Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 21ο)

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ NA KANETE MIA ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;


Ερωτήσεις για τον γιατρό σας πριν την κάνετε

Αντιμετωπίζετε μια χειρουργική επέμβαση; Δεν είστε μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν εγχείρηση κάθε χρόνο. Οι περισσότερες εγχειρήσεις δεν είναι επείγουσες. Αυτό σημαίνει ότι έχετε τον χρόνο να υποβάλετε στον χει­ρουργό σας ερωτήσεις για την εγχείρηση και να αποφασί­σετε αν θα την κάνετε και, αν ναι, πότε και πού. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ δεν ισχύουν για επείγου­σες επεμβάσεις.


Επισκόπηση
Ακολουθούν 12 ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό και τον χειρουργό σας προτού κάνετε τη χειρουργική επέμβα­ση, καθώς και οι λόγοι για να τους ρωτήσετε. Οι απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να ενημερωθείτε και να πάρετε την καλύτερη απόφαση.
Οι γιατροί σας πρέπει να ακούνε πρόθυμα τις ερωτήσεις. Εάν δεν καταλαβαίνετε τις απαντήσεις, ζητήστε από τους γιατρούς να σας τις εξηγήσουν πιο απλά. Οι ασθενείς που ενημερώνονται για την εγχείρηση τους τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της θεραπείας τους.
1.   Ποια εγχείρηση συστήνετε;
Ζητήστε από το χειρούργο σας να εξηγήσει τη χειρουργική διαδικασία. Για παράδειγμα, αν κάτι πρόκειται να διορθω­θεί ή να αφαιρεθεί, ανακαλύψτε γιατί είναι απαραίτητο να γίνει αυτό. Ο χειρουργός σας μπορεί να φτιάξει μια εικόνα ή ένα διάγραμμα και να εξηγήσει σε σας τα βήματα που περιλαμβάνονται στη διαδικασία.
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι εγχειρήσεων; Ο ένας τρό­πος μπορεί να απαιτεί πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβα­ση από έναν άλλον. Ρωτήστε γιατί ο χειρουργός σας θέλει να κάνει τη εγχείρηση με τον συγκεκριμένο τρόπο που έχει επιλέξει.
2.   Γιατί χρειάζομαι την εγχείρηση;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνει μια χειρουργική επέμ­βαση. Μερικές εγχειρήσεις γίνονται για να ανακουφίσουν ή να αποτρέψουν τον πόνο. Άλλες για να μειώσουν συμπτώ­ματα ενός προβλήματος ή για να βελτιώσουν κάποια λει­τουργία του σώματος. Μερικές χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται για να εντοπίσουν ένα πρόβλημα. Η εγχείρηση μπορεί ακόμη να σώσει τη ζωή σας. Ο χειρουργός σας θα σας πει τον σκοπό της διαδικασίας. Σιγουρευτείτε ότι κατα­λαβαίνετε γιατί η προτεινόμενη εγχείρηση είναι η πιο κατάλληλη για την δική σας περίπτωση.
3.   Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις;
Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση δεν είναι η μόνη λύση σε ένα ιατρικό πρόβλημα. Φάρμακα ή άλλες θεραπεί­ες, όπως μια αλλαγή στη διατροφή ή ειδικές ασκήσεις, μπο­ρούν να σας βοηθήσουν εξίσου καλά ή και καλύτερα. Ρωτή­στε τον γιατρό σας για τα οφέλη και τους κινδύνους αυτών των άλλων επιλογών. Πρέπει να ξέρετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτά τα οφέλη και τους κίνδυνους ώστε να πάρετε την καλύτερη απόφαση.
Μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι «η αναμονή με επα­γρύπνηση», κατά την οποία ο γιατρός σας και εσείς ελέγχε­τε για να διαπιστώσετε αν το πρόβλημά σας βελτιώνεται ή επιδεινώνεται. Αν επιδεινώνεται, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργείο αμέσως. Αν βελτιώνεται, ίσως μπορείτε να αναβάλετε τη χειρουργική επέμβαση για αόριστο χρόνο.
4.   Ποια είναι τα οφέλη της εγχείρησης;
Ρωτήστε τον χειρουργό σας τι θα κερδίσετε από τη χει­ρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, μια αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να σημαίνει ότι μπορείτε να περπατήσετε πάλι με ευκολία.
Ρωτήστε τον γιατρό σας για πόσο καιρό πιστεύει ότι θα διαρκέσουν τα οφέλη. Για μερικές περιπτώσεις δεν είναι ασυνήθιστο να διαρκέσουν τα οφέλη μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ίσως να χρειαστεί μια δεύτερη εγχείρη­ση αργότερα. Για άλλες εγχειρήσεις τα οφέλη μπορεί να διαρκέσουν για ολόκληρη τη ζωή σας.
5.   Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της εγχείρησης;
Όλες οι εγχειρήσεις εγκυμονούν κάποιον κίνδυνο. Γι’ αυτό πρέπει να σταθμίσετε τα οφέλη της εγχείρησης έναντι των κινδύνων, των επιπλοκών ή των παρενεργειών.
Επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διαδικασία της εγχείρησης. Οι επιπλοκές είναι μη προγραμματισμένα γεγονότα, όπως μόλυνση, υπερβολική αιμορραγία, αντί­δραση στην αναισθησία ή κάποια τυχαία βλάβη. Μερικοί άνθρωποι έχουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο επιπλοκών λόγω άλλων προβλημάτων υγείας.
Ρωτήστε τον χειρουργό σας για τις πιθανές επιπλοκές και παρενέργειες της εγχείρησης. Υπάρχει σχεδόν πάντα κάποιος πόνος με τη χειρουργική επέμβαση. Ρωτήστε πόσο δυνατός θα είναι και τι θα κάνουν οι γιατροί και οι νοσοκό­μες για να μειώσουν τον πόνο. Ο έλεγχος του πόνου θα σας βοηθήσει να νιώθετε πιο άνετα, να αναρρώσετε γρηγορότε­ρα και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα από την εγχείρη­ση.
6.   Τι θα γίνει αν δεν κάνω την εγχείρηση;
Βασισμένοι σ’ αυτά που μάθατε για τα οφέλη και τους κιν­δύνους της εγχείρησης, ίσως να αποφασίσετε να μην την κάνετε. Ρωτήστε τον χειρουργό σας τι θα κερδίσετε ή τι θα χάσετε με το μην την κάνετε τώρα. Μήπως θα πονάτε περισσότερο; Μήπως η κατάσταση σας χειροτερεύσει; Μήπως το πρόβλημα λυθεί από μόνο του;
7.   Πού μπορώ να πάρω μια δεύτερη γνώμη;
Το να πάρετε μια δεύτερη γνώμη από έναν άλλο γιατρό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι η εγχείρηση είναι η καλύτερη λύση για σας. Αν παίρνετε μια δεύτερη γνώμη, σιγουρευτείτε ότι θα πάρετε το ιστορικό σας από τον πρώτο γιατρό, έτσι ώστε ο δεύτερος να μην χρειαστεί να επαναλάβει τις εξετάσεις.
8.   Ποια είναι η εμπειρία του γιατρού σας σ’ αυτήν την εγχείρηση; Ένας τρόπος για να μειωθούν οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης είναι να επιλεγεί ένας χει­ρουργός που έχει εκπαιδευθεί και έχει μεγάλη πείρα στη συγκεκριμένη εγχείρηση. Μπορείτε να ρωτήσετε τον χει­ρουργό σας για τις επιτυχίες και τις επιπλοκές που είχε σε παρόμοιες εγχειρήσεις.
9.   Πού θα γίνει η εγχείρηση;
Οι περισσότεροι χειρουργοί εργάζονται σε ένα ή δύο τοπι­κά νοσοκομεία. Ανακαλύψτε πού θα χειρουργηθείτε.
Μέχρι πρόσφατα οι ασθενείς έμεναν στο νοσοκομείο για μια ή περισσότερες ημέρες μετά από μια χειρουργική επέμ­βαση. Σήμερα πολλές χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται στο γραφείο ενός γιατρού, σε ένα ειδικό χειρουργικό κέντρο ή σε μια μονάδα «χειρουργικών επεμβάσεων μια ημέρας» ενός νοσοκομείου. Η χειρουργική επέμβαση σε εξωτερικούς ασθενείς είναι λιγότερο δαπανηρή, επειδή δεν είναι απαραίτητο να πληρώσετε για την παραμονή σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου.
Ρωτήστε τον γιατρό σας τι είναι καλύτερο για σας και γιατί.
10. Ποιο είδος αναισθησίας θα χρειαστώ;
Η αναισθησία χρησιμοποιείται ώστε η χειρουργική επέμβα­ση να μπορεί να γίνει χωρίς περιττό πόνο. Ο χειρουργός σας μπορεί να σας πει εάν η εγχείρηση απαιτεί τοπική, περιφε­ρειακή ή γενική αναισθησία, και γιατί αυτή η μορφή αναι­σθησίας συστήνεται για την περίπτωσή σας.
Η τοπική αναισθησία λειτουργεί σε ένα μόνο μέρος του σώματός σας για μια μικρή χρονική περίοδο (παραδείγμα­τος χάριν, σε ένα δόντι και στα ούλα). Οι εγχειρήσεις που γίνονται με τοπική αναισθησία δεν είναι πάντα ανώδυνες. Η περιφερειακή αναισθησία επιδρά σε ένα μεγαλύτερο μέρος του σώματός (παραδείγματος χάριν, στο κάτω μέρος του σώματος για μερικές ώρες). Στις περισσότερες περι­πτώσεις με την περιφερειακή αναισθησία έχετε ακόμα επί­γνωση.
Η γενική αναισθησία «νεκρώνει» ολόκληρο το σώμα σε όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αν έχετε γενική αναισθησία, θα είστε αναίσθητοι.
Η αναισθησία είναι αρκετά ασφαλής για τους περισσότε­ρους ασθενείς και εφαρμόζεται συνήθως από έναν ειδικευ­μένο γιατρό (αναισθησιολόγο) ή από μια ειδικά εκπαιδευ­μένη νοσοκόμα. Και οι δύο είναι πολύ καλά καταρτισμένοι και έχουν εκπαιδευθεί ειδικά για να δώσουν την αναισθη­σία.
11.   Πόσο καιρό θα χρειαστώ για να αναρρώσω;
Ο χειρουργός σας μπορεί να σας πει πώς θα αισθάνεστε και τι θα είστε σε θέση να κάνετε ή να μην κάνετε τις πρώτες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες μετά από τη χειρουργική επέμ­βαση. Ρωτήστε πόσο καιρό θα είστε στο νοσοκομείο. Ανακαλύψτε ποιο είδος προμηθειών, εξοπλισμού και οποι­ασδήποτε άλλης βοήθειας θα χρειαστείτε στο σπίτι. Η γνώση σε σχέση με το τι να περιμένετε θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα την ανάρρωσή σας.
Ρωτήστε πότε μπορείτε να αρχίσετε την κανονική άσκηση πάλι και να επιστρέψετε στην εργασία σας. Δεν θέλετε να κάνετε τίποτα που θα επιβραδύνει τη διαδικασία ανάκαμ­ψης. Η ανύψωση μιας τσάντας με 5 κιλά πατάτες μπορεί να μην φαίνεται «πάρα πολύ», αλλά μια εβδομάδα μετά την εγχείρησή σας μπορεί να είναι. Πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του χειρουργού σας, για να γίνετε καλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
12.   Πόσο θα κοστίσει η εγχείρηση;
Ρωτήστε για την αμοιβή του χειρουργού σας και συγκεκρι­μένα για το τι ακριβώς καλύπτει. Οι αμοιβές χειρουργού συχνά περιλαμβάνουν επίσης και κάποιες επισκέψεις μετά από την εγχείρηση. Θα υπάρχουν και άλλες δαπάνες, όπως η νοσηλεία στο νοσοκομείο σαν εσωτερικός ή εξωτερικός ασθενής, η αμοιβή του αναισθησιολόγου και άλλων που σχετίζονται με τη φροντίδα σας κατά τη χειρουργική επέμ­βαση.