Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 24ο)

TO ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ «Β» - ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ TO NEYPIKO ΣΥΣΤΗΜΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 ΘΕΙΑΜΙΝΗ
Έλλειψη βιταμίνης Β μέσα στον οργανισμό μπορεί να προκληθεί από υπερβολική χρήση τυποποιημένων και επεξεργασμέ­νων τροφών.
Σημαντικές ιδιότητες: Αντινευρωτική,  αντιγηραντική. Βοηθά στον αποτελεσματικό μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθά την ανάπτυξη, προστατεύει τους μυς της καρδιάς, τονώνει τη δράση του εγκεφάλου. Απαραί­τητη για όλο το νευρικό σύστημα. Προλαβαίνει τη δυσκοιλιό­τητα. Διατηρεί σε κανονικά επίπεδα τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Εμποδίζει την κούρα­ση και αυξάνει την αντοχή.

Φυσικές πηγές: Μαγιά μπίρας, φύτρα σταριού, πίτουρο, πίτουρα ρυζιού. Στα περισσότερα δημητριακά (ειδικά στο στάρι, βρώμη και ρύζι), στις ρίζες και στους σπόρους, στα καρύδια, στα φασόλια, ειδικά στη σόγια, στο γάλα και τα γαλα­κτερά προϊόντα, στα παντζάρια, στις πατάτες, στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ
Σημαντικές ιδιότητες: Απαραίτητη για την ανάπτυξη και την καλή υγεία γενικά_ ειδικά για τα μάτια, τα νύχια και τα μαλλιά. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καταρράκτη. Φυσικές πηγές: Γάλα, τυριά, ακατέργαστα δημητριακά (με όλο τους το πίτουρο), μαγιά μπίρας, σπέρμα σταριού, αμύγδα­λα, ηλιόσποροι, συκώτι, βρασμένα φυλλώδη λαχανικά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 ΝΙΑΣΙΝΗ
Σημαντικές ιδιότητες: Εναντίον της πελλάγρας, σημαντική για την κυκλοφορία και το νευρικό σύστημα. Διατηρεί κανονι­κή πεπτική λειτουργία και τον μεταβολισμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Μπορεί να προλαβαίνει ημικρανίες και πονο­κεφάλους. Διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει την κακή κυκλοφορία του αίματος.
Φυσικές πηγές: Μαγιά μπίρας, σπέρμα σταριού, πίτουρο ρυζιού και φλοιός ρυζιού, καρύδια, ηλιόσποροι, φιστίκια, προϊ­όντα ακατέργαστων σιτηρών, μαύρο ρύζι, πράσινα λαχανικά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Βοηθά στην αφομοίωση των τροφών και στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών, ειδικά στον μετα­βολισμό των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Δραστηριοποιεί πολλά ένζυμα. Βοηθά στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Συμβάλλει ουσιαστικά στην ομαλή διαδικασία των αναπαραγωγικών λειτουργιών και στην ομαλή έκβαση του τοκετού. Χρησιμοποιείται σαν προληπτικό μέτρο για ανωμαλίες του νευρικού συστήματος και του δέρμα­τος, όπως π.χ. την ακμή. Προστατεύει τον οργανισμό από εκφυλιστικές παθήσεις - όπως π.χ. την υψηλή χοληστερίνη, ορισμένα είδη καρδιακών νοσημάτων και τον διαβήτη. Προ­λαβαίνει τη φθορά των δοντιών. Χρησιμοποιείται σαν φυσικό διουρητικό. Προλαβαίνει ή μειώνει την ένταση του προεμμη­νορροϊκού οιδήματος_ επίσης, βοηθά σε προβλήματα παχυ­σαρκίας - αν αυτά οφείλονται σε κατακράτηση υγρών-. Άνθρωποι που υπέφεραν από την ασθένεια του Πάρκινσον αντέδρασαν σε ενέσεις Β6 (σε συνδυασμό με μαγνήσιο). Η Β6 είναι απαραίτητη για την αφομοίωση της βιταμίνης Βΐ2 και για την παραγωγή
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η μαγιά της μπίρας, οι μπανάνες, το αβο­κάντο, το πιτυρούχο στάρι, τα φασόλια σόγιας, τα καρύδια, η μαύρη μελάσα, τα πεπόνια, το λάχανο, το γάλα, ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, τα πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά, οι πρά­σινες ντομάτες, τα καρότα και τα φιστίκια. Οι ωμές τροφές περιέχουν περισσότερη Β6 από τις μαγειρεμένες. Το μαγείρε­μα και η επεξεργασία των τροφών καταστρέφουν τη Β6.

ΒΙΟΤΙΝΗ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Συμβάλλει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών. Συσχετίζεται με την τριχοφυΐα του κεφαλιού και με την υγιή κατάσταση των μαλλιών. Προλαβαίνει την τρι­χόπτωση. Διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες κι έχει χρησιμοποι­ηθεί για τη θεραπεία της ελονοσίας.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η καλύτερη και πλουσιότερη πηγή είναι η μαγιά της μπίρας. Επίσης, πηγές βιοτίνης είναι το ακατέργα­στο ρύζι, τα φασόλια σόγιας, το συκώτι. Τέλος, η βιοτίνη παρά­γεται σε φυσική μορφή στα έντερα, εφόσον ή εντερική χλωρί­δα είναι φυσιολογική.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9. ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Σαν συνεργάτης της βιταμίνης Β12 το φολικό οξύ είναι βασικό συστατικό για την παραγωγή ερυθρών αιμο­σφαιρίων. Απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη διαίρεση όλων των κυττάρων του σώματος. Βοηθά το μεταβολισμό των πρω­τεϊνών και συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη. Σημαντικός παράγων στις θεραπευτικές και επουλωτικές διαδικασίες. Συμ­βάλλει στη δημιουργία αντισωμάτων για την πρόληψη και καταπολέμηση μολύνσεων. Βασικό συστατικό για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Βοηθά στην πρόληψη του πρό­ωρου ασπρίσματος των μαλλιών. Ενδείκνυται για περιπτώσεις διάρροιας, υδρωπικίας, στομαχικού έλκους και κλιμακτηριακών προβλημάτων. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε θεραπευ­τικές αγωγές για αρτηριοσκλήρωση, κυκλοφορικές διαταρα­χές, αναιμία, κακώσεις ή εγκαύματα από ακτινοβολίες. 
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Τα σκούρα, πράσινα, πλατύφυλλα λαχα­νικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, ορισμένα είδη φασολιών, οι πατάτες, το σπανάκι, το μαρούλι, η μαγιά της μπίρας, τα μανι­τάρια, τα καρύδια, τα φιστίκια και το συκώτι.

ΡΑΒΑ (ΠΑΒΟ)
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Προωθεί την ανάπτυξη. Κινητοποιεί τον μετα­βολισμό κι όλες τις ζωτικές διαδικασίες της ζωής, πιθανότατα σε συνδυασμό με το φολικό οξύ. Προληπτικό μέτρο για τις μεταβολές του δέρματος, λόγω ηλικίας, και για το άσπρισμα των μαλλιών. Έχει χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το παντοθενικό οξύ, τη χολίνη και το φολικό οξύ για την καταπολέμηση του ασπρίσματος των μαλλιών, σημειώνοντας κάποια επι­τυχία. Βασικό για την υγιή κατάσταση του δέρματος. Απαλύ­νει τον πόνο από εγκαύματα. Βοηθά στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και ο ερυθηματώδης λύκος.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Η μαγιά της μπίρας, τα προϊόντα ακα­τέργαστων σιτηρών, το γάλα, τ' αυγά, το γιαούρτι, το σπέρμα σταριού, η μελάσα και το συκώτι. Το οξύ αυτό επίσης παράγε­ται από αβλαβείς μικροοργανισμούς σε υγιές εντερικό περι­βάλλον.

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Συμμετέχει σ' όλες τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Δραστηριοποιεί τα επινεφρίδια και αυξάνει την παραγωγή κορτιζόνης και άλλων ορμονών των επινεφριδίων. Πρωταρχικά χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του στρες. Προληπτικό μέτρο για τις περισσότερες σωματικές και νοητικές εν-τάσεις και τοξίνες. Αυξάνει τη ζωτικότητα. Εξαλεί­φει τις μολύνσεις και επιταχύνει την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες. Βοηθά στη συντήρηση της ομαλής ανάπτυξης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μπορεί να προλάβει το πρό­ωρο γήρας και ιδιαίτερα τις ρυτίδες και άλλες ενδείξεις γήρα­τος. Μπορεί επίσης να προφυλάξει το σώμα από βλάβες προ­ερχόμενες από εντατικές ακτινοβολίες.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η μαγιά της μπίρας, το πιτυρούχο στάρι, ο βασιλικός πολτός, τα ψωμιά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα λαχανικά, τα μπιζελοειδή και τα φασόλια, τα φιστίκια, η ακατέργαστη μελάσα, το συκώτι και ο κρόκος του αυγού.

ΧΟΛΙΝΗ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Μειώνει την υπερβολική εναπόθεση λιποειδών και χοληστερίνης στο συκώτι και τις αρτηρίες. Βασική για την υγιή διατήρηση του μυελώδους περιβλήματος των νεύρων. Ρυθμίζει και βελτιώνει τις λειτουργίες του συκωτιού και της χολής. Η χολίνη χρησιμεύει για τη θεραπεία της νεφρίτιδας. Μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία πέτρας στη χολή. Χρησι­μοποιείται για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης κι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικές αγωγές για την αρτηριοσκλήρωση, τις βλάβες των νεφρών, το γλαύκωμα και τη μυασθένεια.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Η κοκκοειδής ή υγρή λεκιθίνη (που γίνε­ται από φασόλια σόγιας), η μαγιά της μπίρας, το σπέρμα στα­ριού, ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, τα πράσινα, πλατύφυλ­λα λαχανικά και τα όσπρια.

ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ :Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των μαλλιών και για την πρόληψη της τριχόπτωσης και της φαλάκρας. Σαν συστατικό της λεκιθίνης συμμετέχει σ' όλες τις δραστηριότητες της τελευταίας. Ση-μαντική για την υγιή κατάσταση του μυός της καρδιάς. Μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί η χοληστε­ρίνη στο αίμα. Έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική αγωγή της παχυσαρκίας και της σχιζοφρένειας (σαν θρεπτική ουσία για τα κύτταρα του εγκεφάλου).
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η μαγιά της μπίρας, το σπέρμα σταριού, η λεκιθίνη, τα ακατέργαστα σιτηρά (ιδιαίτερα η βρώμη και το σιτάρι), τα καρύδια, το γάλα, η ακατέργαστη μελάσα, τα εσπεριδοειδή και το συκώτι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ :Ουσιαστική για την παραγωγή και την αναζωο­γόνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προληπτικό μέτρο για την αναιμία. Βοηθά στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Το γάλα, τα αυγά, τα παλαιωμένα τυριά (όπως το ροκφόρ), το συκώτι, η ενισχυμένη μαγιά της μπίρας, οι ηλιόσποροι, τα φύλλα του σύμφυτου, η φύκη, οι μπανάνες, τα φιστίκια, ορισμένα είδη σταφυλιών.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β13 - Οροτικό οξύ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ουσιαστική για τις αναζωογονητικές διαδι­κασίες των κυττάρων. Θεωρείται ότι έχει πρωτεύουσα σημα­σία για την αγωγή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Υπάρχει στο τυρόγαλο (ορρό γάλακτος) και ιδιαίτερα στο ξινόγαλο.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β15
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Αυξάνει την αντοχή του σώματος όσον αφορά την ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στους ιστούς και στα κύτταρα. Βοηθά στο μεταβολισμό των λιποειδών, δραστηριοποιεί το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα και είναι ευεργετική για παθήσεις όπως τα καρδιακά νοσήματα, η στηθάγχη, η αυ­ξημένη χοληστερίνη στο αίμα, η ελαττωματική κυκλοφορία του αίματος και το πρόωρο γήρας.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Τα ακατέργαστα δημητριακά, οι σπόροι και τα καρύδια. Επίσης το ακατέργαστο, σκούρο ρύζι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β17 Αμυγδαλίνη. Γνωστή ως «Leatrile»
 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Κατά τα λεγόμενα του ερευνητή Ernest Τ. Krebs, Jr., ο οποίος και την ανακάλυψε, η βιταμίνη Β17 έχει επικυρωμένα αποτελέσματα ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Οι περισσότεροι από τους ολόκληρους σπόρους φρούτων, συγκεκριμένα του βερίκοκου, του ροδάκινου και του δαμά­σκηνου καθώς και πολλά λαχανικά. Τα κουκούτσια του μήλου και όλων των κερασοειδών, καθώς και όλων των ειδών τα φυτι­κά σπέρματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου