Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

περί ... κουνουπιών 2


Μολονότι όλοι νομίζουμε ότι τα κουνούπια αρέσκονται στο γλυκό μας αίμα, τελικά αυτό που τα προσελκύει είναι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε. Όσο πιο βαριά η αναπνοή μας, τόσο πιο πολύ διοξείδιο εκπνέουμε και τόσο πιο ελκυστικοί γινόμαστε για τα κουνούπια. 
Γι’ αυτό μας τσιμπάνε περισσότερο όταν είμαστε ιδρωμένοι μετά τη γυμναστική!

Τα θηλυκά τσιμπούν
Είναι αλήθεια ότι τα αρσενικά κουνούπια δεν τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, αντίθετα παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από το νέκταρ των φυτών. Στον αντίποδα, τα θηλυκά κουνούπια κάνουν όλη τη ζημιά, καθώς χρειάζονται το αίμα μας, το οποίο περιέχει μια πρωτεΐνη που βοηθά τα θηλυκά κουνούπια να αναπτύξουν τα αυγά τους. Μόλις μας τσιμπήσουν, γεννούν από 100 έως και 400 αυγά.

Αγαπούν το αλκοόλ
Είναι πράγματι τρελό, αλλά συμβαίνει. Όταν ο άνθρωπος πίνει, η χημεία στον οργανισμό του αλλάζει κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται πολύ ελκυστικός προς τα κουνούπια και να τα προκαλεί να τον τσιμπήσουν.

Αγαπούν τη μυρωδιά στα πόδια
Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν βρει ότι τα κουνούπια βρίσκουν πολύ δελεαστικά τα πόδια μας, συγκεκριμένα δέκα φορές πιο ελκυστικά ακόμα κι από τυρί, αν και φαίνεται ότι το αγαπημένο σημείο του σώματος μας που απολαμβάνουν είναι τα χέρια μας.

Αγαπούν τον πολύ κόσμο
Τα κουνούπια αρέσκονται σε πολύ κόσμο, γι’ αυτό και συγκεντρώνονται όταν μαζεύεται πολύς κόσμος κάπου και σπεύδουν να τσιμπήσουν. Επίσης, όταν μαζευτούν στο σημείο που βρίσκονται οι πολλοί άνθρωποι, προτιμούν να "επιτεθούν" σε αυτούς που βρίσκονται στην περίμετρο και όχι σε εκείνους που βρίσκονται στο κέντρο της παρέας.

Αγαπούν την έντονη βλάστηση
Αν ο κήπος σας είναι περιποιημένος και το γκαζόν σας κουρεμένο, τότε τα κουνούπια δεν δελεάζονται το ίδιο να έρθουν. Αντίθετα, όταν βρίσκουν πυκνή βλάστηση και μεγάλα φυτά βιάζονται να προσεγγίσουν το σημείο για να βρουν ανθρώπους να τσιμπήσουν. Επίσης, αν κρατάτε στάσιμο νερό σε διάφορα σημεία θα έχετε σίγουρα ανεπιθύμητους επισκέπτες γιατί αγαπούν το λιμνάζον νερό όπου γεννούν τα αυγά τους.

Σιχαίνονται τα εντομοαπωθητικά
Τα σύγχρονα εντομοαπωθητικά περιέχουν μια ουσία που λέγεται DEET και απωθεί πολύ αποτελεσματικά τα κουνούπια από το χώρο σας. Αν κάνετε το λάθος να αγοράσετε σκεύασμα που δεν περιέχει την εν λόγω ουσία, τότε τα κουνούπια δεν θα ενοχληθούν ιδιαίτερα από το εντομοαπωθητικό και θα συνεχίσουν να σας τσιμπούν. Αρκετά αποτελεσματικά όσο και η ουσία DEET πάντως είναι και ο ευκάλυπτος και το σύνθετο στοιχείο IR3535 που θα βρείτε σε διάφορα σπρέι.

Έλκονται από κάποιες εντομοαπωθητικές συσκευές
Μπορεί να γνωρίζετε ότι τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα και να έχετε αγοράσει ειδική συσκευή που εκπέμπει διοξείδιο σε συγκεκριμένη ποσότητα για να προσελκύσει τα κουνούπια και έπειτα να τα σκοτώσει. Ωστόσο, εδώ υπάρχει το εξής πρόβλημα. Με αυτή τη συσκευή ενδέχεται να προσελκύσετε περισσότερα κουνούπια από όσα μπορεί το μηχάνημα να εξολοθρεύσει κι έτσι να μαζέψετε κουνούπια στην αυλή σας που δεν μπορείτε να σκοτώσετε.

Αγαπούν τις εγκύους
Αν είστε γυναίκα και περιμένετε μωρό, τότε προφυλαχθείτε ακόμα περισσότερο, γιατί τα κουνούπια αγαπούν τις εγκύους. Δεν έχουν κάποιο μητρικό ένστικτο, απλώς ανιχνεύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπετε καθώς και την αυξημένη θερμοκρασία της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μολύνονται πρώτα με τον ιό του Δυτικού Νείλου
Η λογική είναι απλή. Τα κουνούπια τσιμπούν αρχικά πουλιά τα οποία μπορεί να κουβαλούν τον ιό του Δυτικού Νείλου κι έπειτα τσιμπούν ανθρώπους μεταφέροντας τον ιό. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι πιθανότητες να μολυνθούν πάρα πολλοί άνθρωποι είναι μεγάλες, γι’ αυτό προσοχή!