Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 31ο)

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ - Η Μείωση του πόνου και της ταλαιπωρίας

Τι είναι αιμορροΐδες:
Οι αιμορροΐδες είναι διευρυμένες (διογκωμένες) φλέβες του αιμορροϊδικού πλέγματος, το οποίο βρίσκεται στο ορθό (το κατώτερο τμήμα του εντέρου). Ο τύπος αιμορροΐδων που έχετε εξαρτάται από το πώς εμφανίζονται.


1.   Εσωτερικές αιμορροΐδες: περιλαμβάνουν τις φλέβες μέσα στο ορθό σας. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να αιμορραγήσουν ανώδυνα ή να προκληθεί πόνος, αν επέλθει επιπλοκή.
Μερικές φορές μια εσωτερική αιμορροΐδα μπορεί να προβάλει έξω από τον πρωκτό σας. Η πρόπτωση αυτή μπορεί να ανα­τάσσεται μόνη της (αυτόματα) ή να ανατάσσεται υπό του ασθενούς ή να είναι μόνιμη. Μπορεί κατά την πρόπτωση να επέλθει ‘στραγγαλισμός’ των αιμορροΐδων από τον δακτύλιο του πρωκτού και θρόμβωση με επακόλουθο σύμπτωμα έντονο πόνο.
2.   Εξωτερικές αιμορροΐδες: περιλαμβάνουν τις φλέβες έξω από τον πρωκτό. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να τσούζουν ή να πονάνε και μπορούν να ραγίσουν και να αιμορραγήσουν.
Οι ασθενείς αναφέρουν ερυθρό αίμα στο τέλος των κενώσεων (μικρή ποσότητα στο χαρτί τουαλέτας), ενώ μερικές φορές το αίμα στάζει στη λεκάνη της τουαλέτας ή πάνω στα κόπρανα μετά την αφόδευση. Μπορεί όμως η αιμορραγία να είναι μεγάλη και να έχουμε σιδηροπενική αναιμία. Μόνο το 5% των ανθρώπων που έχουν αιμορροΐδες παρουσιάζουν συμπτώμα­τα.

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες:
Μια από τις κύριες αιτίες είναι το ζόρι και η πίεση που ασκεί­τε, όταν προσπαθείτε να κενώσετε το έντερο. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν είστε δυσκοίλιοι ή εάν έχετε διάρροια. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν κάθεστε στην τουαλέτα πάρα πολύ ώρα.
Στους περισσότερους ανθρώπους δεν ανευρίσκεται συγκεκρι­μένη αιτία. Υπολογίζεται ότι το 5% των ανθρώπων που είναι μεγαλύτεροι των 50 χρόνων έχουν αιμορροΐδες.

Ποιοι παθαίνουν αιμορροΐδες;
Σχεδόν όλοι έχουν αιμορροΐδες κάποια στιγμή. Αρκετοί όμως παράγοντες προδιαθέτουν την εμφάνισή τους:
Α) Η κληρονομικότητα
Β) Οι έγκυες γυναίκες παθαίνουν συχνά αιμορροΐδες λόγω της πίεσης από τη μεταφορά του μωρού και κατά τη γέννηση.
Γ) Το βάρος, η ορθοστασία και η άρση βαρών επίσης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
Δ) Παθήσεις του ήπατος όπως η κίρρωση, η διόγκωση του προστάτη, ευμεγέθη ινομυώματα και κύστες ωοθηκών.
Ε) Φλεγμονές του δακτυλίου του πρωκτού.

Θα έπρεπε να δω τον γιατρό μου;
Δείτε τον γιατρό σας, εάν παρατηρείτε μια αιμορραγία, για να σιγουρευτείτε ότι η αιτία είναι αιμορροΐδες και όχι κάποιο άλλο πρόβλημα.

Τι μπορώ να κάνω για τις αιμορροΐδες;
Η δυσκοιλιότητα είναι μια κύρια αιτία των αιμορροΐδων.

Η παρεμπόδιση της δυσκοιλιότητας
♦ Περιλάβετε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας. Νωποί καρποί, φυλλώδη λαχανικά και μη επεξεργασμένα δημητρια­κά είναι καλές πηγές ινών.
♦ Άφθονο νερό. Οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως είναι ιδανικά.
♦ Ασκηθείτε τακτικά.
♦ Αποφύγετε τα καθαρτικά εκτός από αυτά με τις πολλές ίνες όπως Fiberall Metamucil, κ.λπ. Άλλοι τύποι καθαρτικών μπο­ρούν να οδηγήσουν στη διάρροια, που μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότη­τας με τις ίνες, χρησιμοποιήστε ελαφρά υπακτικά (όπως το παραφινέλαιο κ.λπ.)
♦ Όταν αισθανθείτε την ανάγκη κένωσης των εντέρων, μην περιμένετε πάρα πολύ.

Στο μεταξύ μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές, για να μειώσετε τον πόνο που προκαλείται από τις αιμορροΐδες. Μην χρησιμοποιείτε φάρμακο για τις αιμορροΐδες, χωρίς να μιλή­σετε στον γιατρό σας πρώτα.

Η Ανακούφιση του πόνου
♦ Αν αιτία των αιμορροΐδων είναι οι εντερίτιδες, κάντε χρήση αντισηπτικών του εντέρου (με οδηγία ιατρού βέβαια).
♦ Περάστε θερμό νερό στην περιοχή 3 ή 4 φορές ημερησίως.
♦ Καθαρίστε τον πρωκτό σας μετά από κάθε κένωση με το υγρό χαρτί τουαλέτας ή με ειδικά υγρά χαρτιά για το σκοπό αυτό. Γενικά συνιστάται καλή καθαριότητα της περιοχής με χλιαρό νερό και σαπούνι με ουδέτερο pH.
♦ Βάλτε ένα σακουλάκι πάγου, για να ανακουφίσετε τη διό­γκωση.
♦ Αλοιφές ή υπόθετα που περιέχουν αγγειοσυσπαστικά, αντιφλεγμονώδη, στυπτικά φάρμακα -ως και κορτικοειδή- βοη­θούν πολύ.

Θα χρειαστώ μια χειρουργική επέμβαση;
Οι περισσότερες επίπονες αιμορροΐδες σταματούν από μόνες τους σε 1 έως 2 εβδομάδες. Εάν οι δικές σας συνεχίζουν, συζητήστε με τον γιατρό σας για τις επιλογές σας.
Ρωτήστε τον γιατρό σας τι άλλο μπορείτε να κάνετε. Ίσως χρειασθεί χειρουργική θεραπεία. Η θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις, laser, διαθερμοπληξία, διαστολή του δακτυλίου πιθα­νόν να σας βοηθήσει.


ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

1.   Αποφύγετε την άσπρη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, τον καφέ, το τσάι, τα καρυκεύματα και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, αποφύγετε το σκληρό τυρί ή τα τυριά γενικά μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Τα τυριά καθιστούν τα κόπρανα σκληρά και δημιουργούν δυσκοιλιότητα.
2.   Αφθονία νερού.
3.   Πολλές ίνες. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
4.   Οι ακόλουθες βιταμίνες είναι ευεργετικές: Ε, C, A, B1 και Β6.
5.   Ένα μπάνιο <sitz> στο οποίο κάθεστε διαδοχικά στο ζεστό και κρύο νερό για τρία λεπτά εναλλάξ φέρνει αίμα και ενέρ­γεια στην περιοχή και επισπεύδει τη διαδικασία της θεραπεί­ας.
6.   Περπάτημα, τρέξιμο, χορός, κολύμπι και ελαφρά εργασία στον κήπο και το σπίτι.
7. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ρεφλεξολογία (reflexology) μπορεί να είναι πολύ θεραπευτική. Σε περιπτώ­σεις όπου υπάρχει βαριά αιμορραγία, περιμένετε έως ότου μικρύνει η αιμορραγία, πριν αρχίσετε ή συνεχίσετε με τη ρεφλεξολογία. Ζητήστε τη βοήθεια ενός πεπειραμένου ρεφλεξολόγου.
8.   Σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα των παρεμποδίσεων στη βιοενέργεια, στο νευρικό σύστημα ή στις συγκινήσεις, το μασάζ shiatsu και η πνευματική θεραπεία μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα.
9.   Η θετική προβολή κατά τη διάρκεια της βαθιάς χαλάρωσης, όπου οραματιζόμαστε την περιοχή να θεραπεύεται και να απαλλάσσεται από οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι πολύ αποτε­λεσματική και πρέπει να γίνεται καθημερινά.
10. Εάν υπάρχουν πηγές συναισθηματικής έντασης, ζητήστε βοήθεια να λυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου