Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 1ο)

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες του στρες στη ζωή μας;
Το στρες μπορεί να προκύψει για ποικίλους λογούς, από ένα τραυματικό ατύχημα, από τον θάνατο αγαπημένων προσώπων ή από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μπορεί, επίσης, να είναι παρενέργεια μιας ασθένειας.
Επιπλέον, υπάρχει στρες που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της καθημερινής ζωής στον εργασιακά χώρο και με τις οικογε­νειακές ευθύνες. Είναι δύσκολο να μένουμε ήρεμοι και χαλαροί στη δύσκολη ζωή μας. Έχουμε πολλούς ρόλους: σύζυγος, γονιός, φίλος, εργαζόμενος. Με όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, κάποιες φορές φαίνεται σχεδόν αδύνατο να βρεθούν τρό­ποι να χαλαρώσουμε. Όμως, είναι σημαντικά να βρεθούν αυτοί οι τρόποι. Η υγεία μας εξαρτάται από αυτό.
Ποια είναι τα πρόωρα σημάδια του στρες;
Το στρες μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές και μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματα μιας ασθένειας Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, διαταραχές ύπνου, δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, ένταση στο στο­μάχι, δυσαρέσκεια με την εργασία μας χαμηλό ηθικό, κατά­θλιψη και άγχος.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στρες στο σώμα μου και στην υγεία μου; Ο καθένας έχει στρες. Υπάρχει το βραχύ­χρονο στρες, όταν για παράδειγμα χάνουμε τον δρόμο μας οδηγώντας ή όταν χάνουμε το λεωφορείο. Ακόμη και καθημε­ρινά γεγονότα, όπως ο προγραμματισμός ενός γεύματος ή η εξεύρεση χρόνου για τις μικρές εργασίες, μπορούν να προκα­λέσουν άγχος.  Αυτό το είδος στρες μπορεί να μας κάνει να νιώ­θουμε ανήσυχοι ή αγχωμένοι.
Άλλες φορές, αντιμετωπίζουμε μακρόχρονο στρες, όπως από φυλετικές διακρίσεις, από μια απειλητική για τη ζωή μας ασθέ­νεια ή από ένα διαζύγιο. Αυτά τα αγχωτικά γεγονότα έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας σε πολλά επίπεδα. Το μακρόχρονο στρες είναι πραγματικό και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μας για κάποια προβλήματα υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη.
Και τα δύο, το βραχύχρονο και το μακρόχρονο στρες, μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο σώμα σας. Έρευνες δείχνουν τις σοβαρές επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό μας Το στρες δημιουργεί αλλαγές στο σώμα μας και κάνει πιθανότερο το να αρρωστήσουμε. Μπορεί ακόμη να κάνει χειρότερα τα προβλή­ματα που έχουμε ήδη.
Το στρες μπορεί να παίξει ρόλο στα ακόλουθα προβλή­ματα:
"αϋπνία * πονοκέφαλοι * δυσκοιλιότητα * διάρροια * οξυθυμία * έλλειψη ενέργειας * έλλειψη συγκέντρωσης *υπερβολική ή καθόλου όρεξη *θυμός *θλίψη *υψηλότε­ρος κίνδυνος άσθματος και αρθρίτιδας * ένταση * κράμπες στομάχου * φούσκωμα στο στομάχι
* δερματικά προβλήματα, όπως εξανθήματα * κατάθλιψη * ανησυχία * αύξηση ή απώλεια βάρους * καρδιακά προβλήματα * υψηλή πίεση αίματος "σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου 
* διαβήτης  * πόνος στον αυχένα ή στη ράχη * λιγότερη σεξουαλική επιθυμία * δυσκολία να μείνει μια γυναίκα έγκυος
Ποια γεγονότα της ζωής θεωρούνται αγχωτικά; Οποια­δήποτε αλλαγή στη ζωή μας μπορεί να είναι αγχωτική - ακόμη και μερικές από τις πιο ευτυχισμένες αλλαγές, όπως η γέννηση ενός μωρού ή η προαγωγή σε μια νέα επαγγελματική θέση. 
Εδώ είναι μερικά από τα πιο αγχωτικά γεγονότα της ζωής.
* θάνατος ενός παιδιού
* θάνατος ενός συντρόφου
* διαζύγιο
* χωρισμός
* εγκλεισμός στη φυλακή
* θάνατος ενός μέλους της οικογένειας
* προσωπική ασθένεια ή τραυματισμός "γάμος
*συνταξιοδότηση
* εγκυμοσύνη
Τι σημαίνει διαταραχή μετα-τραυματικού στρες; (post­traumatic stress disorder PTSD)
To στρες μετά από μια τραυματική εμπειρία (PTSD) είναι μια κατάσταση αποδυνάμωσης, που μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα τρομακτικό γεγονός ή από έναν βασανισμό, απ' όπου προκλήθηκε σωματικό τραύμα ή απειλήθηκε η σωματική ακε­ραιότητα. Τα τραυματικά γεγονότα που μπορούν να προκαλέ­σουν PTSD περιλαμβάνουν τις βίαιες προσωπικές επιθέσεις όπως τον βιασμό ή την επίθεση για κλοπή, τις φυσικές κατα­στροφές, τα ατυχήματα ή τις στρατιωτικές μάχες.
Πολλοί άνθρωποι με PTSD αναβιώνουν επανειλημμένα τα επεισόδια του παρελθόντος με αναμνήσεις, εφιάλτες ή φοβίες, ειδικά όταν εκτίθενται σε γεγονότα ή αντικείμενα που τους θυμίζουν το τραυματικό γεγονός. Οι επέτειοι του γεγονότος μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα. Οι άνθρωποι με PTSD μπορεί, επίσης να έχουν συναισθηματικό μούδιασμα, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, ανησυχία, οξυθυμία ή ξεσπά­σματα του θυμού. Συναισθήματα έντονης ενοχής (της αποκα­λούμενης ενοχής επιζώντων) είναι επίσης κοινά, ιδιαίτερα αν κάποιοι άλλοι δεν επέζησαν από το τραυματικό γεγονός.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί ένα τραυματικό, αγχωτικά γεγονός έχουν μερικά συμπτώματα PTSD για ημέρες ή εβδομάδες μετά από το γεγονός, αλλά τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται σταδιακά. Περίπου το 8% των ανδρών και το 20% των γυναικών συνεχίζουν να έχουν PTSD και κατά προσέγγιση το 30% αυτών των ανθρώπων αναπτύσσουν ένα χρόνιο ή μακράς διαρκείας PTSD, το οποίο διαρκεί σε όλη τους τη ζωή.
Πώς μπορώ να χειριστώ το στρες μου; Μην αφήσετε το στρες να σας αρρωστήσει. Προσέξτε το σώμα σας, έτσι ώστε να ξέρετε πάτε το στρες αρχίζει να έχει επιπτώ­σεις στην υγεία σας Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αντιμε­τωπίσετε το στρες σας:

* Χαλαρώστε. Είναι σημαντικά να αφεθείτε. Ο καθένας έχει τον τρόπο του να χαλαρώνει. Μερικοί τρόποι είναι βαθιές ανα­πνοές, γιόγκα, διαλογισμός και μασάζ. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα, βρείτε χρόνο να καθίσετε, ακούστε ήρεμη μουσική ή διαβάστε ένα βιβλίο. * Βρείτε χρόνο για σας. Είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας. Σκεφτείτε το σαν διαταγή από τον γιατρό σας, έτσι δεν θα αισθάνεστε ένο­χου Ανεξάρτητα από το πόσο πολυάσχολοι είστε, μπορείτε να προσπαθήσετε να πάρετε τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε μέρα από το πρόγραμμα σας για να κάνετε κάτι για σας όπως ένα μπά­νιο, έναν περίπατο, αθλητισμό ή να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο.
* Κοιμηθείτε. Ο ύπνος είναι ένας σπουδαίος τρόπος να ανα­νεώσετε το σώμα και τον νου σας. Το στρες σας θα χειροτε­ρεύει, αν δεν κοιμάστε αρκετά. Όταν δεν έχετε καλό ύπνο, δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε την αρρώστια. Με επαρκή ύπνο μπορείτε να λύσετε καλύτερα τα προβλήματα σας και να ελατ­τώσετε τον κίνδυνο για ασθένεια. Προσπαθήστε να έχετε επτά ως εννέα ώρες ύπνου κάθε μέρα.
* Τρώτε σωστά. Προσπαθήστε να τρώτε κατά βάση φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες. Να τρώτε πλήρη δημητριακά. Αποφεύγετε την καφεΐνη και τη ζάχαρη. Η ενέργεια που δίνουν είναι προσωρινή και θα εξαντληθεί γρήγορα.
* Κινηθείτε. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο ανακουφί­ζει την ένταση στους μύες σας, αλλά βοηθάει επίσης και τη διά­θεση σας! Το σώμα σας παράγει κατά τη διάρκεια και μετά από την άσκηση σας ορισμένες χημικές ουσίες, τις αποκαλούμενες 'ενδορφίνες', που ανακουφίζουν την ένταση και βελτιώνουν τη διάθεση σας.
* Συζητήστε με τους φίλους σας. Η συζήτηση με φίλους βοηθάει να μειωθεί το στρες σας Οι φίλοι είναι καλοί ακροα­τές. Το να βρείτε κάποιον, με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για τα προβλήματα και τα συναισθήματα σας, χωρίς να σας κρίνει, κάνει πολύ καλό. Βοηθά, επίσης, να ακούμε μια διαφορετική άποψη. Οι φίλοι μάς υπενθυμίζουν ότι δεν είμα­στε μόνοι.
* Δεχτείτε βοήθεια από έναν επαγγελματία, αν την χρειάζεστε. Συζητήστε με έναν ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το στρες σας καινά σας προτείνει λύσεις Για τις σοβαρότερες διαταραχές σχετικά με το στρες, όπως το PTSD, η θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη. Επίσης, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώμα­τα της κατάθλιψης και την ανησυχία και να βοηθήσουν στον ύπνο.
* Συμβιβασμός. Μερικές φορές, δεν αξίζει να συγκρουστείτε με κάποιον. Κατά καιρούς αφήστε τον άλλον να νομίζει ότι έχει δίκιο ή να κάνει αυτό που θέλει.
* Γράψτε τις σκέψεις σας. Γράψτε αυτά που σας απασχο­λούν, θα σας βοηθήσει να τα βγάλετε από μέσα σας και θα σας δώσει μια πιο αντικειμενική οπτική γωνία. Αργότερα, μπορείτε να επιστρέψετε και να διαβάσετε αυτά που γράψατε και να δείτε πως έχετε σημειώσει πρόοδο!
* Βοηθήσετε άλλους. Βοηθώντας άλλους μπορείτε να βοηθηθείτε. Βοηθήστε τον γεί­τονα σας ή γίνετε εθελοντής στην κοινότητα σας.
* Ασχοληθεί­τε με ένα χόμπι. Βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να απολαύσετε τα ενδιαφέροντα σας.
* θέστε όρια. Υπολογίστε τι μπορείτε πραγματικά να δώσετε σε σχέση με την εργασία και την οικογένεια. Υπάρχουν περιορι­σμένες ώρες μέσα σε μια μέρα. Να μην φοβηθείτε να πείτε όχι στα αιτήματα για τον χρόνο και την ενέργεια σας.
* Προγραμματίστε τον χρόνο σας. Σκεφτείτε εκ των προ­τέρων για το πώς πρόκειται να ξοδέψετε το χρόνο σας Φτιάξ­τε μια λίστα με αυτά που έχετε να κάνετε. Ασχοληθείτε πρώτα με αυτά που είναι πιο σημαντικά.
 * Μην προσπαθείτε να αντι­μετωπίσετε το στρες με τρόπους ανθυγιεινούς, όπως π.χ. με την κατανάλωση υπερβολικού οινοπνεύματος, τη χρήση ναρ­κωτικών, το κάπνισμα ή το υπερβολικό φαγητό.
Άκουσα ότι η βαθιά αναπνοή θα μπορούσε να μειώσει το στρες μου. Πώς να την κάνω;
Οι βαθιές αναπνοές είναι ένας καλός τρόπος να χαλαρώσετε. Δοκιμάστε τo μερικές φορές την ημέρα:
1. Ξαπλώστε ή καθίστε σε μια καρέκλα.
2. Βάλτε τα χέρια σας στην κοιλιά σας
3· Εισπνεύστε αργά από τη μύτη σας μετρώντας μέχρι το τέσ­σερα. Αισθανθείτε την κοιλιά σας να ανεβαίνει.  Κρατήστε την αναπνοή για ένα δευτερόλεπτο.
4· Εκπνεύστε αργά από το στόμα σας μετρώντας μέχρι το τέσ­σερα.. Για να ελέγξετε την εκπνοή, κάντε τα χείλια σας σαν να πρόκειται να σφυρίξετε. Η κοιλιά σας θα πέσει αργά.

5· Επαναλάβετε πέντε έως 10 φορές.


Πηγή Προέλευσης
Προσαρμοσμένο από ένα άρθρο του The National Women's Health Information Center of the U.S. Department of Health and Human Services