Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 38ο)

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ


Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.
Η σπονδυλική στήλη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος. Ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη αντανα­κλούν προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματος. Αντίστοιχα, όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας στο σώμα, αυτά τα προ­βλήματα αντανακλώνται στη σπονδυλική στήλη. Έτσι, η επι­δίωξη της υγείας της σπονδυλικής στήλης σημαίνει επιδίωξη ισορροπίας και καλής κατάστασης του σώματος και του νου στο σύνολό τους.
Ο πόνος είναι σύμπτωμα μιας διαταραχής στο σώμα, που είναι πιθανό να προέρχεται από λανθασμένο τρόπο ζωής. Τελικά, μόνο μια δυναμική αλλαγή στον τρόπο ζωής θα δώσει τη μόνι­μη λύση του προβλήματος. Ένα χάπι που απλώς κρύβει τον πόνο θα απομακρύνει το σύμπτωμα αλλά ίσως να μη λύσει το βασικό πρόβλημα.


Ι. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΟΣΤΕΟΠΑΘΟΛΟΓΟ

Ο οστεοπαθολόγος είναι ένας ειδικός που διαπιστώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σπονδυλική στήλη και διορθώνει τις ανωμαλίες που μπορεί να υπάρχουν. Τα νεύρα που περνάνε μέσα και δίπλα από τη σπονδυλική στήλη λει­τουργούν σαν σταθμοί λήψης και μετάδοσης των μηνυμάτων των νεύρων και της ζωικής ενέργειας προς και από τα όργανα και τον εγκέφαλο. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια διαταρα­χή στη θέση κάποιου σπονδύλου ή στα νεύρα ή στους μυς που συνδέονται με τη σπονδυλική στήλη, τότε εμφανίζεται ένα μπλοκάρισμα στη ροή της ενέργειας και στα μηνύματα των νεύρων. Αν αυτό συμβαίνει για κάποιο χρονικό διάστημα, το όργανο που εμπλέκεται (π.χ. το συκώτι, το στομάχι, η καρδιά) παύει να δέχεται ενέργεια και σωστά νευρικά μηνύματα και έτσι γίνεται ευάλωτο σε ασθένειες ή άλλα προβλήματα.
Επίσης, αν υπάρχει κάποιο εξασθενημένο ή άρρωστο ζωτικό όργανο στο σώμα, σύντομα αυτό το πρόβλημα θα έχει αντανά­κλαση στη σπονδυλική στήλη. Πολλοί πόνοι της μέσης, για παράδειγμα, συσχετίζονται με κακές συνήθειες διατροφής και κακή πέψη. Αυτό είναι ανεξάρτητο από την παχυσαρκία που είναι ένας άλλος σοβαρός παράγοντας που συμβάλλει στα προ­βλήματα της σπονδυλικής στήλης.
Επομένως, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευθείτε έναν γιατρό ή έναν οστεοπαθολόγο που θα δια- γνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά σας. Κατόπιν, ο οστεοπαθολόγος μπορεί με μαλάξεις και επιδέξιους ειδικούς χειρι­σμούς να φτιάξει τη θέση των σπονδύλων σας, πράγμα που θα διευκολύνει τη σωστή ροή ενέργειας.
Ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεστε βοήθεια από έναν φυσιοθεραπευτή.

ΙΙ. ΣΤΑΣΗ

Η πιο σημαντική άσκηση είναι η σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης όταν κάθεστε, όταν στέκεστε κι όταν περπατάτε. Χωρίς τη σωστή στάση, το μεγαλύτερο μέρος από τις ασκήσεις σας πάει χαμένο. Ας προσέξουμε μερικά από τα βασικά σημεία της σωστής στάσης.
Α. Όταν στέκεστε.
Σας δίνουμε μερικά σημεία για να τα προσέχετε όταν στέκεστε. Αυτά θα σας βοηθήσουν να διορθώσετε τη στάση σας:
1.   Όταν στέκεστε, φανταστείτε πως σφίγγετε ένα νόμισμα ανάμεσα στους γλουτούς σας χωρίς να το κρατάτε με τα χέρια σας. Αυτή η άσκηση αναγκάζει τους γλουτούς -και επομένως τη λεκάνη- να ευθυγραμμιστούν κάτω από τη σπονδυλική στήλη. Το πίσω ‘γούβωμα’ της μέσης πρέπει να γίνει επίπεδο.
2.   Κρατήστε το στήθος ψηλά, χωρίς να σφίγγεστε. Αφήστε τους ώμους χαλαρούς, αλλά κρατάτε το στήθος ψηλά.
3.   Να έχετε την προσοχή σας στο επάνω μέρος της πλάτης σας και στον αυχένα. Αφήστε τα να τεντωθούν προς τα πάνω και μετά χαλαρώστε τα. Πάντα να έχετε υπόψη σας τη θέση του αυχένα και να θυμάστε να τον κρατάτε σε ευθεία και χαλαρή θέση.
4.   Αφήστε το βάρος του σώματός σας να διαμοιράζεται ίσα ανάμεσα στα δυο σας πόδια, προσέχοντας να πηγαίνει το βάρος κάπως προς το έξω μέρος των ποδιών.
Β. Όταν κάθεστε, οι γλουτοί πρέπει να είναι μαζεμένοι κάτω από το σώμα σας. Το γούβωμα της μέσης πρέπει να έρθει σε επίπεδη γραμμή, όπως κι όταν στέκεστε.
Γ. Όταν περπατάτε, να κινείτε τη λεκάνη προς τα μπρος και προς τα πίσω κι όχι πάνω κάτω (λικνιστικά). Η πρώτη επαφή των ποδιών με το έδαφος πρέπει να γίνεται με τη φτέρνα. Όσο για τον ύπνο, πρέπει να γίνεται πάνω σε σταθερή επι­φάνεια. Αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο.
Δεν θα είναι εύκολη δουλειά να διορθώσετε τη στάση σας. Θα πρέπει να ξεφύγετε από τη συνήθεια πολλών χρόνων. Με τον καιρό, όμως, ολόκληρο το επίπεδο της ενεργητικότητάς σας και η προσωπικότητά σας θα αλλάξουν. Θα γίνετε πιο ζωντα­νοί, πιο ενεργητικοί και συνειδητοί.

ΙΙΙ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΣΑΣ

Είναι απόλυτα ουσιαστικό να έχετε ένα διαιτολόγιο που θα είναι θρεπτικό και δυναμωτικό ενώ παράλληλα δε θα έχει τοξί­νες. Αυτό το διαιτολόγιο μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο, αλλά υπάρχουν μερικές γενικές οδηγίες που ελπίζουμε πως θα σας ωφελήσουν.
1.   Τρώτε άφθονες φυσικές τροφές, όπως φρέσκα λαχανικά (ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα), φρέσκα φρούτα (όχι κονσέρ­βες), ξηρούς καρπούς, δημητριακά (όπως μαύρο σιτάρι και μαύρο ρύζι), φακές, φασόλια και γαλακτοκομικά.
2.   Αποφύγετε ή ελαττώστε, όσο μπορείτε, την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών, κονσερβαρισμένες και διατη­ρημένες τροφές, τον καφέ, την άσπρη ζάχαρη, το άσπρο αλεύ­ρι, το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά και τα ναρκωτικά.
3.   Αντικαταστήστε την άσπρη ζάχαρη με φυσικό μέλι και το άσπρο αλεύρι με το ολόκληρο σταρένιο αλεύρι. Αντικαταστή­στε τους καφέδες με τον κριθαρένιο καφέ ή τον καφέ σικορέ (από κιχώριο - ραδίκι), που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι και αρκετά νόστιμοι.
4.   Αποφύγετε τις τροφές που μαγειρεύονται σε λάδι. Είναι προτιμότερο να μαγειρεύετε τις τροφές σε νερό ή στον ατμό, ή να τις ψήνετε και μετά να προσθέτετε ωμό λάδι, όταν πρόκει­ται να φάτε.
5.   Να τρώτε αργά, ήρεμα, μασώντας κάθε μπουκιά καλά, μέχρι που να τη λιώσετε. Αυτό θα γλυτώσει το πεπτικό σας σύστημα από περιττή δουλειά. Ποτέ να μην τρώτε όταν είστε στεναχωρημένοι ή εκνευρισμένοι.
6.   Να τρώτε στα σπίτια σας - γεύματα μαγειρευμένα με προ­σοχή κι αγάπη.
7.   Αν έχετε πολλές τοξίνες ή παχυσαρκία, ίσως θα ήταν καλό να κάνετε νηστεία για μερικές μέρες, ώστε να καθαρίσετε το σώμα σας. (Οπωσδήποτε συμβουλευτείτε έναν ειδικό). Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αλλάξει τη δίαιτά τους για να βρουν καλύτερη υγεία.

IV.  ΜΑΣΑΖ

Το μασάζ θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες της μέσης και ολόκληρου του σώματος. Ωφελεί πολύ στην απομάκρυνση της έντασης και επομένως του πόνου για κάποιο χρονικό διάστη­μα. Αν κάνετε το Σιάτσου βιοενεργειακό μασάζ, τότε έχετε το πρόσθετο όφελος της επαναφοράς της ενεργειακής ροής στα διάφορα όργανα του σώματος που υποφέρουν κι έτσι διευκο­λύνεται η αποκατάσταση της υγείας σας. Μπορείτε, επίσης, να μάθετε να κάνετε μασάζ στην κοιλιακή χώρα και στα πόδια σας, ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε την καλή ροή του αίματος και της ενέργειας στο σώμα σας.

V.   ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΖΕΣΤΑ

Διάφοροι τρόποι θεραπείας με ζεστά μπορούν να βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τους πόνους σας. Θα φέρουν τοπική και γενική χαλάρωση των μυών και θα τονώσουν την κυκλο­φορία του αίματος.
1.   Κάντε ένα ζεστό μπάνιο με θαλασσινό αλάτι. Θα χαλαρώσει όλους τους μυς του σώματος. Το νερό να μην είναι πάρα πολύ ζεστό - ειδικά αν έχετε υψηλή πίεση. Μείνετε μέσα στο νερό περίπου 15 με 20 λεπτά.
2.   Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμοφόρες με ζεστό νερό ή ζεστά επιθέματα. Βάλτε τα κάτω από τον αυχένα ή στη μέση ή οπουδήποτε αισθάνεστε πόνο ή ένταση.

VI.  ΒΑΘΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΡΑΣΗ

Ο δυνατός πόνος είναι συχνά αποτέλεσμα μεγάλης έντασης σε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα των μυών.
Μπορείτε να μάθετε να χαλαρώνετε όλους τους μυς του σώμα­τός σας χωριστά. Αυτό έχει και άλλα οφέλη εκτός από το ότι βοηθάει στην εξάλειψη του πόνου. Ολόκληρο το σώμα και το μυαλό σας χαλαρώνουν και ανανεώνονται.
Όταν έχετε καταφέρει να χαλαρώσετε βαθιά, μπορείτε να φέρετε τον νου σας στην περιοχή που ακόμα υπάρχει πόνος. Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτή η ευαίσθητη περιοχή περιβάλλεται από ένα ΛΕΥΚΟ ΦΩΣ. Αυτή είναι η θεραπευτική ενέργεια που θα αυξήσει το ρυθμό της θεραπείας. Οραματιστείτε την περιοχή με όση καθαρότητα μπορείτε και περιβάλετέ την με ένα θεραπευτικό λευκό φως.

VII. ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ο κύριος σκοπός των ασκήσεων που ακολουθούν είναι να δυναμώσουν σιγά-σιγά και προοδευτικά και να χαλαρώσουν τους μυς της μέσης σας, χωρίς να προκαλέσουν αδικαιολόγητο σφίξιμο ή πρόσθετα προβλήματα. Τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξετε είναι να δουλεύετε αργά και με συγκέντρωση και να ασκείστε ΤΑΚΤΙΚΑ, κάθε μέρα αν είναι δυνατό.
Με την τακτική άσκηση οι μύες αλλάζουν τον τόνο τους αργά κι ομοιόμορφα, χωρίς ζόρισμα και προσπάθεια.
Αποφεύγετε τις πολλές κάμψεις προς τα εμπρός στην αρχή. Αποφεύγετε να σηκώνετε μεγάλα βάρη. Αν πρέπει να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα, λυγίστε τα γόνατα, κρατώ­ντας τη σπονδυλική στήλη ίσια και χρησιμοποιήστε τη δύναμη των ποδιών σας για να το σηκώσετε. Μη ξεπερνάτε τα όριά σας, όταν ασκείστε. Δεν θα έχετε όφελος. Αρχίστε με μερικές επαναλήψεις λίγων ασκήσεων και σιγά-σιγά αυξήστε τόσο τον αριθμό των ασκήσεων όσο και τον αριθμό των επαναλήψεων. Ίσως θα ήταν ωφέλιμο να κάνετε μερικά μαθήματα πρώτα με έναν πεπειραμένο δάσκαλο, προτού συνεχίσετε μόνοι σας στο σπίτι.
Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στην εκμάθηση του σωστού τρόπου αναπνοής την ώρα που κάνετε τις ασκήσεις.
Να μάθετε τις σωστές ασκήσεις για τη μέση και τη σπονδυλική στήλη από έναν φυσιοθεραπευτή ή από έναν δάσκαλο γιόγκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου