήσια μαστογραφία συνήθως μετά την ηλικία των σαράντα


1.  Αυτοεξέταση στήθους

Είναι σημαντικό να εξετάζετε το στήθος σας κάθε μήνα. Ανακαλύπτοντας ένα νέο εξόγκωμα και ενημερώνοντας τον γιατρό σας γι' αυτό, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, πριν αυτός επεκταθεί. Επειδή η πλειονότητα των μαστών έχουν εξογκώματα και σβωλαράκια, πρέπει να «μάθετε» ποια από αυτά υπάρχουν φυσιολογικά στο στήθος σας, προκειμένου να έχετε πραγματικά οφέλη από τον αυτοέλεγχο του στήθους. Συνήθως μπορείτε να καθορίσετε ποια εξογκώματα υπάρχουν πάντα στο ίδιο σημείο και δεν έχουν μεγαλώσει μετά από συνεχή αυτοέλεγχο περίπου έξη μηνών.

Πότε να κάνετε αυτοεξέταση.
Ο καλύτερος χρόνος για να κάνετε αυτοεξέταση είναι περίπου μια βδομάδα μετά το τέλος της περιόδου σας, αφού στις άλλες ημέρες κατά τη διάρκεια του κύκλου σας το στήθος σας είναι πιο μαλακό και με πολλά σβωλαράκια (λόγω των ορμονών στο αίμα σας). Εάν η περίοδός σας δεν είναι κανονική, κάντε έναν αυτοέλεγχο την ίδια ημέρα κάθε μήνα. Είναι σημαντικό να συνηθίσετε να κάνετε αυτοεξέταση απαραίτητα κάθε μήνα.

Πού να κάνετε αυτοεξέταση.
Δεν έχει σημασία πού κάνετε την αυτοεξέταση, εφόσον αυτή γίνεται. Πολλές γυναίκες το βρίσκουν βολικό και εύκολο να την κάνουν όταν κάνουν μπάνιο: τα σαπουνισμένα χέρια γλιστρούν καλλίτερα πάνω στο υγρό δέρμα και διευκολύνουν να αντιληφθείτε τα εξογκώματα και τα σβωλαράκια.


Πώς να κάνετε αυτοεξέταση.
·         Τοποθετήστε το δεξί σας χέρι πάνω από το κεφάλι σας, όπως φαίνεται στο σχήμα. Χρησιμοποιήστε τις άκρες των τριών μεσαίων δακτύλων του αριστερού σας χεριού για ψηλάφηση των ογκιδίων στο δεξί στήθος.
·         Πιέστε αρκετά δυνατά για να γνωρίσετε πώς αισθάνεστε το στήθος σας. Μια σταθερή πτυχή στην κάτω καμπύλη κάθε μαστού είναι φυσιολογική.
·         Εξετάζετε πάντα με τον ίδιο τρόπο το στήθος σας.
Όπως στην εικόνα, μια τεχνική αυτοεξέτασης είναι το να πηγαίνετε γύρω από τον μαστό σε ένα κυκλικό ίχνος από έξω προς τα μέσα (θηλή). Άλλος τρόπος είναι να ψηλαφίζετε από τη θηλή προς τα έξω, όπως οι ακτίνες σε τροχό. Εάν έχετε απορίες, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δείξει πώς να το κάνετε. Μην παραλείψετε να ψηλαφίσετε στο πλάι του μαστού, όπως επίσης και στο πάνω μέρος του μαστού. Πολλές γυναίκες ξεχνούν αυτό το μέρος και σχεδόν το 6ο% των καρκίνων του μαστού δημιουργούνται εκεί.
·         Προσπαθείτε να θυμάστε πως αισθάνεστε το στήθος σας από μήνα σε μήνα. Ο σκοπός είναι να εξοικειωθείτε με τι εξογκώματα και σβωλαράκια υπάρχουν από μήνα σε μήνα, έτσι ώστε να μπορείτε να διακρίνετε εάν κάποιο νέο σχηματίζεται ή κάποιο φαίνεται να μεγαλώνει.  
·         Επαναλάβατε τη διαδικασία στον αριστερό μαστό, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του δεξιού χεριού.  
·         Εάν βρείτε κάποιο εξόγκωμα να σκληραίνει ή να αλλάζει στον ιστό του στήθους σας, πείτε το στον γιατρό σας.


2. Ετήσια εξέταση (από τον γιατρό σας)
 
Αρχίζοντας περίπου από την ηλικία των 20 χρόνων, ο γιατρός σας ξεκινά να κάνει μια ετήσια εξέταση του στήθους. Αυτό γίνεται για να ψηλαφίσει τυχόν ύποπτα εξογκώματα ή σβωλαράκια. Οι γιατροί επίσης αναζητούν άλλες ενδείξεις καρκίνου, που περιλαμβάνει τη συμμετρία του στήθους (αν και, όπως σημειώθηκε προηγουμένως, είναι φυσιολογικός κάποιος βαθμός ασυμμετρίας ). Αφού ψηλαφίσει κάθε μαστό με μια κυκλική κίνηση, ο γιατρός μπορεί να σας εξετάσει για ασυμμετρία. θα σας ζητήσει να σηκώσετε τα χέρια πάνω από το κεφάλι και μετά να τα βάλετε στη μέση σας. Άλλες κινήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον γιατρό να εντοπίσει κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα.

3.Μαστογραφία.

Θα πρέπει να κάνετε μια ακτινογραφία μαστού (μαστογραφία) κάθε χρόνο αρχίζοντας από την ηλικία των 40 (ή νωρίτερα εάν έχετε κάποιους παράγοντες επικινδυνότητας, π.χ. οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού). Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ετήσιες μαστογραφίες μπορούν να εντοπίσουν μικροσκοπικούς καρκίνους, οι οποίοι είναι τόσο μικροί που δεν ψηλαφίζονται ή διακρίνονται, και μάλιστα πολύ πριν επεκταθούν. Παρά τις συστάσεις των περισσοτέρων γιατρών και οργανισμών περίθαλψης, μια στις δύο γυναίκες δεν κάνει μαστογραφία! Ο φόβος της ταλαιπωρίας του στήθους και ο φόβος ότι κάτι μπορεί να βρεθεί αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες που τόσο πολλές γυναίκες δεν κάνουν αυτή την εξέταση.
Αν και η εξέταση είναι κάπως άβολη, τα δυνητικά οφέλη (πρόληψη μιας θανατηφόρας ασθένειας πριν σε σκοτώσει) αντισταθμίζουν μακράν τη μικρή ταλαιπωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου